Dit is waarom nieuwbouw in Friesland een goed idee is

Dit is waarom nieuwbouw in Friesland een goed idee is

Dit is waarom nieuwbouw in Friesland een goed idee isOverweeg je om te verhuizen naar Friesland? De keuze voor nieuwbouw in deze provincie is nog altijd een goed idee! Maar je bent niet de enige die hier wilt wonen, de laatste jaren is de provincie een populaire bestemming geworden voor mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte. Maar waar moet je op letten wanneer je de keuze voor nieuwbouw in Friesland overweegt? Lees hier alles wat je moet weten!

Waar begint jouw zoektocht?

Bij de aanschaf van een woning, helemaal bij nieuwbouw, is het aller belangrijkste om eerst de gehele financiële situatie in kaart te brengen. Weet jij al wat je kunt lenen, wat dan de maandlasten worden en hoeveel het afwerken van een nieuwbouwwoning nog kost? Dit zijn natuurlijk belangrijke zaken om in kaart te brengen.
Doordat de oplevering van nieuwbouw vaak op zich laat wachten, hebben veel mensen te maken met dubbele woonlasten. De hypotheek van nieuwbouw bouwt zich langzaam op, naarmate de bouw van de woning vordert. Kun je deze lasten dan wel dragen? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden.
Maar naast al deze kosten zul je uiteindelijk ook een hoop kosten kunnen besparen, wat een hoop voordelen oplevert. Wanneer je alle financiële zaken op een rij hebt, kun je vervolgens gaan selecteren op de gewenste regio in Friesland. Zo weet je precies wat je voor jouw geld kunt krijgen. Zo maak je altijd een onderbouwde keuze voor de beste match met jouw toekomstige nieuwbouwwoning.

Voordeel: je betaalt geen overdrachtsbelastingen

Die dubbele woonlasten kunnen een nadeel zijn van nieuwbouw, maar gelukkig kun je bij de kosten-koper een hoop geld besparen! Bij de aanschaf van nieuwbouw zijn de kosten die je uit eigen zak moet betalen namelijk een stuk lager. Dit komt doordat je een nieuwbouwwoning vrij op naam koopt, waardoor je geen overdrachtsbelasting betaalt. Ook zijn de notaris- en kadasterkosten voor de overdracht inbegrepen bij de koopprijs. Jij wordt namelijk de eerste eigenaar van het huis, dus een overdracht van bewoner is niet nodig!
De besparing van deze kosten scheelt een hoop wanneer je niet zoveel eigen geld te besteden hebt. Bij een bestaande woning moet je deze kosten altijd uit eigen zak kunnen betalen, dit mag je namelijk niet meerekenen binnen de hypotheek. Maar dat is nu dus niet nodig! Dat is dan al de eerste financiële meevaller.

Bespaartips voor jouw zoektocht naar beschikbare projecten

Wanneer je opzoek gaat naar nieuwbouw, kun je al een stuk gerichter zoeken dan wanneer je ook alle bestaande woningen meeneemt. Nieuwbouwprojecten worden vaak ver van te voren aangekondigd via de projectontwikkelaars en betrokken nieuwbouwmakelaars.
Om je hierbij te ondersteunen zijn er genoeg nieuwbouwplatformen, waaronder NieuwWonen Fryslân, die zich specialiseren in het aanbod van de provincie. Hier kun je terecht voor zowel het actuele als toekomstige aanbod in de regio. Natuurlijk kun je nog steeds de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar, maar omdat je zo gericht kun filteren is dit bij nieuwbouw vaak niet nodig. De kosten die zo’n makelaar vraagt bespaar je dus ook mooi!
Wanneer je weet welke toekomstige projecten jij interessant vindt, kun je je inschrijven voor nieuwsbrieven of updates. Vaak worden er informatieavonden georganiseerd voor geïnteresseerden. Wel is het belangrijk dat je jouw eigen financiële plaatje op orde hebt. Hierbij kun je je laten helpen door een hypotheekadviseur of de bank.


Financiële voordelen van nieuwbouw

Ondanks de vaak hogere kosten voor aanschaf, biedt de aankoop van nieuwbouw ook een aantal financiële voordelen, waar je direct of in de toekomst van profiteert. Zo profiteer je van:

  • Een lage energierekening: alle nieuwbouwwoningen moeten energiezuinig gebouwd worden, waardoor je maandelijkse energiekosten een stuk lager zullen zijn
  • Besparing op onderhoud: doordat alles nieuw is hoef je de eerste jaren nauwelijks de woning te onderhouden.
  • Bouwdepot voor aanpassingen: een stuk uitbouw, een uitgebreide keuken of badkamer. Deze zaken kun je allemaal meefinancieren met de aankoop van nieuwbouw, omdat dit de waarde van de woning ook verbetert. Zo hoef je dit niet direct uit eigen zak te betalen.

