bed met dekbed

Kiezen voor het juiste dekbed

bed met dekbedVoor veel mensen lijkt het misschien iets onbelangrijks, maar dat is een dekbed zeker niet. Een dekbed bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de slaap en is een aankoop die flink wat aantal jaren meegaat. Wanneer je een nacht niet goed slaapt is dat de volgende dag meteen te merken. Een dekbed moet bij je passen en aan jouw slaapwensen voldoen. Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed?

Wanneer je een nieuw dekbed wil aanschaffen is jouw persoonlijke smaak en een aantal praktische dingen belangrijk. Door dit stappenplan te gebruiken kom je achter jouw perfecte dekbed.
De vier stappen zijn:

  • Maten
  • Warmteklasse
  • Enkel- of 4-seizoenen dekbed
  • De vulling

Maten

Wanneer je een nieuw dekbed uit wil gaan zoeken moet je natuurlijk eerst de maat van je bed weten. Wanneer je dit hebt gedaan kan je pas op zoek naar een dekbedmaat die erbij past. Er zijn eigenlijk vier verschillende maten te onderscheiden. Zo is er de eenpersoons en de tweepersoons, die spreken voor zich. Dan is er nog de lits-jumeaux maat, die breder en langer is dan de tweepersoons. Dan is er nog de extra brede lits-jumeaux, die nog langer en breder is als de 'gewone' lits-jumeaux.
Wanneer je weet welke maat dekbed je wil hebben kunnen we doorgaan naar de volgende stap.

Warmteklasse

Stap twee is de warmteklasse. Dit is erg belangrijk, sommige mensen kunnen geen warmte genoeg om zich heen hebben terwijl anderen het liefst in een koele omgeving slapen. Het is dus belangrijk de juiste warmteklasse te kiezen die bij jou past. We onderscheiden weer zo'n vier soorten:

  • Klasse 1 dekbedden. De klasse 1 wil zeggen dat ze van alle dekbedden de meeste warmte-isolatie bieden. Dit dekbed is dus erg geschikt als je een koukleum bent die het snel koud krijgt, of je een dekbed voor een erg koude winter zoekt.
  • Klasse 2 dekbedden. Deze dekbedden bieden een gemiddelde warmte-isolatie en zijn hierdoor geschikt om het hele jaar door te gebruiken.
  • Klasse 3 dekbedden. Deze dekbedden zijn erg goed geschikt voor het voor- en najaar en zijn goed te gebruiken voor mensen die snel last hebben van de warmte.
  • Klasse 4 dekbedden. Deze dekbedden zijn het dunst en zorgen vooral voor lekker veel verkoeling. Het zijn heerlijke dekbedden voor warme zomernachten en voor mensen die vrij snel last hebben van warmte.

Een enkel of een 4-seizoenen dekbed?

Wanneer je een nieuw dekbed koopt moet je ook goed bedenken of je een enkel of een 4-seizoenen dekbed wil gaan kopen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee?
Een enkel dekbed heeft -zoals de naam het misschien al verklapt- maar een enkele laag. Dit zorgt ervoor dat je het dekbed ieder seizoen gebruiken kan. Dit in tegenstelling tot een 4-seizoenen dekbed, die twee verschillende delen heeft. Allebei deze delen hebben een verschillende warmteklasse, eentje voor de zomer en eentje voor de herfst. Deze delen kan je zowel los van elkaar gebruiken als samen bij elkaar doen. Wanneer je ze samen bij elkaar doet heb je dan een lekker dik dekbed voor in de winter. Een 4-seizoenen dekbed is iets dat door veel mensen geprefereerd wordt. Je hebt immers zelf iets meer het klimaat in je slaapkamer in de hand. Als je het erg koud hebt doe je de dekbedden gewoon bij elkaar, en mocht je het wat warmer krijgen haal je er gewoon een dekbed uit. Al is het wel aan te raden niet om de dag je dekbed om te gaan wisselen, het is immers best een klusje om die dekbedden bij elkaar te krijgen.

