Prijs airconditioning: welke kosten voor welk model?

Prijs airconditioning: welke kosten voor welk model?

Prijs airconditioning: welke kosten voor welk model?In de winter is het vaak te koud en in de zomer veel te warm. Dit jaar heb je besloten om hier wat aan te veranderen en dus geen last te hebben van de hittegolf! Je hebt gelijk, want de installatie van een airconditioning wordt steeds toegankelijker. Wat zijn de kosten van airconditioning?

De kosten variëren gemiddeld tussen €400 en €6.600, inclusief installatie, afhankelijk van het model: monosplit, multisplit of mobiel. Ontdek de kosten volgens het type airconditioning in het onderstaande artikel.

Mobiele airco

De mobiele airconditioner is een hulpapparaat dat het best geschikt is voor kleine budgetten. Een mobiele airco is efficiënter dan een ventilator. Daarbij kan een mobiele airconditioning tot 35 m² van je huis koelen. Aan de andere kant is een mobiele airco nogal luidruchtig in gebruik en kan het niet volstaan om je hele huis van airconditioning te voorzien.
Een mobiele airco met een vermogen van minder dan 2,5 kW is gemiddeld €250,-. Voor een airco van 2,5 tot 3,5 kW moet je rekening houden met €400,- en €800,-. Voor een airco met meer vermogen, dus meer dan 3,5, kunnen de kosten oplopen van €1.000,- tot €4.000,-.

Modelvermogen: Gemiddelde prijs

Minder dan 2,5 kW

€250

Tussen 2,5 en 3,5 kW

€400 tot €800

Meer dan 3,5 kW

Van €1.000 tot €4.000

 

 

 

Monosplit airconditioner

Een vaste airconditioner van het monosplit-type zal veel efficiënter zijn dan een mobiele airconditioner of een raamairconditioner. Monosplit betekent dat het een eenpersoonskamer, zoals een woonkamer of slaapkamer, airconditioning zal geven. Dit is de beste optie voor diegenen die een beperkt budget hebben of die de airconditioning in een eenpersoonskamer willen installeren.
Voor een monosplit airconditioner moet je denken aan een prijs van €400,- tot €4000,-. Een model met minder dan 2,5 kW vermogen kost tussen de €400,- en €900,-.

Modelvermogen: Gemiddelde prijs

Minder dan 2,5 kW

€400 tot €900

Tussen 2,5 en 3,5 kW

€990 tot €1.300

Meer dan 3,5 kW

€1.500 tot €4.000

 

Multisplit airconditioner

Als je meerdere kamers moet verwarmen of koelen, moet je voor een multisplit airco kiezen. De installatie van een airconditioning kan prijzig zijn, maar je dagelijks leven wordt een stuk aangenamer! Je zal je thuis voelen als een vis in het water, ongeacht het weer buiten (hoge hitte of koude periodes). Als je thuis werkt, als je op leeftijd bent of zelfs als je jonge kinderen hebt, is airconditioning niet langer een luxe, maar een noodzaak!
Een multisplit airconditioning met minder dan 2 kW vermogen kost rond de €1.500,- en €2.000,-. Voor een airco tussen de 2 en 3,5 kW betaal je ongeveer €2.500,- tot €3.000,-. Voor een airco met meer vermogen beginnen de kosten vanaf €4.500,-.

Modelvermogen: Gemiddelde prijs

Minder dan 2kW

Van €1.500 tot €2.000

Tussen 2 en 3,5 kW

Van €2.500 tot  3.000

Meer dan 3,5 kW

Meer dan €4.500

 

Zonne - airconditioner

Airconditioning op zonne-energie heeft twee voordelen: het is de meest duurzame oplossing op de markt en het werkt geruisloos.
Airconditioning op zonne-energie wordt echter nog steeds weinig gebruikt omdat het ' s nachts niet werkt en erg duur is. Dit is ook de reden waarom het over het algemeen bedoeld is voor flatgebouwen of bedrijven.
De prijs voor een zonne – airconditioner kan flink oplopen. Het ligt er ook aan welke type je haalt. Een lucht water airco kost tussen de €6.000,- en €11.000,-. Voor een water water airco moet je denken aan €8.000,- tot €20.000,-. Door deze hoge bedrijven zijn ze dus voornamelijk geschikt voor flatgebouwen of bedrijven.


