Waarom rolluiken je huis verrijken

Waarom rolluiken je huis verrijken

Waarom rolluiken je huis verrijkenJe denkt bij rolluiken waarschijnlijk aan een goede zonwering tijdens een warme zomerdag of aan de rolluiken die ze bij winkels gebruiken om het pand te beveiligen na sluitingstijd. Rolluiken zijn echter niet alleen voor zonwering.

Rolluiken bieden meerdere voordelen. Wel is het zo dat rolluiken aardig wat kosten als je er je hele huis mee wil kunnen afsluiten. Die kosten zijn hoog omdat rolluiken op maat gemaakt moeten worden voor elk raam van je huis als je er de voordelen van wil ervaren. Welke voordelen rolluiken met zich meebrengen vertellen wij je in dit artikel.

Rust en privacy

Rust en privacy zijn twee belangrijke elementen als het aankomt op je woning. Het is een plaats waar jij helemaal jezelf wil zijn en dan is het vervelend als je telkens pottenkijkers hebt. Daardoor voel je je juist onveilig en bekeken. Hieronder vertellen wij je op welke manier je rolluiken in kunt zetten om ervoor te zorgen dat jouw rust en privacy gewaarborgd wordt.

  • Als jij bijvoorbeeld aan een drukke straat woont, of midden in de stad, gebeurt het vaak dat mensen tijdens het voorbij lopen even bij je naar binnen kijken. Heel logisch dat ze dat doen want mensen zijn van nature erg nieuwsgierig. Daarnaast zal je het vast zelf ook weleens hebben gedaan, maar gluurders kunnen best vervelend zijn. Rolluiken helpen je op zo’n moment om de rust in je huis te bewaken. Dan kan jij rustig in je joggingspak op de bank gaat zitten met een bak popcorn zonder dat je erover na hoeft te denken wie je allemaal kunnen zien. Bij een hooggelegen woning kan een rolluik ook goed van pas komen. Als jij bijvoorbeeld een kantoorpand aan de overkant van je huis hebt wil je niet dat je gordijn net niet helemaal gesloten is en iedereen bij jou naar binnen kan kijken als je een keer hebt besloten om uit te slapen. Rolluiken zitten potdicht en op die manier kan niemand je zien.
  • Daarnaast zijn rolluiken van aluminium geluidswerend waardoor je s ’nachts heerlijk door kunt slapen zonder dat je gestoord wordt in je rust. Nachtrust is ontzettend belangrijk als je overdag productief wil zijn. Daarom is het geen gek idee om rolluiken aan te schaffen als jij in de nacht vaak wakker wordt van geluid.
  • Mensen die in de nacht werken ervaren enorm veel rust door het plaatsen van rolluiken. Op die manier maakt het niet uit hoe zonnig of luid het overdag is. Je kan gewoon slapen en het lijkt net of het nacht is in huis. Dit is eveneens heel fijn voor mensen die last hebben van migraine of een andere vorm van hoofdpijn of overspanning. Er komen namelijk geen prikkels van buitenaf binnen omdat je je huis volledig af kan sluiten met rolluiken.

Beveiliging

Beveiliging is zeker geen onbelangrijk voordeel van rolluiken. Je veiligheid wordt ontzettend goed gewaarborgd door het plaatsen van rolluiken. Hoe een rolluik daarvoor zorgt vertellen we je hieronder.

  • Een ruitje intikken of een deur openen kost voor inbrekers niet zo veel moeite en ze zullen hier hun hand niet voor omdraaien. Bij het aanzicht van rolluiken slaan inbrekers het huis echter al over. Vooral rolluiken die van aluminium gemaakt zijn schrikken ze af omdat deze bijna onmogelijk open te maken zijn.
  • Ga je een rolluik kopen? Dan kan je er een bewegingssensor op laten installeren. Deze gaat af als het rolluik gesloten is en iemand eraan probeert te rammelen. Dan wordt de politie ingeschakeld en zijn de inbrekers gepakt. Daarnaast krijgen ze het rolluik niet omhoog omdat deze op slot zit.

