Nieuwe keuken

Nieuwe keuken kopen? 6 tips!

Nieuwe keukenEen nieuwe keuken kopen doe je niet 1, 2, 3. Het is namelijk een keuze die je maakt voor heel wat jaren. Je brengt vaak veel tijd door in de keuken en dus is een juiste keuze van belang. Sommige keuzes zijn voor de hand liggend, maar andere aspecten zijn wellicht minder bekend. Met onderstaande 6 tips worden al deze aspecten meegenomen en maak je vanzelfsprekend een juiste keuze.

1. Wat is je situatie?

Bij de keuze voor een nieuwe keuken is de eerste vraag die een rol speelt: ga je een bestaande keuken vervangen of kies je een keuken voor een nieuwbouwwoning? Bij vervanging is het verstandig om rekening te houden met de bestaande indeling van de keuken. Als je de indeling compleet gaat veranderen moeten waarschijnlijk leidingen worden verlegd. Houd dan rekening met de nodige meerkosten. Als je een nieuwbouwhuis gaat bewonen is overleg over bijvoorbeeld de keuken tijdens de bouw gebruikelijk. Ook hier geldt dat je te maken hebt met meerkosten als je echt een andere indeling wilt. En dat heeft gevolgen voor je budget. Zorg dat je goed weet wat de maten zijn van de keuken. Dit is van belang bij het uiteindelijke bestellen van de keuken. Zorg dat je dit laat nameten door een expert. En natuurlijk moet je kijken naar jouw of jullie privésituatie. Woon je alleen of samen, is er één of zijn er twee inkomens? Hebben jullie kinderen? Ontvangen jullie veel gasten? Welke rol moet je keuken innemen in je huis? Als je keuken de centrale ruimte van de woning moet innemen is de keuze anders dan als je de keuken puur gebruikt om in te koken. Je privésituatie bepaalt voor een groot deel je wensen dus is het verstandig om naar je huidige en toekomstige situatie te kijken.

2. Wat is je budget?

Een keuken is een flinke uitgave. In 2016 is de omzet in keukens licht toegenomen. Hoe meer speciale wensen je hebt, hoe duurder het vaak wordt. Bepaal je budget en houd daarbij rekening met meerkosten en neem een stelpost op. Door een stelpost op te nemen zorg je voor reserves als de uitgaven toch hoger zijn dan verwacht. Bepaal van te voren ook op welke wijze jullie de keuken financieren - via hypotheek, lening, directe betaling, in termijnen enzovoorts.

3. Gas of elektrisch koken?

Koken op vuur (gas) was vroeger een vanzelfsprekendheid. Die tijd is voorbij. Gas is een fossiele brandstof en verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Er is een beweging naar het toepassen van andere energiebronnen. Zo zie je steeds vaker huizen met zonnepanelen. Bij nieuwbouwwoningen is het soms zelfs opgenomen in de bouw. Met zonnepanelen wek je zelf de stroom op. Met stroom kun je elektrisch koken. Dan is het een goede keuze om in de keuken zoveel mogelijk apparatuur op stroom te plaatsen. In plaats van gas kies je een inductie-, elektrische, keramische of halogeen kookplaat. Eventueel kun je voor het verwarmen van het water voor keukengebruik ook een elektrische boiler plaatsen.


4. Keukenprins(es) of liefhebber van eenmansgerecht?

Naast een kookplaat is de keuze voor inbouwapparatuur groot. Er is enorm veel keuze in apparatuur om het koken gemakkelijker, leuker en professioneler te maken. Van luxe koffiemachines tot stoomovens en alles wat daar tussen zit. Het is dus van belang om te bedenken hoe je de keuken gebruikt. Als je zelf weinig plezier hebt in het koken, niet veel tijd wil doorbrengen in de keuken of vaak uit eten gaat of eten afhaalt, is het niet zinvol om bijvoorbeeld een bordenwarmer en klimaatkast voor wijn in te bouwen. Je kunt dan vaak volstaan met koel/vries combinatie, oven/magnetron, kookplaat en afwasmachine. Maar als je graag kookt voor je gezin of een groep vrienden, kan wat meer aandacht voor de juiste apparatuur nodig zijn. Zodat je straks die etentjes kunt geven waar je vrienden nog lang over na praten. Of waar je kinderen graag voor aan tafel komen. Stel jezelf dan ook de vraag wat voor type kok je bent. En bepaal dan wat je daarvoor nodig hebt. Als je graag verse groentes wokt kan een extra wokbrander een absolute must zijn Als je graag taarten bakt en ovenschotels maakt, is een goede en liefst grote oven heel erg gewenst. Door hier over na te denken, eventueel samen met een adviseur, voorkom je dat je later iets mist of juist een keuken hebt met apparatuur die je niet gebruikt.

5. Welke sfeer wil je in de keuken?

Wil je een open, lichte keuken met natuurlijke materialen? Houd je van strak en modern of past een landelijke keuken meer bij jou? Heb je voorkeur voor een handgemaakte keuken? Houd je van natuurproducten, zoals hout en natuursteen? Wat voor stijl is het huis? Houd je van een opgeruimde keuken en wil je dus zoveel mogelijk lades en kasten waar alles in kan? Welke kleuren wil je zien in je huis en in je keuken? Allemaal vragen die bepalen hoe jouw droomkeuken er uit gaat zien. Wat kan helpen bij het vormen jouw ideale keuken is het maken van een moodboard. Begin hiermee zodra er plannen zijn om een nieuwe keuken te kopen. Verzamel beelden van keukens, sfeer, kleuren… Uit tijdschriften, van het internet, uit keukenbrochures en reclamefolders. Haal kleurschema’s die je aanspreken bij de verfwinkel. Plak al deze beelden op een groot vel papier. Door dit te ordenen krijg je goed inzicht in wat je mooi vindt en welke kleuren je aanspreken. Een handig hulpmiddel hierbij is Pinterest. Pinterest is een online prikbord waarbij mooie afbeeldingen van andere websites worden 'gepind' en op 'boards' geplaatst. Ofwel; de digitale variant van een moodboard.

6. Laat je adviseren!

Een kwart van de keukens wordt gekocht in gespecialiseerde keukenzaken. Belangrijk voordeel van kopen bij een speciaalzaak in keukens is dat de medewerkers veel verstand hebben van het product. Ook hebben zij veel ervaring bij het samenstellen van keukens. Zij kunnen samen met jou achterhalen hoe je perfecte keuken er uit moet zien en wat daarvoor nodig is. Aan de hand van een wensenlijst, van de ruimte waar de keuken inkomt, van het soort huis en van je verzamelde sfeerbeelden. Al deze onderdelen samen zorgen voor een goed idee van hoe jouw keuken moet worden. De ervaring van verkoopadviseurs kan je een hoop ellende besparen. Je wilt toch uiteindelijk dat je de keuken krijgt die je voor ogen hebt. Een keuken koop je niet zomaar, het is een flinke investering. Dan is het prettig dat je bij de keuze wordt bijgestaan door mensen die er verstand van hebben!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 4271x
Toegevoegd: 18-05-2017 12:16
Gewijzigd: 20-12-2018 09:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!