Deze voordelen kunnen resulteren in lagere maandlasten. Ook hoef je een minder grote back-up met spaargeld op te bouwen voor eventuele gebreken. Je hebt veel meer zekerheid dat alles de komende jaren naar behoren zal werken. Geen kozijnen die toe zijn aan vervanging, extra isolerende maatregelen of keukenapparatuur dat het begeeft. Hier ben je de eerste jaren van vrij gesproken!

Hoe creëer je een sfeervolle woonomgeving bij nieuwbouwprojecten?

Voor veel mensen is de keuze voor nieuwbouwprojecten niet geliefd, omdat zij de sfeer van een oud huis missen. Gelukkig maakt de omgeving in Friesland veel goed. Met de rijke geschiedenis en cultuur, met vele tradities, biedt Friesland een heerlijke omgeving om te wonen voor iedereen die opzoek is naar een fijne combinatie tussen natuur en voorzieningen. Zeker bij recreatie- en watersportliefhebbers is de provincie een parel om te ontdekken.
Een ander groot voordeel van wonen in Friesland: het is nog relatief betaalbaar ten opzichte van andere provincies. Natuurlijk bepaalt de locatie ook een groot deel van deze kosten, het type nieuwbouw en de ruimte om het huis. Wil je aan de rand van een stad of gemeente wonen, zoals toekomstig nieuwbouwproject Trije Terpen in Dokkum voorstelt? Of woon je liever in een gezellig dorp waar alle voorzieningen aanwezig zijn, zoals de nieuwbouw in Drachten of Burgum mogelijk maakt. Dit heeft natuurlijk invloed op de huizenprijzen.
Alle mogelijkheden van recente en toekomstige nieuwbouwwoningen in de provincie vind je in één overzicht via NieuwWonen Fryslân. Tevens kun je hier contact opnemen met betrokken nieuwbouwmakelaars. Zij kunnen jou natuurlijk begeleiden bij de juiste voorbereiding.

Je moet wel geduld hebben

Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan nieuwbouw. De grootste hiervan is dat er vaak een hele lange voorbereidingstijd is voordat het project is gerealiseerd. Je moet dus even geduld hebben, voordat jij eindelijk jouw intrede kan maken in de woning.
Daar tegenover staat wel dat je een woning krijgt die je volledig naar smaak kunt inrichten. Je hoeft dus geen concessies te doen met een bestaande keuken die toch niet jouw smaak is, of een vloer die je stiekem niet mooi vindt. Je kunt alles geheel naar eigen smaak inrichten!
Ook de ontwikkeling van de rest van de wijk vergt geduld. Jouw nieuwe woning kan dan wel af zijn, maar wellicht is dit één van de eerste in de buurt en is de straat nog een zandweg. Wanneer je dit vervelend vindt kun je beter kijken naar woningen die bij bestaande projecten worden bijgebouwd, zo is de omgeving al wat verder ontwikkeld en ben je minder afhankelijk van het tempo waarin het grote plaatje wordt afgemaakt.

Kijk naar het toekomstige plaatje

Over het grote plaatje gesproken, zeker bij nieuwbouw is het belangrijk om het totale plaatje voor je te (blijven) zien. Je kiest een nieuwbouwwoning in vele gevallen letterlijk vanaf een plaatje, dus kijk vooral breder dan dat. Ga de omgeving verkennen en ga alvast op onderzoek uit naar de details. Zo ontdek je of de omgeving bij je past en of jij je hier thuis zal kunnen voelen.
Misschien vind je een moderne woning onaantrekkelijker dan een pittoreske, oude woning. Maar toch biedt nieuwbouw ook genoeg voordelen. Weinig onderhoud, veel comfort en veiligheid. Dit in combinatie met de prachtige woonomgeving die de provincie te bieden heeft, zijn er weinig redenen waarom je niet zou kiezen voor nieuwbouw in Friesland.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: friespost
Aantal keer gelezen: 507x
Toegevoegd: 19-06-2023 16:32
Gewijzigd: 22-06-2023 09:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!