Verstopping voorkomen

Verstopping voorkomen? Oorzaken en preventietips!

Verstopping voorkomenEen verstopping in de afvoerleiding kan voor een nare stank in huis zorgen. Ook zal een verstopping ertoe leiden, dat het lastiger wordt om een toilet door te spoelen, de gootsteen te gebruiken, enzovoorts. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van een verstopping in afvoerleidingen en geven we tien preventietips om verstoppingen in huis te kunnen voorkomen.

Restafval als oorzaak van verstoppingen

Verstoppingen worden doorgaans veroorzaakt door restafval, wat op de bodem van een afvoerleiding achterblijft. Eenmaal op de bodem van de afvoer, zal het restafval maar zeer moeizaam kunnen worden meegevoerd naar de centrale riolering. De ophoping van restafval zal zodoende steeds groter worden. Uiteindelijk is de ophoping dermate serieus, dat het water nauwelijks nog door de afvoerleiding kan stromen. Het water blijft bijvoorbeeld langer in de gootsteen staan, de douchebak begint vaker over te lopen, enzovoorts.

Zeepresten als restafval in de afvoer

Een van de vormen van restafval die het begin van een verstopping kan vormen, zijn zeepresten. Zeep is bijzonder vet, waardoor grotere klonten zeep eenvoudig aan de wand van een afvoerleiding kunnen blijven plakken. Je herkent dit wellicht, van een situatie waarbij je zeepsop op je hand laat vallen. Vaak glijdt een deel van het sop langs je hand de afvoer in. Datzelfde geldt voor het gebruik van zeep op een spons tijdens het douchen. Ook hierbij zal een deel van het sop direct de afvoer in stromen.

Haren als oorzaak van verstoppingen

Ook haren zijn vaak erg vet en daardoor regelmatig de bron van verstoppingen in een afvoerleiding. Je kunt hierbij denken aan haren die via het afvoerputje van de douche in de afvoer terechtkomen, maar bijvoorbeeld ook aan haren die via een wastafel richting de afvoerleiding stromen. Veel mensen kammen of borstelen hun haren voor de spiegel boven de wastafel en laten de vrijgekomen haren wegspoelen.

Bladeren en kleine takjes uit de goten

Niet alleen in huis kan er restafval in de afvoer van je woning stromen. Denk bijvoorbeeld ook aan de regenpijpen, die het water uit goten moeten afvoeren. Wanneer je geen bladvanger over deze regenpijpen plaatst, kunnen er bladeren en kleine takjes naar de afvoer stromen. Met name in de herfst kan de afvoer al snel verstopt raken, door de bladeren die via de regenpijpen in de afvoer terechtkomen.

Etensresten als bron van een verstopping

Een vierde oorzaak van verstoppingen, zijn de etensresten die in de afvoer terecht kunnen komen. Denk aan de etensresten die bij het afspoelen van de borden in de afvoer stromen. Deze etensresten zijn vaak vet, door de vetten van je vlees, snacks en sauzen. Dit maakt dat de etensresten makkelijk aan de afvoerwanden blijven kleven. Overigens kunnen deze etensresten ook via de vaatwasser voor een verstopping zorgen. Gelukkig zijn veel moderne vaatwassers van een filter voorzien, die dit zo goed mogelijk voorkomt.

Verhelpen van een verstopping in de afvoer

Wanneer je merkt dat er sprake is van een beginnende verstopping in de afvoer, kun je deze eerst zelf proberen te verhelpen. Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik te maken van een trekveer, die je bij iedere bouwmarkt kunt kopen. Een trekveer is een lange, bijzonder flexibele veer, die eenvoudig door de afvoer geduwd kan worden. Ook het gebruik van een traditionele ontstopper kan helpen. In dit geval probeer je met de ontstopper de druk op de afvoerleiding te vergroten, waarmee het restafval losgetrokken kan worden.


Gebruik van soda om een afvoer op te lossen

In de winkel worden verschillende chemische ontstoppingsmiddelen aangeboden. Vaak wordt echter ten zeerste afgeraden om dergelijke middeltjes te gebruiken. Niet alleen zijn deze middelen bijzonder slecht voor het milieu. Ook kunnen ze schadelijk zijn voor je eigen gezondheid, of die van andere gezinsleden. Een natuurlijker en milieuvriendelijker middel is soda. Schep de soda met een theelepeltje in de afvoer en laat dit enkele minuten intrekken. Vervolgens kun je de afvoer met kokend water doorspoelen en het proces een aantal keer herhalen. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor het restafval loskomt van de afvoerwanden.

Professionele hulp van een loodgieter inschakelen

Lukt het je niet om de afvoerverstopping met de reeds beschreven hulpmiddelen te verhelpen? In dat geval kan de hulp van een loodgieter wenselijk zijn. Loodgietersbedrijven beschikken over extra hulpmiddelen, waarmee een verstopping verholpen kan worden. Zo kunnen zij een camera-inspectie uitvoeren, om de exacte locatie en bron van de verstopping te achterhalen. Ook kan een loodgieter de afvoer onder een hoge druk doorspuiten. Op deze manier wordt het restafval naar de centrale riolering gevoerd. Andere hulpmiddelen zijn een klein vegertje en een haakje om restafval uit de afvoer te verwijderen.

Preventietips om een afvoerverstopping te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Er zijn verschillende manieren, om de kans op een verstopping in je afvoer te verkleinen. Onderstaand vind je tien handige preventietips, die je hierbij kunnen helpen!

  • Tip 1: maak gebruik van een zeefje in de gootsteen van je keuken. Het zeefje zal een groot deel van de etensresten bij de afwas opvangen.
  • Tip 2: zorg dat het filter in de vaatwasser regelmatig geleegd wordt, om te voorkomen dat zich hier het begin van een verstopping kan vormen.
  • Tip 3: plaats een bladvanger over de regenpijpen buiten je woning. Met een bladvanger worden de bladeren en takjes van bomen opgevangen, voordat ze in de afvoer kunnen stromen.
  • Tip 4: gebruik een filter in het putje van de douche om haren uit de afvoerleiding te weren en daarmee een verstopping te voorkomen.
  • Tip 5: probeer haren na het kammen of borstelen van je haren eerst uit de wastafel te halen, alvorens je de kraan gebruikt.
  • Tip 6: spoel de afvoerleidingen in ieder geval eens per half jaar door met soda, om beginnende verstoppingen geen kans te geven.
  • Tip 7: laat de afvoer eens per twee of drie jaar preventief doorspuiten door een loodgieter.
  • Tip 8: vermijd een overmatig gebruik van toiletpapier, om grote proppen restafval in de afvoerleidingen te voorkomen.
  • Tip 9: gebruik een beperkte hoeveelheid zeepsop tijdens het wassen van je handen en douchen, om te voorkomen dat het sop een verstopping vormt.
  • Tip 10: leeg de goten met name in de herfstmaanden regelmatig, om te voorkomen dat de goten overstromen of er bladeren in de regenpijpen kunnen stromen.

Hulpmiddelen voor het voorkomen van verstoppingen in huis, zoals een bladvanger voor over de regenpijpen of een zeefje voor in de gootsteen, kun je heel eenvoudig online bestellen. Ook in bouwmarkten worden dergelijke hulpmiddelen voor een paar euro aangeboden. Je kunt ze eenvoudig zelf plaatsen, om de kans op een verstopping direct te verkleinen!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: brittmeeuwsen-gmail-com
Aantal keer gelezen: 2098x
Toegevoegd: 06-09-2018 13:25
Gewijzigd: 11-09-2018 18:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!