Vloer isoleren, mogelijkheden
Er zijn verschillende mogelijkheden om de vloer te isoleren. Als je de vloer wil isoleren, is het belangrijk om te bekijken welke opties er zijn, wat de voordelen en de nadelen zijn en waar je zoal aan moet denken. In dit artikel staan de mogelijkheden om de vloer te isoleren centraal.
Vloerisolatie
Veel mensen hebben de vloeren voorzien van isolatie en zijn daar erg tevreden over. Het isoleren van je vloer zorgt namelijk voor meer comfort in de woning en je kunt energie besparen. Het beste kan de vloer van de begane grond voorzien worden van isolatie.
Tips vloer isoleren
Om een vloer goed te isoleren geven we een aantal tips waar je naar kunt kijken:
- Wanneer je woning een kruipruimte heeft van minimaal 35 cm hoog, dan is het isoleren tegen de onderkant van de vloer een goede optie. Je kunt het dan gemakkelijk aanbrengen en het zorgt voor veel comfort en een goede besparing van energie.
- Is de kruipruimte lager dan 35 cm? Dan zijn er andere opties, zoals het isoleren van de bodem en de vloer kan van bovenaf geïsoleerd worden.
- Het isoleren van de vloer kun je het beste in een keer goed doen. Daarbij dien je te zorgen voor een goede isolatiewaarde, de Rc waarde. Als er sprake is van isolatie aan de onderzijde van je vloer, dan moet deze ruimte minimaal 35 cm hoog zijn.
- Meerdere offertes aanvragen is hoe dan ook aan te raden. De isolatiebedrijven zijn gespecialiseerd in het isoleren van je woning en kunnen je hierover informeren. Je kunt de prijzen met elkaar vergelijken en bekijken wat de ervaringen zijn van anderen met deze bedrijven. Vertrouwen is naast de prijs en de kwaliteit ook belangrijk bij het maken van je keuze.
Vloer isoleren mogelijke manieren
Het isoleren van de vloer kan op verschillende manieren. Het isoleren van de onderkant van de vloer (dus vanuit de kruipruimte) is de optie die het meest wordt gekozen. Andere opties zijn:
- De bodem van de kruipruimte isoleren.
- De onderkant van de vloer isoleren door middel van vloerplanken die weggehaald worden en later weer terug geplaatst worden.
- Isolatie plaatsen aan de bovenzijde van je vloer.
- Een bestaande vloer er uit halen en een nieuwe goed geïsoleerde vloer maken.
Vloer isoleren
Een eenvoudige en effectieve manier is het isoleren van de vloer door de onderkant te isoleren vanuit je kruipruimte. Er wordt hierbij tegen de onderkant van de vloer isolatiemateriaal geplaatst. Dit kan bestaan uit thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS of schuim; glas- of steenwol en gespoten PUR-schuim. Daarbij worden er ook op de bodem van de kruipruimte damp remmende folies van kunststof aangebracht. Hierdoor wordt voorkomen dat het isolatiemateriaal vochtig wordt.
Goed isoleren
Of dat je zelf de vloer gaat isoleren, of je laat het doen, het dient in ieder geval goed te gebeuren. Daarbij zijn er een paar dingen belangrijk:
- Het materiaal dat gekozen wordt, moet geschikt zijn voor jouw typevloer (hout of beton meestal). Bij twijfel kun je een isolatiebedrijf om advies vragen).
- Het isolatiemateriaal moet bij het aanbrengen goed op elkaar aansluiten.
- De ventilatiegaten van de kruipruimte moeten open blijven.
- Er kan het beste gekozen worden voor een hoge isolatiewaarde, een Rc tussen de 3,5 en de 5 is dan het beste.
- Wanneer er sprake is van vloerverwarming, dan is er een hogere isolatiewaarde nodig.
Tom Rottiers is uw betrouwbare vakman voor alle chapewerken, vloer- en tegelwerken, van fijne mozaïektegels tot XL vloeren. Een buitenterras aanleggen, een keuken of living vloeren, pur- en vloerisolatie, een waterdichte douche installeren, een totale badkamerrenovatie tot en met het plaatsen van infraroodverwarming: één aanspreekpunt voor de plaatsing en coördinatie van alle werken.
Isolatiemateriaal en dikte
Hieronder staan de verschillende isolatiematerialen weergegeven. De dikte die nodig is voor Rc is 3,5.