Rolluiken kunnen aangesloten worden op je smarthome

Als jij thuis een domotica systeem hebt, kan je je rolluiken hierop laten aansluiten. Wel moeten dat elektrische rolluiken zijn. Dat is ideaal want op die manier kan je met een druk op de knop je rolluiken bedienen. Het maakt niet uit waar je bent, als je het mobiele device met je smarthome app maar bij je hebt. Dat helpt dan ook weer tegen inbraak want je krijgt een melding als er iets mis is, en je kan je rolluiken op vaste tijden openen en sluiten zodat het lijkt alsof je thuis bent, ook als je dat niet bent. Dat brengt nog een ander voordeel met zich mee want als jij bijvoorbeeld slecht ter been bent of gewoon niet zo veel zin hebt om telkens je bed uit te moeten om te controleren of je rolluiken wel allemaal gesloten zijn, kun je vanuit je luie stoel (of bed) de rolluiken bedienen. Dan zijn elektrische rolluiken toch wel erg fijn.


Duurzaamheid

Rolluiken zijn ontzettend duurzaam omdat een pand in de zomer enorm snel opwarmt en om het koel te maken draait de airconditioning de hele tijd door. De airconditioning is een echte stroomvreter maar wij begrijpen ook dat het voor jou belangrijk is om koel te blijven. Rolluiken kunnen hierbij helpen want ze weerkaatsen zonlicht en zorgen ervoor dat de warmte buiten blijft en dat het binnen lekker koel blijft.
In de winter verliest een woning juist weer veel warmte door de ramen, zelfs bij dubbel glas gebeurt dit. Je zou in de winter eens tegen het raam moeten gaan zitten om het te proberen, daar is het erg koud. Een rolluik zorgt ervoor dat de warmte in het pand blijft en zorgt op die manier ook voor energiebesparing. De verwarming kan namelijk veel lager gezet worden. Zowel rolluiken van kunststof als van aluminium hebben een uitstekende isolatiewaarde. Een rolluik zorgt voor een thermische isolatie, dit komt door de luchtlaag tussen het raam en het rolluik. Dit betekent dat een woning in de koude winter binnen warm blijft en in de warme zomer juist koel. Dat is ideaal als je wat bewuster met je energierekening om wil gaan. Daarnaast hoef je niet te wachten tot de airconditioning of verwarming zijn werk doet want als je de rolluiken gesloten hebt blijft het binnen dezelfde temperatuur. Als je dus thuiskomt hoef je niet snel alles aan te zetten want de temperatuur is al aangenaam.

Materialen

Weet je waarom je een rolluik wil hebben? Dan is het nu tijd om te kiezen van welk materiaal je een rolluik wilt aanschaffen. De verschillende opties die je hebt vertellen wij hieronder:

  • De goedkoopste optie zijn rolluiken van kunststof. Deze rolluiken zijn vooral handig voor mensen die last hebben van veel zonlicht in hun slaapkamer en wat meer verduistering nodig hebben dan alleen een gordijn.
  • Stalen rolluiken worden veelal voor bedrijven en winkels gebruikt, aangezien de afwerking minder mooi is. Je hebt vast weleens gezien dat ze bij een winkel na sluitingstijd het rolluik naar beneden lieten. Het rolluik is bedoeld om inbraak en vandalisme tegen te gaan. Het is gemaakt van lamellen van staal die in elkaar schuiven, waardoor het voor inbrekers moeilijk wordt om er doorheen te komen.
  • Aluminium rolluiken zijn echter wat netter afgewerkt en duurzamer dan stalen rolluiken. Hierdoor is de kans op vervorming of vastlopen van het rolluik kleiner. Je kan met aluminium rolluiken, net als met stalen rolluiken, een bredere overspanning realiseren. Overigens hebben aluminium rolluiken als voordeel dat ze zonwering, geluidswering, isolatie en verduistering bieden. Dit rolluik is duurder dan een kunststof rolluik maar ze gaan langer mee. Eigenlijk is dit een eenmalige investering.

Kies voor rolluiken

Al met al brengen rolluiken dus veel voordelen met zich mee die voor iedereen voordelig zijn. Vooral elektrische rolluiken helpen je om al deze voordelen te ervaren in je huis. Je huis hoort een veilige plek te zijn, dus investeren in rolluiken is geen gek idee!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Bernard
Aantal keer gelezen: 3412x
Toegevoegd: 26-02-2019 16:13
Gewijzigd: 27-02-2019 11:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!