Zonwerend glas VS warmtewerend glas

Zonwerend glas VS warmtewerend glas

Zonwerend glas VS warmtewerend glasZonwerend glas en warmtewerend glas wat is het verschil tussen deze twee soorten glas? Dat vraag je misschien ook af. Dit gaan wij je uitleggen en hopen wij je te helpen met een keuze te maken tussen zonwerend glas en warmtewerend glas.

Wat is zonwerend glas?

Bij zonwerend glas zit er over het glas een coating die zonwerend is. Dit zorgt ervoor dat het zonlicht wordt geabsorbeerd of weerkaatst. Bij zonwerend glas komt het licht wel nog volledig naar binnen en wordt het licht dus niet tegengehouden. Hierdoor heb je wel een binnenvallend zonlicht. Zonwerend glas houdt dus de warmte buiten maar brengt het licht wel naar binnen. Dit is een goede keuze voor een ruimte met veel glas waarin je een gunstig klimaat wil creëren.

 

Bij zonwerend glas komt 30% van de zonnewarmte je huis binnen, met onbewerkt glas zal dit 90% zijn.

Voordelen zonwerend glas:

  • prijs goedkoop in vergelijking met zonwering
  • houdt warmte tegen
  • besparen op airconditioning
  • houdt warmte in de winter beter vast

Nadelen zonwerend glas:

  • het glas is wat donkerder als anderen glassoorten
  • In de winter houdt die zon ook tegen als
  • minder effectief als een zonnescherm

Wat is warmtewerend glas?

Bij warmtewerend glas wordt er een coating aan de binnenzijde tussen het glas geplaatst. Met warmtewerend glas wordt er 72% van de zonnewarmte tegengehouden. Warmtewerend glas houdt ook het licht nauwelijks tegen. Warmtewerend glas is een alternatief voor zonwering. 

Voordelen warmtewerend glas:

  • houdt warmte buiten
  • vergelijking met zonwering goedkoop
  • besparing op airconditioning kosten
  • toepasbaar op alle soorten glassoorten

Nadelen warmtewerend glas:

  • houdt in de winter ook zon tegen
  • minder effectief als zonwering

Zonwerend en warmtewerend glas of zonwering 

Als je wilt voorkomen dat het in de zomers te warm in huis wordt zijn er ook anderen opties dan zonwerend en warmtewerend glas. Zo kan je der ook voor kiezen om een zonnescherm te nemen. Een zonnescherm houdt tot wel 4/5 keer meer zon tegen als zonwerend glas. Bij een zonnescherm zal het wel een stuk donkerder in huis worden in vergelijking tot zonwerend glas dit komt omdat een zonnescherm een stuk minder licht naar binnen laat. 

 



 

Als je kiest voor zonwering heb je de lichtinval in je huis zelf in handen zo kan je de zonwering in en uitklappen waardoor als de zon niet schijnt je er geen last van heeft. Ook heeft zonwering het voordeel dat in de winter als de zon een beetje schijnt de zonwering ingeklapt kan blijven waardoor het beetje zon toch kan doorkomen wat vaak gewenst is in de winter. Het grootste verschil is dat je zonwering zelf kan bedienen hierdoor wordt de zon alleen tegengehouden als je dat wilt en zonwering houdt ook licht tegen.

Warmteverlies reduceren met HR++

je wilt natuurlijk je energie kosten zo laag mogelijk houden dit kan je onder anderen doen door goed geïsoleerd glas aan te schaffen. Goed geïsoleerd glas houdt de warmte beter in huis en laat minder kou van buiten toe.

Wat is HR++

HR++ glas is isolerend dubbelglas, het glas bestaat uit 2 glasplaten die door een ‘afstandhouder’ die aan de rand van het glas zit op afstand gehouden. De randen van het glas worden dan afgesloten door een speciale kit waardoor de glasplaten een gesloten eenheid worden. Het verschil tussen normaal dubbelglas en HR++ dubbelglas is de vulling in de ruimte tussen de glasplaten in, bij normaal dubbelglas wordt de tussenruimte gevuld met lucht waar HR++ de ruimte wordt gevuld met edelgas. Ook wordt HR++ in tegendeel tot normaal dubbelglas aan één zijde gecoat dit zorgt voor nog betere isolatie. 

 

HR++ heeft een isolatiewaarde van 1,2, bij normaal dubbelglas is de isolatiewaarde 2,7. Hoe lager de isolatiewaarde hoe beter dit is dan ook een groot verschil.

Warmteverlies tegenhouden

HR++ glas zorgt ervoor dat je minder warmte verliest uit jouw woning dit komt omdat het glas goed geïsoleerd is. HR++ zal daarom ook besparen op jouw energierekening, wel is het aanschaffen van HR++ duurder als een normaal dubbelglas. Tegenwoordig is het mogelijk om een subsidie aan te vragen bij je gemeente als je voor duurzaam glas kiest zoals HR++ hiermee kan je een deel van jouw investering vergoed krijgen. 

Jouw huis houdt de warmte niet alleen beter vast ook houdt HR++ de kou van buiten tegen hierdoor wordt de temperatuur een stuk aangenamer binnen en heb je de verwarming minder snel nodig.

Geld besparen door het juiste glas

Het aanschaffen van HR++ glas is een investering, het glas is namelijk duurder als enkel glas of normaal dubbelglas maar op lange termijn bespaar je er meer geld mee dan dat de prijs duurder was als de minder duurzame glassoorten. Gemiddeld gezien bespaar je ongeveer €330,- per jaar. Gemiddeld heb je dan binnen 10 jaar jouw investering terugverdiend.

Warmte- of zonwerend glas laten plaatsen

Het plaatsen van ieder type glas, kan het beste worden uitgevoerd door een glaszetter. Deze werden vroeger altijd via de goudengids gezocht, nu is het veelal het internet die centraal staat bij een zoektocht naar de juiste glashandel. Zo kan er meer informatie gevonden worden over de verschillende glaszetters uit de regio. Dit heeft als grote voordeel dat de concurrentie indirect een stuk groter is en de prijzen hierdoor nog scherper zijn.

 

Zelf het glas plaatsen is veelal geen optie, laat staan het produceren van het glas. Daarom is het goed om je op deze pagina in te lezen over de verschillende opties en vervolgens met deze kennis bij een glaszetter aan te kloppen. Daarnaast zal een glaszetter ook kunnen adviseren over de diverse mogelijkheden die passen bij jullie situatie.

 

Het op de juiste wijze plaatsen van het glas is van cruciaal belang om de kenmerken van het glas tot zijn waarde te laten komen. Zonwerend glas dient dus door een vakman geplaatst te worden, maar hoe vindt je zo een vakman?

Glaszetter in de regio

Het vinden van een glaszetter in de regio kan dus gemakkelijk online. Maar mocht er een kennis zijn die al eerder werkzaamheden heeft laten uitvoeren door een glaszetter, dan is het goed om naar zijn ervaring te luisteren. Bij een goede ervaring kan het verstandig zijn om te kiezen voor zekerheid van een goede uitvoering en zorgt dus voor een korte zoektocht.

 

Mocht er geen bekende zijn als glaszetter, dan kan je uit gaan van online recensies of puur op basis van de kosten een vergelijking aanvragen. Hiervoor zijn diverse websites, belangrijk is het gebruik van het gezonde verstand, om toch de professionals tussen de beunhazen te halen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Klusdeef
Aantal keer gelezen: 3344x
Toegevoegd: 10-05-2021 10:30
Gewijzigd: 11-05-2021 08:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!