Je woning verduurzamen: zo doe je dat!

Je woning verduurzamen: zo doe je dat!

Je woning verduurzamen: zo doe je dat!Het wordt steeds populairder: je woning verduurzamen. Met de stijgende gas- en energieprijzen en de verandering in de woningmarkt is het misschien ook wel noodzakelijk.

Je bespaart namelijk niet alleen op de hoge gasprijzen, maar geeft meer waarde aan je woning. Weet je niet zo goed waar je moet starten? Lees dan snel verder.

Cv-installatie: de toekomst in met een HR-ketel

We staan er niet vaak bij stil, maar het type cv-ketel heeft een enorme impact op je gasverbruik. Een verouderde, of soloketel, behaalt vaak een klein of zelfs negatief rendement. Enorm zonde, want deze cv-installaties zijn naast niet energiezuinig vaak ook traag en niet efficiënt.

Heb je dus zo’n oude cv-ketel? Vervang deze dan met een HR-ketel. Het is een grote initiële investering, maar dit betaald zich over de jaren makkelijk terug. Een goede HR-ketel kost tussen de €1.000,- en €2.500,-. Daarbij moet je ook nog rekening houden met de installatiekosten. Hierbij behaal je, afhankelijk van je oude installatie, soms makkelijk een energiebesparing van tot wel €300,-
Een HR-ketel haalt meer warmte uit gas dan de standaard ketels. Dit komt omdat er ook warmte wordt benut uit de waterdamp. Wil je een stapje verder gaan? Dan zou je je ook nog kunnen verdiepen in HRe-ketels.

Zonnepanelen: groen en zuinig

Het is tegenwoordig een normaal straatbeeld: zonnepanelen op de daken. Dit is met goede reden: zonnepanelen zijn een goede manier om zelf stroom op te wekken. Hierdoor betaal je een stuk minder aan elektra kosten. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan kan je de energie terugleveren aan het net.

Gemiddeld verdien je je zonnepanelen terug binnen zeven tot negen jaar. Dit is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen en hoeveel zon deze opvangen. Het rendement van zonnepanelen ligt tussen de 5% en 25%. Dit klinkt weinig, maar stapelt zich steeds meer op. Vooral in de lente en zomer kan je veel halen uit je zonnepanelen.

Het installeren van zonnepanelen moet worden gedaan door een specialist. Je zou het zelf kunnen proberen, maar er komt ontzettend veel kijken bij de installatie. Zo moeten de panelen worden geplaatst, wat risico’s met zich meebrengt, moet de bekabeling worden gelegd en een omvormer worden geplaatst. Hulp nodig bij de zoektocht naar een geschikte vakman? Of wil je meer leren over verschillende vormen van verduurzaming? Neem dan een kijkje op De 10 Beste.

Voor een huishouden van één persoon wordt het aangeraden om zes zonnepanelen te plaatsen. De gemiddelde prijs hiervoor is €2.300,-. Hiermee haal je een jaarlijkse besparing van €297,- , hiermee heb je de zonnepanelen binnen acht jaar terugverdient. Alles wat je daarna opwekt is pure winst.


Warmtepomp: alternatief op de cv-ketel

Een warmtepomp is vaak het laatste middel dat wordt ingezet om het huis te verduurzamen. Het is vaak een geheel of gedeeltelijk alternatief op de traditionele cv-ketel. Door een warmtepomp is je woning altijd warm en verbruik je weinig tot geen gas. De warmtepomp gebruikt wel een beetje stroom, maar dit kan je makkelijk opwekken met je zonnepanelen!

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen die elk warmte van een andere plek halen:
-          Lucht/lucht warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht.
-          Lucht/water warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht en water.
-          Water/water warmtepomp: haalt energie uit een waterreservoir.
-          Bodem/water warmtepomp: deze haalt energie uit het grondwater.
-          Hybride warmtepompen: een combinatie van bovenstaande warmtepompen.
Zoals eerder genoemd kan een warmtepomp een gehele of gedeeltelijke vervanging zijn voor je cv-installatie. Dit is afhankelijk van het gekozen type warmtepomp. Ga je voor de volle verduurzaming? Dan kies je het beste voor een hybride warmtepomp.

Glas: tijd voor vervanging

Het vervangen van glas kan een grote verandering zijn op je gasprijzen. Veel huizen zijn nog voorzien van enkel of dubbel glas. Een tijd geleden was dubbel glas de norm, maar ook hierbij gaat er veel warmte verloren. Enorm zonde, want hierdoor moet de kachel een standje hoger, zo betaal je meer dan je zou willen.

Een goede vervanging voor dubbel glas is HR ++ glas of triple glas. HR, of hoogrendementsglas, en triple glas worden steeds populairder. Sterker nog, het wordt overal aangeraden om je oude glas te vervangen. Dit glas is dikker en zwaarder, hierdoor gaat er veel minder warmte verloren.

Wanneer je het glas laat vervangen door een glaszetter zou je eventueel ook de kozijnen kunnen vervangen. Oude kozijnen kunnen vaak ook zorgen voor warmteverlies. Er zijn tegenwoordig diverse soorten kozijnen met isolerende waardes, zo kan die verwarming weer een standje lager en houd je meer geld over voor de leuke dingen in het leven.

HR ++ glas laten plaatsen kost tussen de €3.000,- en €15.000,-. Bij een tussenwoning zit je aan de lagere kant van de prijzen, met €3.000,-, bij een vrijstaand huis kan dit oplopen tot €15.000,-.

Isoleren: de oplossing tegen de hoge gasprijzen

De gasprijzen worden steeds hoger door diverse redenen. De verhoging kan soms oplopen tot wel honderden euro’s per jaar. In plaats van dat je deze verhoging accepteert kan je diezelfde euro’s ook steken in het isoleren van je woning. Energie die je niet gebruikt hoeft namelijk niet te worden opgewekt.

Door isolatie heb je minder, of zelfs geen, energie nodig om je huis goed op te warmen. Isoleren kan worden gedaan in veel verschillende vormen:
-          Dakisolatie
-          Spouwmuurisolatie
-          Kruipruimte isolatie
-          Vloerisolatie
-          Zolder isolatie
Je kiest zelf uiteindelijk in hoeverre je het huis wilt isoleren. Ga je voor de volle isolatie? Dan bespaar je ook het meest. Heb je een koophuis? Dan heb je misschien wel recht op een subsidie. Hierover kan je alles lezen op de website van de Rijksoverheid.

Verduurzaming: goed voor milieu en je portemonnee

Verduurzamen brengt dus vele voordelen met zich mee. Niet alleen is het een ontzettende goede manier om te besparen op je gas- en energieprijzen, maar verhoog je ook de waarde van je woning. Bovendien heb je zelf alles in de hand: je hebt minder te maken met derde partijen.

Als kers op de appeltaart draag je ook nog je steentje bij aan de gezondheid van de aarde. Door gezamenlijk meer gebruik te maken van groene en duurzame vormen van energie zorgen we voor een gezond klimaat.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rubinkoot1
Aantal keer gelezen: 731x
Toegevoegd: 24-05-2022 20:22
Gewijzigd: 30-05-2022 11:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!