Toegangscontrole

Beste toegangscontrole voor uw bedrijf

ToegangscontroleHet is heel belangrijk dat de toegang van uw bedrijf goed in de gaten wordt gehouden. Dit kan gelukkig op vele manieren geschieden waarbij de situatie ter plekke en de mate van vereiste beveiliging doorslaggevend zullen zijn voor de keuze die er gemaakt dient te worden.

Met de beschikbare technieken is het zelfs niet meer nodig om een beveiliger(s) ter plekke te hebben en kan de controle dus volledig elektronisch gebeuren. Het is echter wel belangrijk dat die de toegangscontrole optimaal kunnen uitvoeren en ongewenste figuren buiten kunnen houden.

Een bedrijfspand oefent een heel grote aantrekkingskracht uit op criminelen

Criminelen kiezen vaak bedrijfspanden uit vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden geld of dat van kostbare elektronica. Maar ook vandalisme en/of sabotage behoren tot de gevaren voor uw bedrijf. Omdat er een groot verschil is tussen de verschillende bedrijven als gekeken wordt naar de locatie en soort bedrijfsactiviteit zijn er verschillende systemen ontwikkeld die elk hun eigen voorkeuren hebben voor elk soort bedrijf. Dit soort systemen kunnen dus variëren tussen een eenvoudige slagboom tot een geavanceerd systeem waar de vingerafdruk van bezoekers gewenst is.

Wat is een sluitplan?

Een sluitplan of sleutelplan is een systeem  waarbij personen met en een sleutel toegang verleend krijgen tot bepaalde deuren en ruimtes. Hierbij wordt afhankelijk van je functie en taken een sleutel afgestemd die jou alleen toegang geeft tot de ruimtes die nodig zijn voor het uitvoeren van je werk. Een sluitplan is heel geschikt voor kantoren, villaparken, woningen en ander zakelijke panden.

Voor het maken van een sleutelplan heb je een overzicht nodig van alle deuren in het gebouw. Daarna kan je kijken wie welke sleutel kan krijgen. Dit kan je in een Excel bestand bijhouden. Zo kan je instellen welke sleutels de hoofdingang kunnen open en welke sleutels de bij deuren kunnen openen. Zo kan je ook instellen dat alleen de Office manager toegang heeft tot kantoor voorraad en de magazijn meester en Manager van de logistiek afdeling alleen toegang hebben tot de magazijn. Dus tot de controle room zou dan alleen de It medewerkers toegang hebben.

De voordelen van een sluitplan

  • Met een sluitplan heb je beter controle over de veiligheid van je organisatie zonder grote bossen sleutels te hebben.
  • Een sluitplan is minder irritant omdat je alle deuren met de zelfde sleutel kan openen.
  • Je kan effectief indelen wie toegang heeft tot welke ruimtes en je kan makkelijker achterhalen wie waar is geweest en wanneer. In verband met diefstal en fraude komt dat heel goed uit.
  • Kosten zijn minder omdat je dus minder sleutels hoeft te drukken om toegang te hebben tot d verschillende deuren.


Welk systemen zijn er dan beschikbaar?

Met de volgende beschrijving van beschikbare systemen en hun werking krijg je een beter idee welke het best geschikt zal zijn voor uw bedrijfspand:

