houten huis in Zweden

Alles over emigreren naar Zweden

houten huis in ZwedenZweden wordt door veel mensen gezien als een mooi land om in te wonen. En dat is niet voor niets zo, de huizenprijzen zijn bijvoorbeeld erg laag. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over emigreren naar zweden.

Een huis kopen in Zweden

Als je besluit te emigreren naar Zweden, is een huis kopen natuurlijk het eerste waaraan je denkt. Bij het uitzoeken van een geschikte woning moet je op een aantal zaken letten.

De ligging

De ligging van een huis is het belangrijkste. De huizen op het platteland zijn vaak erg goedkoop, wanneer je echter een baan moet vinden in de buurt, zal dat moeilijk blijken te zijn. Het is niet leuk om erachter te komen dat er geen voorzieningen in de buurt zijn. Gelukkig bieden de meeste verkoopwebsites plattegronden aan van huizen. Daarnaast is Google Maps erg handig, hier kan je kijken hoe afgelegen de de streek is. Met streetview kan bovendien gekeken worden naar de kwaliteit van de wegen.

Watervoorziening

De meeste Zweedse huizen zijn, net zoals de meeste Nederlandse huizen, aangesloten op de gemeentelijke waterleiding. Huizen op het platteland kunnen echter gebruik maken van een eigen waterbron. Hier moet je even naar vragen, het bronwater kan van andere kwaliteit zijn.

Hypotheek

Wanneer je een huis wilt kopen in Zweden is de kans groot dat er gebruik moet worden gemaakt van een hypotheek. Kies eerst een gemeente, en ga langs een aantal banken in die gemeente. Vaak kun je tot 75% lenen, als je een vaste baan hebt in Zweden, kan dat percentage hoger liggen.

Het verkoopproces

De meeste verkoopwebsites werken als een veiling, de belangstellende bieden tegen elkaar op. In Nederland is het vaak zo dat de vraagprijs boven de verkoopprijs zit. In Zweden hoeft dit niet zo te zijn, de vraagprijs kan expres laag ingesteld worden, op die manier worden mensen gelokt. Wanneer je besluit om een huis in Zweden te kopen, moet er binnen korte tijd een aanbetaling van 10% gedaan worden. Als dit niet snel gebeurd, kan het zomaar zijn dat het huis, waarvan jij het koopcontract al getekend hebt, alsnog aan iemand anders verkocht wordt.

Bouwkundige inspectie

Het is in Zweden verplicht om als koper het huis te laten inspecteren. Met het rapport kan je zelf ook kijken naar de kosten die er gemaakt zouden moeten worden bij het opknappen. Het kan ook zo zijn dat de verkoper zelf al het huis heeft laten inspecteren, dan ben je niet verplicht tot een extra inspectie. Het kan echter wel degelijk handig zijn.

Houten huis?

De meeste huizen op het platteland in Zweden zijn van hout. Hout ziet er natuurlijk prachtig uit, maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Houten huizen vergen veel meer onderhoud dan stenen huizen, wanneer dit onderhoud niet regelmatig uitgevoerd wordt, zullen de kosten oplopen. Bij het rapport van de inspectie is het verstandig om hier ook goed naar te kijken, de kosten van het herstel kunnen hoog oplopen. Voordat je gaat zoeken naar een huis in Zweden is het handig om een totaal budget vast te stellen. In dit totale budget kijk je dus ook naar de renovatiekosten.

De Zweedse taal leren

Hoewel Zweden over het algemeen prima Engels kunnen, is Zweeds leren een belangrijk onderdeel van de integratie in Zweden. Integratie is natuurlijk erg belangrijk, als je werk zoekt, maar ook als je nieuwe contacten wilt leggen.

