Wanneer je een nieuw dekbed wil aanschaffen is jouw persoonlijke smaak en een aantal praktische dingen belangrijk. Door dit stappenplan te gebruiken kom je achter jouw perfecte dekbed.
De vier stappen zijn:
Wanneer je een nieuw dekbed uit wil gaan zoeken moet je natuurlijk eerst de maat van je bed weten. Wanneer je dit hebt gedaan kan je pas op zoek naar een dekbedmaat die erbij past. Er zijn eigenlijk vier verschillende maten te onderscheiden. Zo is er de eenpersoons en de tweepersoons, die spreken voor zich. Dan is er nog de lits-jumeaux maat, die breder en langer is dan de tweepersoons. Dan is er nog de extra brede lits-jumeaux, die nog langer en breder is als de 'gewone' lits-jumeaux.
Wanneer je weet welke maat dekbed je wil hebben kunnen we doorgaan naar de volgende stap.
Stap twee is de warmteklasse. Dit is erg belangrijk, sommige mensen kunnen geen warmte genoeg om zich heen hebben terwijl anderen het liefst in een koele omgeving slapen. Het is dus belangrijk de juiste warmteklasse te kiezen die bij jou past. We onderscheiden weer zo'n vier soorten:
Wanneer je een nieuw dekbed koopt moet je ook goed bedenken of je een enkel of een 4-seizoenen dekbed wil gaan kopen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee?
Een enkel dekbed heeft -zoals de naam het misschien al verklapt- maar een enkele laag. Dit zorgt ervoor dat je het dekbed ieder seizoen gebruiken kan. Dit in tegenstelling tot een 4-seizoenen dekbed, die twee verschillende delen heeft. Allebei deze delen hebben een verschillende warmteklasse, eentje voor de zomer en eentje voor de herfst. Deze delen kan je zowel los van elkaar gebruiken als samen bij elkaar doen. Wanneer je ze samen bij elkaar doet heb je dan een lekker dik dekbed voor in de winter. Een 4-seizoenen dekbed is iets dat door veel mensen geprefereerd wordt. Je hebt immers zelf iets meer het klimaat in je slaapkamer in de hand. Als je het erg koud hebt doe je de dekbedden gewoon bij elkaar, en mocht je het wat warmer krijgen haal je er gewoon een dekbed uit. Al is het wel aan te raden niet om de dag je dekbed om te gaan wisselen, het is immers best een klusje om die dekbedden bij elkaar te krijgen.
Naast de warmteklasse is er nog iets dat een grote rol speelt bij het comfort van het dekbed, namelijk de vulling. Een vulling kan uit een groot scala aan materialen bestaan. De meest voorkomende is toch wel dons of wol. Er zijn verschillende dingen die je jezelf moet afvragen als je gaat bepalen welke vulling je in je dekbed hebben wil. Zo moet je goed bedenken of je een luchtig dekbed wil of een dekbed wat lekker zwaar op je valt. Ook is het slim na te denken of je bijvoorbeeld veel zweet of bijvoorbeeld huisstofmijtallergie hebt. Hieronder een korte opsomming van de verschillende vullingen en de voor- en nadelen.
Nu heb je de vier stappen gelezen om tot de keuze van een goed dekbed te komen. Ben je er nog steeds niet helemaal over uit? Waar je verder nog aandacht aan kunt geven als je een nieuw dekbed gaat kopen is het vulgewicht. Het vulgewicht geeft aan hoeveel vulling er in het dekbed zit. Vaak is het zo dat hoe meer vulling er in het dekbed zit hoe comfortabeler deze aanvoelt. Een goedkoop dekbed heeft vaak een laag vulgewicht.
Verder kan je ook op de tijk, oftewel de hoes van het dekbed letten. De tijk moet niet open zijn, dit levert voor veel mensen namelijk een gevoel van tocht op. Voor mensen die een huisstofmijtallergie hebben is het ook verstandig voor een dichte tijk te kiezen, zodat de mijten niet naar binnen kunnen.