Type airconditioning op zonne-energie

Gemiddelde prijs

Lucht water

€ 6.000 tot € 11.000

Lucht-Lucht

€ 6.000 tot € 11.000

Grond-grond
€ 7.000 tot € 12.000

 Water water

€ 8.000 tot € 20.000

  

Kosten per oppervlak

Als je de kosten wilt schatten op basis van de oppervlakte van je huis kan je de onderstaande tabel raadplegen:

Oppervlak
Prijs omkeerbare airconditioning per m²

40 m²
Van € 3.200 tot € 4.800

50 m²

Van € 4.000 tot € 6.000

80 m²
Van 6.400 tot 9.600 €

100 m²
Van 8.000 tot 12.000 €

 

Welke factoren beïnvloeden de prijs van airco’s?

Er zijn enkele factoren die de prijs van airco’s beïnvloeden. Los van het merk, zijn de onderstaande vijf factoren ook een grote invloed op de prijs:
-          Het merk: sommige merken zijn duurder dan anderen. Dit betekent niet meteen dat het gaat om betere modellen, doe daarom goed onderzoek voor je een airco aanschaft.
-          Het energielabel: hoe beter het label, hoe hoger de prijs. Op den duur ben je wel goedkoper uit met een beter energielabel.
-          Het benodigde vermogen: afhankelijk van hoeveel vermogen het airco heeft zal je een verschil in de prijs zien. Een hoger vermogen betekent hogere prijs, maar ook meer comfort.
-          Extra opties: er zijn airco’s met extra opties, denk aan een verbinding met je smartphone.
-          Onderhoudscontract: niet helemaal een deel van de airco zelf, maar vaak wel onderdeel van de gehele installatie. Kies je voor een onderhoudscontract? Dan ben je natuurlijk iets meer kwijt.

Welke factoren kunnen de prijs van de installatie beïnvloeden?

Verschillende elementen hebben een impact op de arbeidskosten. Voor de installatie van een airconditioning past de airco installateur zijn prijzen aan afhankelijk van de:
-          Indeling van de woning
-          Het type installatie en hoe ingewikkeld dit is
-          Het soort airconditioning
-          Het aantal airco’s
-          Bij meerdere: de afstand tussen buiten- en binnenunits

Wat kost een gehele airco installatie?

In de onderstaande tabel zie je een voorbeeld van de gemiddelde kosten airco’s en installaties voor een ruimte van veertig vierkante meter.

Soort airco Kosten, exclusief belasting
Monosplit airconditioning binnenunit €1.650
Monosplit buitenunit airconditioning €1.650
Elektrische aansluitingen op voeding en 16A stroomonderbreker €380
Installatie en aansluitingen
€600

 

Te verwachten bijkomende kosten

Naast de aanschaf- en installatiekosten brengt de installatie van airconditioning vaak extra kosten met zich mee. Deze extra kosten, waarvan sommige onvermijdelijk zijn, zijn bedoeld om het gebruikscomfort te verbeteren.

1. Geluidsisolatie

De belangrijkste bijkomende kosten hebben betrekking op geluidsisolatie. Sommige buitenunits maken meer lawaai dan andere en kunnen de omgeving storen. Om deze geluidsoverlast te beperken kan de buitenunit worden afgedekt met een geluiddichte box voor een prijs tussen de €250 en €400. Met deze airconditioninghoes kan je de unit ook verbergen.

2. Verborgenheid:

Wil je kiezen voor een kanaalmodel, dan zul je de kanalen en roosters in het plafond moeten installeren en wegwerken. De meest ideale situatie is om een verlaagd plafond van gipsplaat te installeren om het volledige elektrische circuit en de kanalen te kunnen installeren.

3. Een luchtbevochtiger kopen

Tot slot kan het nodig zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren. Airconditioners verspreiden soms te droge lucht, wat niet prettig is en ook niet aan te raden is voor de gezondheid. Om dit te verhelpen is het aan te raden een luchtbevochtiger te installeren. Dit kleine apparaat zal helpen om de hygrometrie (de vochtigheidsgraad) van de kamers in evenwicht te brengen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rubinkoot1
Aantal keer gelezen: 1345x
Toegevoegd: 01-08-2022 12:10
Gewijzigd: 04-08-2022 09:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!