Woning taxeren - Hoe gaat dat?

Woning taxeren - Hoe gaat dat?

Woning taxeren - Hoe gaat dat?Het taxeren van je huis, oftewel een waardebepaling van een derde partij, kan handig zijn en is soms zelfs verplicht.

Toch is het niet altijd duidelijk in welke situaties dit rapport een strategische overweging kan zijn en in welke gevallen je verplicht bent dit rapport te laten opstellen. Vandaar dat de situaties waarin je een huis laat taxeren hieronder netjes op een rijtje zijn gezet. Lees ze goed door, zodat jij helemaal op de hoogte bent van de regels. Het is slim/noodzakelijk om je woning te laten taxeren bij het:

  • verkopen van je eigen woning
  • kopen van een nieuwe woning
  • afsluiten van een hypotheek
  • oversluiten van hypotheek
  • scheiden
  • gebruik maken van een bouwdepot

Je gaat je woning verkopen

Wanneer jij je huis of appartement te koop zet, zul je allereerst je huis laten taxeren. Dit is niet verplicht, zeker niet als je je huis zelf onderhands verkoopt, maar wel handig. Je wilt immers weten welke prijs je kan vragen. Het kan zelfs lonen om meerdere taxaties te laten uitvoeren om zo nog zekerder te zijn van de vraagprijs.
De meningen zijn echter verdeeld over de vraag of het slim is om als verkoper je woning te taxeren. De koper is altijd verplicht om een taxatie te laten uitvoeren. Dit is nodig voor de hypotheekverstrekker. Die wil er namelijk zeker van zijn dat zij geen lening verstrekken voor een woning die (veel) hoger is dan de waarde van de woning. Dat zou een risico betekenen voor het terugbetalen van de hypotheek.
Als verkoper heb je niet te maken met deze verplichtingen om je woning te laten taxeren en door dit niet te doen kun je dus hoge kosten van het taxatierapport besparen. Echter wil je natuurlijk wel meer informatie om zo de verkoopprijs te bepalen. Dit kan je dan ook overlaten aan de verkoopmakelaar. De verkoopmakelaar heeft hier zelf dagelijks mee te maken en weet precies voor welk bedrag je jouw woning te koop kunt zetten. Het advies voor de verkoopprijs van de verkoopmakelaar zit al bij de makelaarskosten inbegrepen.

Je gaat een nieuwe woning kopen

Zoals we net al aan hebben gegeven is een taxatierapport vrijwel altijd verplicht bij het aanvragen van een hypotheek. De meeste banken hebben eigen experts in dienst die dit voor je uit kunnen voeren. Dit biedt ook wat meer zekerheid voor de bank, omdat er minder snel “gesjoemeld” kan worden met de hoogte van de taxatie. De waarde die wordt vastgesteld heeft namelijk invloed op het wel of niet accepteren van de hypotheek door de bank.
Doordat het een vereiste van de bank is om te bepalen of je wel of geen hypotheek krijgt is er geen weg omheen en zal je als koper altijd de woning moeten laten taxeren.

Je wilt je hypotheek oversluiten

Ook voor het oversluiten van een hypotheek zal je bank hoogstwaarschijnlijk een taxatierapport willen hebben. Ook hier zal de waarde van de taxatie bepalend zijn voor de mogelijkheden om het oversluiten uit te voeren.
Echter is het niet altijd nodig om je woning te laten taxeren bij het oversluiten van de hypotheek. Dit kan ook op een andere manier. Namelijk met de recente aanslag van de WOZ-waarde.
Je kunt de WOZ waarde in sommige gevallen aan de bank laten zien wanneer het hypotheekbedrag lager is dan 60% van de WOZ-waarde. Echter accepteren niet alle banken dit. Het is dus belangrijk om dit te controleren, want dat bespaart je eventueel de hoge kosten van de taxatierapport. De WOZ-aanslag ontvang je inmiddels al ontvangen. Moet je de taxatie wel laten doen door een professionele taxateur? Vergeet dan niet dat deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn.


Je wilt een lagere hypotheekrente

Wanneer jij aan de bank een overwaarde van je woning kunt aantonen middels een taxatierapport, dan heb je het recht om een lagere risicoklasse aan te vragen. Dat betekent dat er voor de bank minder risico aan jouw lening zit. Je kunt hiermee aardig wat geld besparen, afhankelijk van de vastgestelde waarde.
Het verschil van de hypotheekrente kan oplopen tot 0,5 procent. Dit klinkt niet als veel, maar doordat de maandlasten meteen naar beneden gaan kan dit over een lange tijd veel geld besparen. Het kan honderden of duizenden euro’s besparen, afhankelijk van de resterende looptijd en de soort hypotheek.
Ook hier kan het zijn dat je geen taxatie hoeft te laten uitvoeren en de WOZ-waarde voldoende is, maar kan verschillen per bank. Ook hier is het dus slim om bij je bank te informeren.
Hoewel consumentenorganisaties ervoor pleiten dat banken automatisch lagere hypotheekrente rekenen is het logisch dat zij hier niet happig op zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de bank direct minder geld ontvangt. Daarom is het belangrijk dat je zelf actie onderneemt en controleert of jij recht hebt op lagere hypotheekrente.

Als je gaat scheiden

Een taxatierapport wordt bijna altijd ingezet bij een scheiding, om duidelijkheid te verschaffen omtrent de verdeling van het huis. Het kan zijn dat jullie besluiten om de woning samen te verkopen. In dat geval zijn dezelfde regels van toepassing van wanneer je normaal gesproken een huis verkoopt. Hier dien je dan nog wel rekening te houden dat jullie allebei instemmen met het gehele proces. Een duidelijk taxatierapport helpt jullie allebei duidelijkheid te geven.
Het kan ook zijn dat er sprake is van uitkoop, waarbij de ene partner het deel van het huis van de andere partner dus koopt. Een objectief taxatierapport helpt bij het bepalen van het uitkoopbedrag en verkleint de kans op een vechtscheiding.
Indien jij en je ex-partner besluiten om een taxatie te laten uitvoeren dan wordt het aangeraden om een taxateur te kiezen die door jullie beiden wordt geaccepteerd. Ook is het slim om allebei aanwezig te zijn bij de taxatie zelf. Zodoende wordt verwarring zoveel mogelijk voorkomen.

Je maakt gebruik van een bouwdepot

Een bouwdepot is een virtueel potje geld dat je gebruikt om (een deel van) je huis te renoveren/ aanpassen. Middels een taxatierapport kun je laten zien wat de waarde zal zijn na de uitvoering van jouw bouwplannen. Aan de taxateur vertel je dan ook wat je wilt verbouwen en de taxateur zal in het taxatierapport de waarde van de woning meenemen voor de verbouwing en na de verbouwing.
Hiermee kun je bij de bank een aanpassing aanvragen aan je hypotheek. De bank bepaalt dan ook het bedrag dat je in je hypotheek mee kunt nemen voor de verbouwing. Zo weet jij ook meteen wat er mogelijk is en of die verbouwing die je in gedachten hebt plaats kan vinden met het gefinancierde geld.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sandra-Voorthuizen
Aantal keer gelezen: 2620x
Toegevoegd: 17-12-2019 13:57
Gewijzigd: 18-12-2019 08:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!