  • Het begint al zeker bij de ingang. Met een automatische hefboom kan de toestroom van voertuigen nauwkeurig worden gecontroleerd en kunnen ongewenste gasten direct worden opgemerkt. Zulke systemen vereisen vaker een speciale chip- of magneetkaart die aan alleen werknemers en overige zakenpartners wordt verstrekt. Deze vorm van beveiliging wordt meestal ook nog gecombineerd met een camerasysteem. Vanuit de controlekamer (indien aanwezig) kunnen onregelmatigheden direct worden waargenomen. Ook bij afwezigheid van een controlekamer kunnen de beelden altijd nog achteraf worden bekeken. De beveiliging met automatische slagbomen is een relatief goedkope manier om de toegang te controleren.
  • Van ongeveer dezelfde strekking: elektronisch vergrendelde deuren die alleen met een code of kaart te openen zijn. Deze is ideaal voor kantoorpanden of ruimtes waar niet een ieder toegang tot dient te hebben. Al dan niet in combinatie met een camerasysteem is ook deze manier van beveiliging heel effectief om indringers buiten te houden. Ook bij de ingangen van het bedrijfspand kan zo een systeem worden geïnstalleerd. Werknemers dienen zich dus door gebruik te maken van een speciale kaart te legitimeren bij het systeem waarna het gebouw kan worden betreden of verlaten. De opgeslagen informatie geeft dus exact de verschillende data weer van aanmelding en vertrek. Dit controlesysteem is dus absoluut waterdicht en objectief. Wilt u er helemaal zeker van zijn dat het om betreffende werknemers gaat, dan kan je ook kiezen voor een biometrische identificatie methode. Door gebruik te maken van vingerafdrukken of zelf een scan van de ogen is het absoluut niet mogelijk dit systeem te omzeilen. Uiteraard hangt er een heel ander prijskaartje aan.
  • Bij de ingangen is het ook belangrijk dat bezoekers zichtbaar zijn voor personeel dat zich aan de binnenkant bevindt. Ook moet er dus een mogelijkheid zijn om met elkaar te kunnen communiceren. Dit kan heel eenvoudig gebeuren met een combinatie camera- en intercomsysteem. De noodzaak van een fysiek aanwezige beveiliger is er dus met dit systeem helemaal niet aanwezig. Een bezoeker of klant zal, zichtbaar via de camera, zichzelf kunnen voorstellen via de intercom. Bij goedvinden kan dan de deur elektronisch worden ontgrendeld. Bij twijfel, of poging de deur te forceren kan dan snel de politie worden ingeschakeld.
  • Nu wij het over deuren forceren hebben: zorg er altijd voor dat er niet bezuinigd wordt op het hang- en sluitwerk. Deze zijn de laatste fysieke barrière die er is tussen de buiten en binnenkant van uw bedrijfspand. Waar een alarm en camerasystemen je kenbaar laten maken dat er ongewenste bezoekers zijn zal een stevige deur deze daadwerkelijk kunnen tegenhouden. Kijk uit naar de diverse keurmerken die er speciaal voor hang- en sluitmerken worden uitgegeven. Laat het plaatsen ook doen door professionals die er weet van hebben.
  • Een alarmsysteem: deze is alom bekend en daarom nagenoeg standaard bij een heleboel bedrijfspanden te vinden. Let er wel op dat er een heel groot verschil is tussen de verschillende kwaliteiten en specificaties. Laat je dus heel goed informeren bij de aanschaf en installatie. Het beste is om ervoor te kiezen de installatie te laten koppelen met de meldkamer van een beveiligingsbedrijf. Zij hebben dan ook nog hun eigen vereisten waar het alarmsysteem aan zal moeten voldoen. De combinatie met een meldkamer komt heel goed van te pas als er calamiteiten voldoen na de bedrijfsuren.
  • Een camera systeem: we hebben het plaatsen van camera’s op verschillende locaties hierboven al besproken, maar het is ook belangrijk een compleet systeem te hebben aan camera’s die het hele complex en bedrijfspand van zowel binnen als buiten in zicht hebben. Dit Closed Circuit television system (CCTV) slaat alle beelden dan op verschillende harde schijven op. Tegenwoordig is het ook mogelijk het beeldmateriaal op een Cloud op te slaan. Dit zorgt ervoor dat de beelden niet verloren gaan, ook niet bij diefstal of vernietiging van de harde schijven.

Door de beelden te raadplegen kan je dus altijd uitmaken wat de bewegingen zijn geweest van personen en vormt een CCTV systeem nog altijd de meest directe controle op de toegang van het bedrijf.

De toegangscontrole tot uw bedrijf kan dus op verschillende manieren plaatsvinden waarbij de keuze aan u ligt om te gaan voor een eenvoudig elektronisch slot of een uitgebreid systeem compleet met camera’s en een alarmsysteem.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Lennard
Aantal keer gelezen: 2314x
Toegevoegd: 14-07-2017 06:09
Gewijzigd: 15-07-2017 11:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!