De Zweedse taal is voor Nederlanders niet ene hele moeilijke taal, zeker het lezen en schrijven is prima te doen voor Nederlanders. Woorden in het Zweeds zijn vaak te herleiden naar Nederlandse maar ook Duitse woorden. Ook wordt er in de Zweedse taal veel gebruik gemaakt van leenwoorden uit onder andere het Engels en Latijn. Spreek- en luistervaardigheid blijken voor Nederlanders moeilijker te zijn. In Zweden worden bepaalde woorden alleen al anders uitgesproken.

Hoe Zweeds leren?

Zweeds leren kan op een aantal manieren. In Nederland zijn er allerlei onderwijsinstellingen die Zweedse lessen geven in de meeste gemeentes. Je krijgt hier les in een klas. Daarnaast is privéles een hele goede mogelijkheid. Met een eigen docent kun je de taal snel leren. Met komst van het internet zijn er ook allerlei nieuwe onlinemogelijkheden. Wanneer men zoekt naar een taalcursus Zweeds, zijn deze gratis, met Nederlandstalige toelichting, te vinden.

Gratis Zweedse lessen

In Zweden is er een regeling die ervoor zorgt dat iedere immigrant recht heeft op een jaar lang gratis Zweedse les.

Werken in Zweden

Emigranten willen vaak zekerheid. Als je naar Zweden wilt emigreren en van te voren wilt solliciteren, is dat vaak prima mogelijk. Sommige beroepen zijn in Zweden veel gevraagd. Zweden heeft een eerdere crisis gehad, maar heeft ook last gehad van de wereldwijde crisis. Zweden heeft zich redelijk goed hersteld, de werkloosheid in Zweden is echter nog groter dan de werkloosheid in Nederland.

Naar bepaalde beroepen is in Zweden grote vraag. Zo is er een tekort aan artsen, operatiezusters, architecten, ingenieurs en nog een heel aantal andere beroepen. Als allochtoon in Zweden zal het solliciteren toch vaak moeilijk blijken, ook bij deze beroepen. Bij een sollicitatiegesprek wordt er gewoon verwacht dat je Zweeds spreekt, daarom is het erg handig om voor het solliciteren al enige basiskennis van de Zweedse taal te hebben.

In Zweden zijn er een aantal zaken heel anders dan in Nederland. Vergaderen en compromissen sluiten is belangrijk, overleggen staat centraal. Nederlanders die in Zweden wonen geven vaak aan dat ze daadkracht missen. Wanneer men echter kijkt naar de welvarendheid van het land, blijkt dat Zweden het erg goed doet. Zweden heeft geen groot aantal succesvolle bedrijven. De lonen in Zweden liggen vaak lager dan in Nederland. Verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen zijn er veel minder. Iemand ontslaan in Zweden is veel moeilijker, banen in Zweden bieden dus een hoge mate van zekerheid. In Zweden is de zorgverzekering anders geregeld dan in Nederland. Ziektekostenverzekeringen of ouderschapsverlof krijg je sowieso. In Zweden hebben zowel vaders als moeders recht op een langdurig verlof van bijna anderhalf jaar.

Een eigen bedrijf in Zweden

Voor jezelf beginnen in Zweden is een optie die door vele Nederlanders gekozen wordt. Voorbereiding is cruciaal. Deze voorbereidingen kunnen het beste al voor de emigratie getroffen worden. Bij een eigen bedrijf is kennis van de taal erg belangrijk. Bovendien moet er onderzoek gedaan worden naar de vraag naar jouw beroep in Zweden en dan specifiek op de lokale markt. Voordat je een bedrijf start moet je jezelf een aantal vragen stellen: wat je kunt (huidige beroep, opleiding), waar je dit kunt uit oefenen (welke streken, gemeentes etc.), de vraag die er is (is er behoefte aan jouw bedrijf?). Wanneer je een goed plan hebt, kun je een ondernemingsplan opstellen. Overleg altijd uitgebreid met de gemeente.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Olivier
Aantal keer gelezen: 4140x
Toegevoegd: 26-04-2016 11:56
Gewijzigd: 26-04-2016 22:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!