woning staat in brand

Wat te doen bij brand?

woning staat in brandHet kan iedereen overkomen: brand in of rondom je woning. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar het is verstandig om je voor te bereiden voor het geval het je toch overkomt. Wil jij weten wat je moet doen bij brand? Lees dan dit artikel. De juiste manier van handelen kan levens redden.

Stappenplan ‘Wat te doen bij brand?’

  1. Blijf kalm en raak niet in paniek.
    Paniek zorgt voor onnodige slachtoffers. Probeer daarom altijd kalm te blijven, zodat je verstandig kunt handelen.
  2. Zijn er mensen in acuut gevaar? Red of alarmeer hen.
    De keuze tussen eerst 112 bellen of eerst mensen alarmeren is zeer moeilijk. Laat het alarmeren van mensen alleen voorgaan als zij acuut gevaar lopen. Houd er hierbij rekening mee dat brand zich ontzettend snel kan ontwikkelen.
  3. Bel 112.
    Geef de volgende gegevens door:
    - De locatie van de brand: het adres
    - Je naam, adres en telefoonnummer
    - Omschrijving van de brand: Wat staat er in brand? Hoe groot is de brand?
    - Eventuele slachtoffers of vermisten
    - Eventuele bijzonderheden
    De juiste informatie is essentieel voor het spoedig arriveren van de brandweer. Als je onjuiste of onvolledige informatie doorgeeft, kan dit de komst van de brandweer ernstig vertragen.
  4. Alarmeer alle bewoners.
    Iedereen dient het gebouw zo snel mogelijk te verlaten. Zijn er hand-brandmelders of is er een ontruimingsinstallatie in het gebouw aanwezig? Druk deze dan in.
  5. Is er rookontwikkeling? Blijf dan laag bij de grond.
    Bij brand vallen de meeste slachtoffers niet door de brand zelf, maar door de rook. Rook is namelijk giftig en verstikkend. Doordat rook omhoog gaat, kan je het beste zo laag mogelijk blijven. Laag bij de grond is er het minste rook en de temperatuur is daar het laagst. Houd ook een natte doek voor je mond en neus.
  6. Sluit de ramen en deuren achter je.
    Het sluiten van ramen en deuren is zeer belangrijk. Een gesloten deur kan de uitbreiding van de brand namelijk vertragen met tenminste 20 minuten. Hierdoor kan je de brand dus flink beperken. Ook houdt het de verspreiding van rook tegen. Bovendien heeft brand zuurstof nodig. Bij dichte ramen en deuren wordt de zuurstoftoevoer beperkt.
  7. Maak bij brand nooit gebruik van een lift.
    Als je de lift neemt en de stroom valt uit, kan je geen kant meer op.
  8. Blijf in de buurt, zodat je de hulpdiensten kan informeren.
    Geef belangrijke informatie door, zoals:
    - Waar is de brand?
    - Hoe bereik je deze plaats het snelst?
    - Zijn er nog mensen of dieren in het gebouw?



Wat te doen bij brand als je niet kunt vluchten

Soms is het niet mogelijk om de woning te verlaten. Bijvoorbeeld wanneer je in een flat woont en het trappenhuis gevuld is met brand en/of rook. Wanneer je niet naar buiten kunt, kan je het beste naar een kamer aan de straatzijde vluchten. Een kamer met een balkon heeft de voorkeur. Sluit alle ramen en deuren en wacht op de hulpdiensten. Om te voorkomen dat rook de kamer binnendringt, kan je een natte handdoek bij de kier onder de deur leggen. Ook kan je een natte doek gebruiken om voor je gezicht te houden indien de rook toch binnenkomt.

Zelf de brand blussen

Bij een kleine brand, kan je zelf proberen te blussen. Om goed voorbereid te zijn, kan je hiervoor verschillende middelen in huis halen.

Vlam in de pan blussen
Een vlam in de pan is een veelvoorkomende oorzaak van brand. Je kan deze het beste blussen door een passend deksel op de pan te doen. Draai direct de warmtebron uit en laat de pan staan tot deze is afgekoeld. Probeer een vlam in de pan nooit te blussen met water. Hierdoor ontstaat namelijk een steekvlam. De Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwen dat niet alle blusdekens geschikt zijn voor het blussen van een vlam in de pan.


Als je kleding in brand staat
Als je kleding in brand staat, moet je absoluut nooit gaan rennen. Hierdoor worden de vlammen namelijk groter. Je kunt je kleding blussen met water, met een blusdeken of door over de vloer te rollen.


Blussen met een blusdeken
Een blusdeken kan je gebruiken om kleine brandjes mee te blussen. Ze zijn alleen geschikt voor brandjes die niet groter zijn dan een voetbal. De deken blust de brand doordat het de toevoer van zuurstof tegenhoudt.


Blussen met een handbrandblusser
Probeer brand alleen met een handbrandblusser te blussen als je goed weet hoe dit moet. Bij verkeerd gebruik van een brandblusser, kan je de brand namelijk verergeren. Houd er rekening mee dat een handbrandblusser alleen geschikt is voor kleine brandjes. Een brandblusser van 6kg is na 20 seconden namelijk leeg. Laat je handbrandblusser jaarlijks controleren door een erkende vakman om er zeker van te zijn dat de blusser nog correct werkt.


Sprinklerinstallatie
Bij het bouwen of verbouwen van je huis, kan je de aanleg van een sprinklerinstallatie overwegen. De sprinklers zijn sproeikoppen aan het plafond, die bij een beginnende brand direct in werking treden en de brand zo onder controle houden of blussen.

Wat doen de hulpdiensten bij brand?

Bij een brand komt niet alleen de brandweer. Er komen verschillende hulpdiensten die allemaal hun eigen taken hebben. Hieronder vind je een kort overzicht van wat de hulpdiensten doen bij een brand.

Blussen
De prioriteit is het blussen van de brand. Dit wordt uiteraard door de brandweer gedaan, die gemiddeld 8 minuten na de melding arriveert.


Redden van slachtoffers
Een andere belangrijke taak van de brandweer is het redden van slachtoffers. Door hun speciale kleding, kunnen ze gebouwen vol rook binnengaan om slachtoffers naar buiten te brengen.


Medische hulp
Bij brand zijn er vaak slachtoffers die last hebben van brandwonden of rookvergiftiging. Het ambulancepersoneel verleent ter plaatste hulp aan de slachtoffers en vervoert ze naar het ziekenhuis.


Afzetten en onderzoek
Ook de politie is aanwezig. Zij zorgen ervoor dat de andere hulpdiensten veilig hun werk kunnen doen. Is er sprake van een verdachte brand? Dan onderzoekt de politie ook of er sprake is van opzet.

Ontruimen en opvangen
Bij grote branden moeten omwonenden hun huis verlaten. Soms is het nodig dat ze tijdelijk ergens anders verblijven. De gemeente regelt dan opvang.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 8123x
Toegevoegd: 09-10-2015 14:07
Gewijzigd: 26-04-2016 15:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!