De beste cv-ketel klasse voor verschillende huishoudens

De beste cv-ketel klasse voor verschillende huishoudens

De beste cv-ketel klasse voor verschillende huishoudensIn Nederland is bijna geen huis hetzelfde. Daarom is de beste cv-ketel voor een huis ook afhankelijk van een hoop factoren. In dit artikel leggen wij uit welke factoren allemaal invloed hebben op de beste cv-ketel keuze. Ook vertellen wij welke soorten klassen er allemaal zijn. Dus heb je hulp nodig bij het uitkiezen van een nieuwe cv-ketel? Lees dan snel verder!

De beste cv-ketel keuze hangt af van de woonsituatie

De beste cv-ketel verschilt per huishouden, de woning en ook gebruikswensen. De samenstelling van een huishouden en ook de individuele wensen van de bewoners hebben invloed op de keuze. Wanneer je een huishouden met twee personen hebt, heb je minder vaak en minder hoeveelheden warm water nodig dan bij een grotere groep.
Logischerwijs maakt de grootte van een woning een wezenlijk verschil bij de keuze voor een cv-ketel. Bij een kleinere woning is er simpelweg minder water nodig om alle radiatoren warm te maken en te houden. Ook de isolatie kan van invloed zijn. Door slechte isolatie is mogelijk meer vermogen nodig om de woning ook in koude winterse dagen warm te houden.
Als laatste zijn de gebruikswensen ook nog van invloed op de beste cv-ketel keuze. Want wanneer je graag vaak in bad gaat of erg lang doucht dan kan een wat grotere cv-ketel een goede keuze zijn.

Welke soorten cv-ketel klassen zijn er?

Omdat de beste cv-ketel heel erg afhangt van de situatie zijn er verschillende klassen gemaakt om cv-ketels in te schalen. Dit zijn de zogeheten CW-klassen. Hierbij staat CW voor Comfortklasse Warmwater. Des te hoger het getal achter de CW des te hoger het comfort. Tegenwoordig beginnen we bij cv-ketels met CW3 en dit kan oplopen tot en met de CW6 klasse.
Zo functioneert een cv-ketel met een hogere CW-klasse beter wanneer je vaak in bad gaat. Maar ook wanneer je een goed werkende regendouche wilt hebben is het verstandig om een cv-ketel met hoger CW waarde te kiezen. Hieronder lees je de specificaties van de verschillende klassen en wanneer het de beste cv-ketel keuze is.

De cv-ketel CW3 klasse

De CW3 klasse is de kleinste CW-klasse die er is. Deze ketel is geschikt voor kleinere woningen en voor kleinere huishoudens met een wat lager gebruik. Wanneer het geplaatst is in een kleinere woning dan is het vermogend genoeg om deze het hele jaar warm te houden.
De ketel is ook geschikt om normaal mee te douchen maar een regendouche of bad is niet aan te raden. De ketel levert namelijk minimaal 6 liter 60C° warm water of 10 liter 40C° warm water. Een normale douchekop laat 9 liter water per minuut door.

De CW4 klasse voor de meeste huishoudens

De CW4 klasse heeft de beste cv-ketels voor middelgrote woningen met ook middelgrote huishoudens. Deze ketel levert een minimum van 7,5 liter 60C° warm water per minuut. Op 40C° levert de ketel minimaal 12,5 liter warm water per minuut.
Deze CW klasse is uitermate geschikt voor rijtjes woningen of 2-onder-1 kap. Je kan met deze ketels prima langere tijd douchen. De kraan en douche tegelijkertijd openen is niet aan te raden als je geen koude douche wilt.

