Bij duurzame meubelen moet je vooral denken aan meubelen die een langere tijd meegaan. Er zijn echter ook nog een aantal andere punten die meespelen bij de duurzaamheid van een product. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop de grondstoffen zijn verkregen. Een ander punt dat meespeelt bij de duurzaamheid van een product is het beleid van de winkel waar het product vandaan komt. In dit artikel komen deze duurzame aspecten aan bod zodat je overwogen je meubelkeuze kunt maken. Hopelijk helpt het ook om bewuster om te gaan bij je aankoop van meubelen en ga je nog eerder voor duurzame meubelen en liever zelfs gewoon tweedehands. Samen maken we de wereld beetje bij beetje weer een beetje mooier en je woonkamer ook nog eens veel specialer met een groene boodschap voor het bezoek!
Niet alle meubelen worden even duurzaam geproduceerd. Het materiaal van een meubel speelt een grote rol in de duurzaamheid. Dit heeft bij houten meubels bijvoorbeeld onder andere te maken het specifieke hout waarvan de meubelen worden gemaakt. Zo zijn er bossen die speciaal zijn aangelegd voor de productie van hout. Hout wat op een duurzame manier is verkregen kun je vaak gemakkelijk herkennen met behulp van een keurmerk.
Het bekendste keurmerk voor duurzaam hout is het FSC keurmerk. De afkorting FSC in dit keurmerk staat voor Forest Stewardship Council. Het keurmerk FSC is het allereerste internationale keurmerk dat gekoppeld is aan strenge eisen. Dit gaat om de eisen voor sociaal én duurzaam bosbeheer dat, heel goed, wordt gesteund door bedrijven en overheden maar uiteraard ook diverse milieuorganisaties. Het FSC keurmerk bestaat uit twee verschillende levels om aan te duiden dat in producten en dus ook meubelen met deze toekenning 100% garandeert hout bevatten dat geheel uit verantwoord beheerde wouden en bossen komt. Dat is fijn om te weten en wel zo plezierig voor de generaties die na ons ook nog fijn willen wonen op onze mooie planeet, of niet soms?
Bamboe is nog duurzamer dan hout en wordt daarom ook steeds meer gebruikt, dit is omdat bamboe heel erg snel groeit. Een andere manier waarop meubelen duurzaam kunnen worden geproduceerd is door gebruik te maken van gerecycled materiaal.
Behalve het kiezen voor duurzame meubelen speelt ook de winkel waar je deze meubelen koopt mee in de duurzaamheid. Niet elke winkelketen besteed namelijk evenveel tijd en aandacht aan duurzaamheid. Op de website van een winkelketen kun je vaak terugvinden wat het beleid is met betrekking tot duurzaamheid. Een van de dingen die een rol speelt in de duurzaamheid is de manier waarop producten worden verzonden. Door zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken is de verzending van een product al gelijk een stuk duurzamer. het is wel opvallend dat je als je even Googelt naar duurzaam winkelen er vooral informatie wordt gegeven over duurzame kleding, voeding en cadeaus terwijl er veel meer producten zijn waar je op de duurzaamheid kunt letten. Het is wel zo fijn als je makkelijk toegang krijgt tot informatie waar je duurzame meubelen kunt kopen die geproduceerd zijn onder goede omstandigheden voor zowel mens als milieu?
Er zijn tegenwoordig ook al bedrijven die er zoveel mogelijk aan doen om de CO2 uitstoot van een bezorging zo laag mogelijk te houden. De gevolgen van CO2-uitstoot zijn je vast wel bekend maar voor de zekerheid noemen we het nog maar eens, het blijft namelijk erg schokkend wat de uitstoot doet. De ophopende CO2-uitstoot heeft tot nu toe al voor het grootste deel in negatieve zin bijgedragen aan de opwarming van onze moeder aarde. Het bekende broeikaseffect is hier debet aan; CO2 is een broeikasgas dat er helaas voor zorgt dat de warmte niet goed weg kan van onze aarde.
Een andere hele duurzame manier om aan meubelen te komen is door deze tweedehands aan te schaffen. Voor elk nieuwe meubel dat wordt geproduceerd zullen er grondstoffen worden gebruikt. Wanneer je meubelen van iemand anders overneemt, is dit echter niet het geval. Veel meubelen die mensen wegdoen zijn nog in een prima staat. Ook meubelen die kapot zijn kun je vaak gemakkelijk repareren.
Als je dat lastig lijkt kan je je altijd een klussendienst inschakelen of een van de vele, nuttige Repaircenters bezoeken die Nederland rijk is. Ken je die al? Of ken je misschien een goede vriend of familielid met twee rechterhanden. Samen klussen is niet alleen leerzaam maar ook heel gezellig natuurlijk! Daarnaast kun je oude meubelen die niet helemaal jouw stijl zijn een makeover geven. Het veranderen van de stijl van een meubel hoeft helemaal niet duur of moeilijk te zijn. Een likje verf kan een meubel al een hele andere uitstraling geven. Op internet en bijvoorbeeld op Pinterest-borden over DIY vind je vele tips om dit simpel en opvallend door te voeren. De vele woonprogramma's op tv helpen je vast ook op weg voor een fraaie restyling van je duurzame meubelen.
Wanneer je nieuwe meubelen aanschaft, is de kans heel erg groot dat je ook een of enkele meubelen weg zult doen. Het is echter zonde om meubelen die nog goed zijn zomaar weg te gooien. Het is dan ook veel duurzamer om deze meubelen een nieuw leven te geven bij iemand anders. Je kunt ervoor kiezen om meubelen die je niet meer hoeft aan vrienden of familie te geven. Mocht je niemand kennen die meubelen nodig heeft maar de meubelen wel graag willen weggeven dan kun je zo ook online aanbieden. Zet ze bijvoorbeeld op marktplaats met de term 'gratis afhalen' dat scheelt je ook nog eens transport naar het grof vuil. Een mooie, duidelijk foto vergoot daarbij je succes maar geef wel eerlijke informatie over de staat van je meubels voorzien van een correcte maat (breedte x hoogte x diepte). Of bel naar de GAD en informeer naar de ophaaltijden of optie om een haalafspraak te maken. Als de meubelen nog in een zeer goede staat zijn kun je deze natuurlijk ook verkopen.