Hoe kan je bezuinigen op jouw energiekosten?

Hoe kan je bezuinigen op jouw energiekosten?

Hoe kan je bezuinigen op jouw energiekosten?Het besparen van energie zorgt voor verschillende voordelen. Het bespaart niet alleen geld op de energiekosten en ook levert het een bijdrage aan het klimaat en het milieu. Er worden minder fossiele brandstoffen gebruikt. Het helpt ook om Nederland minder afhankelijk te maken van andere landen. Alle energie die niet opgewekt hoeft te worden zorgt voor een besparing. Het is verstandig om te bezuinigen op de energiekosten.

Hoe kun je energie besparen? 

Iedereen heeft een ander beeld bij het besparen op de energiekosten. De ene persoon denkt dat het de verwarming uitzetten is of minder hoog. Dan maar even een dikke trui aan. De andere persoon denkt aan isolatie van de woning. Ook het hele dak volgooien met zonnepanelen is een optie. Het zijn twee uitersten. De een is juist energie besparen door geen of minder energie te gebruiken. De andere is juist door meer alternatieve energie op te wekken. Het lager zetten van de verwarming of uit zetten is niet altijd de beste oplossing. Het is mogelijk om veel geld te besparen. Laten we de mogelijkheden bespreken.

Energie besparen: een ondergeschoven kind

Het besparen van energie krijgt niet altijd voldoende aandacht. Wel wordt er volop promotie voor gedaan om woningen en huizen beter te isoleren. Het is vaak een serieuze investering wat het uitvoeren ervan in de weg staat. Er is vaak geen middenweg. Wel is het mogelijk om de woning in fasen te isoleren en om vervolgens andere besparingen door te voeren. Het is wel goed om over de mogelijkheden en de voordelen van energiebesparende maatregelen na te denken. Het beste is het om te starten met het besparen van energie. Vervolgens zijn er nog de mogelijkheden om alternatieve energie te gebruiken. Er zijn vele mogelijkheden om te starten met goedkope manieren om geld te besparen op de energierekening. Tochtstrippen, een waterbesparende douchekop en ook radiatorfolie om cv-buizen zijn eenvoudige maatregelen om door te voeren.

Energie en geld besparen 

Het CBS heeft laten berekenen dat het besparen van geld de belangrijkste motivatie is om energie te gaan besparen. Vervolgens is het milieu een belangrijke reden om energiebesparende maatregelen door te voeren. Het besparen van energie kan veel geld besparen. De energie is de laatste jaren aardig wat duurder geworden. De prijs van aardgas is nu vier keer duurder dan in 1995. De kosten voor stroom zijn ook sterk gestegen. Het is logisch dat mensen geld willen besparen op de energierekening.

Wat zijn de besparingsmogelijkheden? 

Het is mogelijk om op verschillende manieren geld te besparen op de energiekosten. HIeronder hebben we een aantal zaken opgesomd met de bijbehorende besparing. Het geld wat bespaart kan worden is als volgt:

  • HR ketel die zuiniger is: 175 euro tot 400 euro besparen is mogelijk. 

  • Waterbesparende douche: 75 euro tot 150 euro besparing. 

  • Radiatorfolie: 75 tot 100 euro besparen. 

  • Energiezuinig stoken: 50 tot 100 euro besparing. 

  • Buisisolatie rond de cv leidingen: 50 euro besparen. 


Het is mogelijk om al snel 500 euro te besparen. 

Overstappen van energiemaatschappij

Het is ook goed om te kijken of een andere energiemaatschappij goedkoper is. Het is soms mogelijk door over te stappen om veel geld te besparen. Door de verschillende energie aanbieders met elkaar te vergelijken kan er snel een goede keuze gemaakt worden. Het besparen van geld op de energierekening is op die manier ook mogelijk. Met het bespaarde geld is het mogelijk om de energiebesparende maatregelen door te voeren.

Het huis isoleren

Het isoleren van de woning kan op verschillende plaatsen. Het is mogelijk om de dubbele spouwmuur vol te spuiten met isolatiekorrels. Het zorgt voor een extra isolatie van de muren. Het is goed om het te doen bij de buitenmuren waar een koude wind op staat. Ook de vloer is op eenzelfde manier te isoleren. De kruipruimte kan men helemaal volspuiten met isolatiekorrels. Dan is er nog het dak en de gevel welke extra geïsoleerd kan worden. De kozijnen zijn als laatste een slimme set. Zeker als de ramen nog geen dubbel glas hebben. Het is een goede investering om van enkel glas dubbel glas of zelfs driedubbel glas te maken.

Geld besparen door zelf energie op te wekken

Doordat stroom steeds duurder wordt en de kwaliteit van zonnepanelen sterk stijgt zijn zonnepanelen een goede manier om zelf stroom op te wekken. Met een achttal zonnepanelen is het mogelijk om een leuke besparing te realiseren. Hier staat wel tegenover dat er een hoge investering is. De terugverdientijd is vijf tot zeven jaar. Het is een investering op de lange termijn. Hiermee is het mogelijk om geld te besparen. De zon gaat voor niets op en zorgt dagelijks voor veel energie. Het is met de zonnepanelen mogelijk om veel gratis energie te krijgen.

Slim energie besparen 

Het is goed om de laatste gadgets te nemen. Denk aan een slimme thermostaat. Het is zo mogelijk om alleen de verwarming aan te zetten als het echt nodig is. Wanneer er niemand in huis is staat de verwarming laag. Het is daarnaast ook mogelijk om via een app op de telefoon de verwarming te bedienen. Het is goed om gebruik te maken van de laatste technieken om zo geld te besparen op de stookkosten.

Energiezuinige apparaten 

In alle winkels zien we op de huishoudelijke apparaten energielabels staan. Het is mogelijk om zo snel en gemakkelijk een energiezuinig apparaat te kopen. Het scheelt veel energiekosten. De nieuwe huishoudelijke apparaten verbruiken tot maar liefst 80 procent minder aan energie dan de oudere apparaten. Het is daarom goed om te kijken welke apparaten vervangen kunnen worden om energie te besparen. Het is natuurlijk prettig om eens wat nieuws in huis te halen.

Het gezonde verstand

Uiteindelijk is het besparen op energie ook een kwestie van gezond verstand. Ga in de winter niet te laat naar bed om zo geld te besparen op de stookkosten. Het is slim om ook een extra trui aan te trekken en de thermostaat een graadje of twee lager. Daarnaast is het goed om de ramen niet te wijd open te zetten als de verwarming aanstaat. De verwarmingskosten zullen zo niet te hoog worden.

Een betere ketel

Veel CV ketels in huis kunnen verbeterd worden. Kies voor een CV ketel met een hoog rendement. Het zal vele kuubs gas schelen. Het is een slimme investerig aangezien het hoge besparingen kan opleveren. Nu zijn er ook warmtepompen. Een investering voor de warmtepomp is echter nogal hoog. Het is daarom niet voor iedereen weggelegd om hiervoor te kiezen. Het is een zeer milieuvriendelijke manier van warmte opwekking. Vooral bij de nieuwe huizen wordt hiervoor gekozen. Bij oude huizen is het niet altijd de meest geschikte keuze.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1838x
Toegevoegd: 08-10-2019 15:20
Gewijzigd: 11-10-2019 09:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!