De CW5 klasse is perfect voor middelgrote woningen

De CW5 klasse cv-ketel is de beste oplossing voor middelgrote tot grote woningen in veelal niet vrijstaande woningen. De ketel levert de volgende vermogens:
-         Minimaal 9 liter warm water per minuut van 60 C°
-         Minimaal 15 liter warm water per minuut bij 40 C°
Doordat deze ketel veel meer warm water per minuut kan leveren kan je ook tegelijkertijd warm water gebruiken. De douche zal bijvoorbeeld niet koud worden als de kraan met warm water ergens anders in de woning wordt gebruikt. Ook een regendouchekop of vaak in bad gaan kan uitstekend met deze cv-ketel.
Woon je groot en vrijstaand kijk dan eens naar een CW6 klasse cv-ketel

Wanneer je een grote vrijstaande woning hebt of een erg groot huishouden dan kan een CW6 klasse cv-ketel een aanrader zijn. Deze ketel heeft ruimvoldoende vermogen om een groot huis het gehele jaar goed warm te houden. De ketel levert het volgende:
-         Bij een warm water temperatuur van 60 C° levert de ketel 11 liter per minuut.
-         Als de temperatuur van het warme water 40 C° is dan levert het 22 liter water per minuut.
Met zoveel vermogen is een warm water bad van 200 liter binnen 10 minuten gevuld op dik 40 C°. Ook met 2 personen tegelijkertijd douchen met een normale douchekop is geen probleem. Voor de grote huishoudens is de beste cv-ketel eentje van de CW6 klasse.

Hoe verleng je de levensduur van de cv-ketel

Wanneer je een nieuwe cv-ketel uit de juiste klasse hebt gekocht dan wil je natuurlijk ook dat deze langere tijd meegaat. Het is eigenlijk heel simpel door goed op het onderhoud te letten verleng je doorgaans de levensduur. Plan minstens 1x per jaar een onderhoudsbeurt in. De monteur zal dan alles schoonmaken en de functionaliteiten controleren.
Een cv-ketel lijn die lang meegaat en verkozen is door de consumentenbond tot best reviewed is de Remeha Tzerra serie. Deze ketels gaan lang mee en presteren op top niveau.

De juiste cv-ketel is op termijn veel goedkoper

Daarnaast is het bij een cv-ketel ook van belang dat je zelf goed let op de economische levensduur. De ketel kan soms wel langer in leven gehouden worden maar als dit alleen maar meer kosten oplevert is het op een gegeven moment het niet meer waard.
Let dus ook altijd goed op of er niet steeds vaker iets vervangen moet worden. Dit drijft de kosten snel omhoog. Daarnaast kan het met het oog op de langere termijn ook maandelijks duurder worden. Een niet zuinige cv-ketel zal na een paar jaar al duurder zijn door de hoge maandelijkse kosten ten opzichte van de beste cv-ketels op het gebied van energiebesparing. Een merk dat echt bekendstaat om de energiezuinige ketels is Intergas. Sommige ketels hebben zelfs een warmwater rendement van boven de 100%!

Samengevat: De factoren die bepalen wat de beste cv-ketel is

De beste cv-ketel is een term die dus per huishouden verschilt. De grote van de woning, het aantal bewoners en de manier waarop warm water wordt gebruikt hebben allen invloed. Om het duidelijk inzichtelijk te maken hebben wij hieronder het nog even op een rijtje gezet:

 

 

CW-klasse l/min 60C° l/min 40C°

Gebruiksadvies

 

CW3 6 liter 10 liter

Kleine woning, normale douche

 

CW4 7,5 liter 12,5 liter

Middel woning, uitgebreid douchen

 

CW5 9 liter 15 liter

Middelgrote woning, regendouche, bad, douchen en warmwater kraan tegelijkertijd

 

CW5 11 liter 22 liter

Vrijstaande woning, regendouche, bad, 2 normale douches tegelijkertijd

 

 

 

Wanneer je dus een nieuwe cv-ketel gaat aanschaffen houd dan goed rekening met het type van de woning maar ook zeker met de eigen gebruiksgewoontes. Als je daar rekening mee houdt dan kies je altijd de beste cv-ketel voor jouw situatie.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marijke-technim-nl
Aantal keer gelezen: 1267x
Toegevoegd: 14-06-2021 15:37
Gewijzigd: 15-06-2021 09:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!