- Glaswol 12 cm
- Steenwol 14 cm
- Vlasplaten 14 cm
- Thermoskussens 3 kamers
- EPS-platen 13 cm
- Resol- en polyurethaan schuimplaten 7 - 9 cm
- Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
- Houtvezelplaten 13 cm
- Gespoten PUR-schuim 13 cm
Vloerisolatie voordelen
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het isoleren van de vloer. Het zorgt namelijk voor veel comfort en je kunt veel geld besparen op je energierekening. Er kan ongeveer 5-7 m3 gas per m2 vloer per jaar worden bespaard.
- Door vloerisolatie voelt de woning aangenamer en warmer aan, vloerisolatie zorgt voor comfortabel wonen.
- Er kan 10-20% bespaart worden op de gasrekening.
- Bij een tussenwoning kan er ongeveer 10-15% bespaard worden.
- Bij een 2 onder 1 kap woning wordt er ongeveer 15% bespaard.
- Bij een vrijstaande woning kan er tot wel 20% worden bespaard.
Vloerisolatie waarom?
Er zijn verschillende redenen te bedenken om voor vloerisolatie te kiezen:
- Meer comfort in huis, de vloer zal niet meer kil aanvoelen wanneer de vloer voorzien is van isolatie.
- Minder energieverbruik, hierdoor kan er geld bespaard worden op de energierekening.
- Gezonder woonklimaat, een vochtig en kil woonklimaat wordt nu verbeterd door vloerisolatie. Mensen met astma en met reumatische klachten kunnen hier qua gezondheid veel op vooruit gaan.
- Geen vocht en ongedierte, dit kan voor een heel groot deel voorkomen worden door de vloer te isoleren.
- Lage kosten, een eenmalige investering, waar je in de toekomst de vruchten van plukt.
Offertes vloerisolatie
Voordat je de vloer laat isoleren, is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen. Daarbij let je vaak alleen op de prijs, maar het is ook goed om te kijken hoelang een bedrijf de werkzaamheden al uitvoert, te kijken naar de specialisaties, de ervaring die zij hebben en vraag naar referenties. Misschien ken je wel mensen die recent de vloer hebben laten isoleren, vraag aan hen naar ervaringen, zo krijg je een goed beeld van wie je kan helpen. Vertrouwen speelt ook een belangrijke rol bij het uitbesteden van de werkzaamheden. Vraag een geheel vrijblijvend gesprek aan, zodat je ook kunt kijken wat men je adviseert en waarom. Dit kun je bij meerdere bedrijven doen en als je jezelf in hebt gelezen over het onderwerp, weet je ook waar het over gaat. Je kunt dan kijken of dat de bedrijven tot dezelfde conclusie komen en vervolgens kun je van daaruit je keuze maken. De prijs is uiteraard ook van belang, let dan op de prijzen of dat deze inclusief of exclusief BTW zijn. Deze kun je vaak online opvragen, maar vraag ook een offerte op maat, zodat je weet wat je kwijt bent in jouw situatie.
Vloerisolatie zelf aanbrengen of uitbesteden?
De vloerisolatie is iets wat je zelf kunt doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Wat zou voor jou de keuze zijn?
- Wanneer je zelf de vloer gaat isoleren, is het belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt. Je moet hierbij ook weten hoe je te werk moet gaan en je dient er de tijd voor te hebben.
- Als je het isoleren van de vloer uit gaat besteden, kom je er achter wat de kosten zijn en wat er allemaal bij komt kijken. Je hebt vaak wel duidelijkheid over de totaalprijs (vraag altijd een offerte) en je hoeft er zelf niets aan te doen.
- De kosten bij het isoleren van de vloer spelen een rol, maar de kennis en kunde ook. Wanneer je er geen verstand van hebt en het zomaar gaat proberen, kan er beter voor een isolatiebedrijf gekozen worden. Maar dit ligt aan je handigheid, de tijd die je hebt en de gereedschappen die je in je bezit hebt. Wanneer je namelijk zelf alles aan moet schaffen, kost dat ook geld (en het zijn vaak materialen die je maar eenmalig nodig hebt).
- Bedenk ook dat de vloerisolatie een eenmalige investering is en dat deze goed uitgevoerd dient te worden om er optimaal profijt van te hebben. Het uitbesteden kan daarom wel een investering zijn, maar het isoleren wordt dan wel op een professionele manier gedaan. Als er wat gaande is, kun je het bedrijf erop aanspreken en dan lost zij het voor je op (service en garantie, bespreek dit ook vooraf).
- Het voordeel van uitbesteden is dat je er zelf geen omkijken naar je hebt. Je kiest zelf een bedrijf dat de klus bij jou uit mag komen voeren en vervolgens ervaar jij over een tijdje alleen maar de voordelen.