Het is dus echt een investering in je huis. Hoe groot die investering precies is, hangt ervan af wat voor keuzes je maakt bij de aanschaf en het plaatsen van de dakkapel. Wil je er één of meerdere, hoe groot moeten ze zijn en welk materiaal kies je? En ook bij de bouwwijze en het model zijn er verschillende mogelijkheden.
Laten we beginnen met het materiaal. Je kunt hiervoor kiezen uit dakkapellen van hout, kunststof of polyester. Ook een combinatie van hout en kunststof is mogelijk. Je krijgt dan een houten geraamte, maar de afwerking is van kunststof. Alle drie de materialen hebben hun eigen kenmerken, voor- en nadelen en bijbehorende prijskaartje. Hout is het goedkoopst in de aanschaf, polyester het duurst.
Het mooie van hout is uiteraard de authentieke uitstraling ervan. Bovendien is hout heel goed te bewerken, waardoor het zich prima leent voor maatwerk. Ook wanneer je van tijd tot tijd het uiterlijk van je woning wat wilt opfrissen, is hout ideaal. Een likje verf in een andere kleur en het ziet er meteen heel anders uit. Nadeel is wel dat hout minder weersbestendig is dan de andere materialen en meer onderhoud nodig heeft. Aan de andere kant is het een materiaal dat ook vrij gemakkelijk te repareren valt.
Een houten dakkapel heb je al vanaf ongeveer 3.000 euro. Je hebt dan een exemplaar in de standaard afmetingen van 2.50 meter breed en 1.50 meter hoog. Hiermee is het de goedkoopste van de drie materialen. Maar bedenk wel dat hout op termijn het duurste kan zijn vanwege de onderhoudskosten en de vijfjaarlijkse schilderbeurt, die nodig is om je houten dakkapel mooi te houden.
Kunststof heeft als materiaal een aantal grote voordelen. In de eerste plaats heeft het maar weinig onderhoud nodig. Elk jaar een grondige schoonmaakbeurt is eigenlijk genoeg. Je hoeft dus nooit te schilderen, zoals bij hout. En ondanks het onderhoudsvrije karakter kan een kunststof dakkapel zeer lang meegaan. De gemiddelde levensduur is ongeveer 50 jaar. Wat ten slotte ook erg fijn is, is de zeer goede isolatie. Aangezien de meeste warmte uit je huis ontsnapt via het dak, is het erg belangrijk dat je zolderverdieping goed geïsoleerd is. Met een kunststof dakkapel bespaar je op je stookkosten.
Misschien vind je kunststof minder mooi dan hout. Dat is inderdaad wel een minpuntje. Maar er bestaat tegenwoordig ook kunststof met een houtnerf structuur. Zo heb je het beste van allebei. De uitstraling van hout en toch ook alle genoemde voordelen van kunststof. Als je een dakkapel van kunststof wilt laten plaatsen, reken dan op een prijs vanaf ongeveer 3.750 euro.
Een bijzonder soort kunststof is polyester. Polyester dakkapellen zijn altijd prefab. Dat betekent dat ze in de fabriek uit één stuk vervaardigd zijn. Dit in tegenstelling tot een standaard kunststof exemplaar, dat meestal een houten geraamte heeft. Dit betekent ook dat een polyester dakkapel volledig naadloos is en dus uitermate goed geïsoleerd is. Ook dit materiaal heeft een levensduur van minimaal 50 jaar, is praktisch onderhoudsvrij en is de meest duurzame soort van de drie. De prijs voor een standaard model van 2.50 meter breed en 2.50 meter hoog is minimaal 4.250 euro.
Behalve de keuze uit drie verschillende materialen, kun je ook kiezen uit verschillende bouwwijzen. We noemden al de prefab dakkapel. In de fabriek in elkaar gezet, moet hij alleen nog op je dak getakeld worden door een hijskraan en vervolgens aan je dak worden vastgezet. Dit heeft twee grote voordelen. Door de efficiënte manier van werken zijn de kosten relatief laag en bovendien gaat het heel snel. Binnen een dag kan een prefab dakkapel geplaatst worden.
Nadeel van deze bouwwijze is dat deze dakkapellen alleen in standaard afmetingen verkrijgbaar zijn. Daardoor zijn ze niet voor ieder dak geschikt. Is het op jouw dak niet mogelijk om er één te plaatsen of wil je zelf gewoon liever een afwijkend formaat, dan kun je kiezen voor de traditionele bouwwijze. Hierbij wordt de gehele constructie ter plekke boven op je dak opgebouwd. Grote voordeel van deze methode is dat je je dakkapel geheel op maat kunt laten maken.
Nadelen van de traditionele aanpak zijn er natuurlijk ook. Het is veel meer werk en je zal er dus meerdere dagen voor uit moeten trekken. Dat betekent dat je een paar dagen met een gat in je dak zit, dus je bent tijdens de klus wel enigszins afhankelijk van het weer. En uiteraard is het doordat het meer werk is, ook duurder dan prefab. Hou ongeveer rekening met zo’n 25 procent hogere kosten.
Je kunt ook nog kiezen uit twee verschillende modellen, namelijk een dakkapel met een plat dak of eentje met een schuin dak. Je ziet die met een plat dak het meeste in het straatbeeld. Dat heeft vooral te maken met de lagere prijzen. Bovendien is dit model gemakkelijker te plaatsen en in bepaalde gevallen heb je er ook geen vergunning voor nodig. Een dakkapel met een schuin dak is duurder en lastiger te plaatsen, maar heeft als grote voordeel dat hij minder onderhoud nodig heeft en langer meegaat. Dit komt doordat bij een schuin dak het regenwater sneller afgevoerd wordt. Bij een plat dak blijft dit langer liggen.
Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om een stapje verder te gaan dan een dakkapel. Wanneer je een zolder met een laag dak hebt, kun je ook kiezen voor een nokverhoging. Bij een nokverhoging wordt de nok van je dak verschoven en/of verhoogd. Dit is een veel ingrijpender en duurdere verbouwing dan de plaatsing van een dakkapel, maar het levert je ook veel op. Je zolder krijgt zo namelijk een geheel beloopbaar vloeroppervlak, waardoor je de hele verdieping ineens als leefruimte kunt gaan gebruiken. Dit betekent uiteraard ook een flinke waarde verhoging voor je huis.
Het kleinste foutje bij het inmeten, plaatsen of afwerken van de dakkapel kan al zorgen voor lekkage. Het is daarom belangrijk dat je terug kunt vallen op een garantieregeling indien er problemen met je dakkapel zijn.
In de bouw wordt daarom vaak gebruik gemaakt van het BouwGarant keurmerk. Dan ben je verzekerd in het geval van verborgen en constructieve gebreken. Je bent dan ook verzekerd als het bedrijf wat de dakkapel plaatst failliet gaat.