Hoe leg je tapijttegels en onderhoud je deze?

Hoe leg je tapijttegels en onderhoud je deze?

Hoe leg je tapijttegels en onderhoud je deze?Tapijt is een veelzijdig product om vloeren te bekleden. Tapijt gaat al wat jaren mee, maar ook op dit moment is het leggen van tapijt nog steeds populair. Tapijt kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de slaapkamer, woonkamer of kinderkamer, maar is eigenlijk voor elke kamer wel geschikt. Tapijt heeft als voordeel dat het een zachte en warme sfeer creëert. Het is mogelijk om tapijt als geheel te kopen, maar ook in de vorm van tapijttegels.

Tapijttegels

Tapijttegels zijn stukken tapijt die in de vorm van een tegel zijn gemaakt zodat deze eenvoudiger te leggen zijn. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet al te veel in het tapijt te snijden, maar past deze vaak makkelijker. Daarnaast kun je door middel van het gebruiken van tapijttegels veel makkelijker verschillende leuke patronen maken. Het leggen van tapijttegels is een vrij makkelijke manier van vloer leggen en daar gaan we eens even een kijkje bij nemen.

Het leggen van tapijttegels

Tapijttegels zijn op verschillende manieren vast te maken aan de grond. Voor je gaat beginnen met het leggen van de vloer is het handig om te bedenken welke manier je wilt gebruiken. Aan alle manieren zitten natuurlijk voor- en nadelen die we gaan bekijken. Een van de manieren is door de vloer vast te lijmen. Je gebruikt hiervoor een speciale lijm die je op de tegel aanbrengt en waarmee je de tegel vervolgens aan de ondergrond vast maakt. Door het gebruiken van lijm weet je in ieder geval zeker dat de vloer goed vast zit. Wel is het zo dat het gebruik van lijm echt moet gebeuren met een speciale lijm omdat het anders geen verzekering geeft dat de vloer ook daadwerkelijk vast zit. Daarnaast is het verwijderen van de lijm lastiger dan andere producten. Hierdoor is het soms niet mogelijk om dit netjes te verwijderen en de tegels ook in de nieuwe woning te kunnen gebruiken.

De tegels fixeren of los laten liggen

Je kunt er ook voor kiezen om de tegels te fixeren. Er zijn verschillende soorten tape te koop die dubbelzijdig zijn. Hierdoor kun je deze aan de tegels bevestigen en vervolgens aan de vloer bevestigen. Het voordeel aan fixeren is dat hier verschillende soorten tape voor zijn. Er is bijvoorbeeld tape die maximaal drie maanden aan de vloer blijft zitten. Hierdoor is het mogelijk om de vloer tijdelijk te gebruiken en vervolgens nog een keer te kunnen gebruiken. Ook is er tape verkrijgbaar die de tegels permanent vastzet. Hierdoor zitten de tegels goed vast en blijft dit ook voorlopig het geval. Ook zijn er speciale stickers verkrijgbaar, genaamd Tactiles, welke de tapijttegels vast kunnen maken aan de vloer en aan elkaar. Als laatste kiezen sommige mensen ervoor om de tegels los te laten liggen. Ze leggen de tegels in het gewenste patroon en gebruiken geen medium om deze tegels aan de grond vast te maken. Het voordeel is dat er hierdoor geen kosten bijkomen, maar een groot nadeel is dat de tegels los liggen en daardoor dus ook kunnen verschuiven. Dit kan ongelukken veroorzaken.

Het leggen van de tapijttegels

Wanneer je de tegels gaat leggen, is het allereerst handig om de vloer grondig schoongemaakt te hebben Hierdoor blijft de lijm of het andere medium ook daadwerkelijk goed aan de vloer plakken. Vervolgens ga je vanaf het midden aan de slag. De eerste tegel moet namelijk precies vanaf het midden gelegd worden. Hierdoor weet je straks zeker dat je aan de zijkanten goed uitkomt. Vanaf de middelste tegel ga je verder met het leggen van de andere tegels. Steeds strak tegen de vorige tegel aan zodat er geen naden ontstaan in de vloer. Wanneer je bij de zijkant bent, is het belangrijk dat je eerst alles gelegd hebt en daarna pas aan de zijkant begint. Je legt dan de tegel die gesneden moet worden, wanneer dat het geval is, bovenop de tegel die als laatste gelegd is en meet op hoeveel er van de tegel gesneden moet worden. Omdat de ruimte vaak recht is, is dit vaak voor alle tegels tegen de muur hetzelfde, maar het kan voorkomen dat een ruimte scheve muren heeft en daarom is het toch belangrijk om meerdere tegels te meten voor je ze gaat snijden. Het snijden kan gemakkelijk met een stanleymes. Wanneer je de tegels gemeten en gesneden hebt, kun je ze gemakkelijk vastmaken aan de ondergrond en is de vloer uiteindelijk af. Wanneer je de tegels gelegd hebt en je tevreden met de vloer bent, is het natuurlijk belangrijk dat je dit ook blijft. Hoe kun je er voor zorgen dat de vloer ook mooi blijft?
Het onderhouden van de tapijttegels

Het belangrijkste wat je kan doen om de vloer zo lang mogelijk mooi te houden, is stofzuigen. Door te stofzuigen zorg je er namelijk voor dat de vloer geen stof en vlekken kan bevatten waardoor de vloer langer mooi blijft. Door dit periodiek te doen, is er minimale kans op vlekken en op stof wat in de vloer blijft hangen. Daarnaast kun je er voor kiezen om vlekken speciaal te behandelen wanneer deze niet meer weg te krijgen zijn met een stofzuiger. Allereerst gewoon met water en wanneer water niet voldoende is zijn er verschillende tapijtreinigers die er speciaal voor zijn gemaakt om de vlekken uit het tapijt te verwijderen. Vaak doe je dit door de vlek in te smeren met het middel, even in te laten trekken en vervolgens door middel van water weer te verwijderen.

Voorkomen is natuurlijk nog beter

Ondanks dat het voorkomen van vlekken niet altijd mogelijk is, zijn er wel verschillende dingen die je kan doen om de kans minimaal te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een goede mat bij de deur hebt liggen zodat mensen hun vieze schoenen kunnen afvegen. Ook kun je mensen vragen om de schoenen uit te trekken. Daarnaast is het dus belangrijk om vaak te stofzuigen zodat stof en vlekken een minimale kans hebben om te ontstaan op de tapijttegels. Hierdoor houd je de vloer dus veel langer mooi. Mochten er toch vlekken ontstaan, ga dan zo snel mogelijk aan de slag om deze te verwijderen.

Wees zuinig en netjes

Bij zowel het leggen van je tapijttegels als bij het onderhouden van de tapijttegels is het belangrijk dat je zuinig en netjes te werk gaat. Een slecht onderhouden of slechte gelegde tegel valt meteen op tussen alle andere tegels. Lees je dus vooraf goed in voordat je begint of laat dit eventueel door een professional doen. Met de veelzijdigheid van de tapijttegel kun je een hoop, maar zorg er voor dat deze veelzijdigheid ook goed tot zijn recht komt en je bent verzekerd van een prachtige vloer.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rhen
Aantal keer gelezen: 2610x
Toegevoegd: 20-04-2020 21:23
Gewijzigd: 21-04-2020 09:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!