Vulling

Naast de warmteklasse is er nog iets dat een grote rol speelt bij het comfort van het dekbed, namelijk de vulling. Een vulling kan uit een groot scala aan materialen bestaan. De meest voorkomende is toch wel dons of wol. Er zijn verschillende dingen die je jezelf moet afvragen als je gaat bepalen welke vulling je in je dekbed hebben wil. Zo moet je goed bedenken of je een luchtig dekbed wil of een dekbed wat lekker zwaar op je valt. Ook is het slim na te denken of je bijvoorbeeld veel zweet of bijvoorbeeld huisstofmijtallergie hebt. Hieronder een korte opsomming van de verschillende vullingen en de voor- en nadelen.

  • Dons: Dit is misschien wel de bekendste dekbedsoort. Dons is het zachste deel van de veren van een vogel. Donzen dekbedden zijn vaak erg duur, maar heerlijk om in te slapen. Een donzen dekbed is erg licht maar ook erg warm. Een donzen dekbed heeft een zelfregulerend vermogen, wat ook wel wil zeggen dat het zich aanpast aan het klimaat, en je dus altijd de juiste slaapomstandigheden bieden kan.
  • Wol: Wol is misschien wel het oudste materiaal waar ooit dekens van werden gemaakt. Er zijn al verhalen bekend van de Oudheid, waarin men al dekens maakte van wol. Wol houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Wol is heel erg vochtabsorberend en dus een goede keuze als je het snel warm hebt of veel zweet. De vezels van wol zijn wat stijver en veerkrachtiger in tegenstelling tot bijvoorbeeld dons. Een dekbed van wol zal dus iets minder soepel over je heen vallen.
  • Synthetisch materiaal: Net als dons zijn dit heerlijk lichte dekbedden. De vulling bestaat uit holle synthetische vezels, die minder vocht opnemen als dons. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het wasbaar is, en dus ideaal is voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld een allergie. Wel is het minder ventilerend, maar het is wel een stuk goedkoper dan andere dekbedsoorten.
  • Zijde: Dekbedden van zijde zijn heel erg licht en absorberen goed vocht. Zijden dekbedden nemen ook amper huisstofmijt op, en zijn dus ideaal voor mensen met een allergie. Voor veel mensen is een zijden dekbed vaak wel ietwat koel. Het is dus vooral een goede keuze als je weet dat je in een warm klimaat of een verwarmde kamer gaat slapen.
  • Kapok: De kans is erg groot dat je nog niet van dit soort dekbed gehoord hebt. Kapok is een duurzaam, natuurlijk materiaal en komt van de kapokboom. Kapok is bijna zo zacht als zijde en weegt bijna niets. Het neemt goed vocht op en ademt ook erg goed. Kapok is een goed isolerend materiaal. Kapok is een goede keuze wanneer je last hebt van huisstofmijtallergie, omdat huisstofmijten niet van kapok houden, in verband met een laagje dat hierop zit.

En wat dan verder?

Nu heb je de vier stappen gelezen om tot de keuze van een goed dekbed te komen. Ben je er nog steeds niet helemaal over uit? Waar je verder nog aandacht aan kunt geven als je een nieuw dekbed gaat kopen is het vulgewicht. Het vulgewicht geeft aan hoeveel vulling er in het dekbed zit. Vaak is het zo dat hoe meer vulling er in het dekbed zit hoe comfortabeler deze aanvoelt. Een goedkoop dekbed heeft vaak een laag vulgewicht.

Verder kan je ook op de tijk, oftewel de hoes van het dekbed letten. De tijk moet niet open zijn, dit levert voor veel mensen namelijk een gevoel van tocht op. Voor mensen die een huisstofmijtallergie hebben is het ook verstandig voor een dichte tijk te kiezen, zodat de mijten niet naar binnen kunnen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: suzannejanssen072
Aantal keer gelezen: 3482x
Toegevoegd: 23-10-2016 12:54
Gewijzigd: 24-10-2016 00:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!