Je ziet een sterke afname van ouderen die niet meer zelfstandig wonen. Het is goed. Zeker nu we weten dat we allemaal gemiddeld steeds ouder worden. De persoonlijke gezondheid is de bepalende factor om zelfstandig te blijven wonen. Dementie en chronische aandoeningen zijn hierbij de factoren die ervoor zorgen dat iemand niet zelfstandig kan blijven wonen. Er zijn volop cijfers over beschikbaar. Het is echter goed om te weten dat de maatschappij en de overheid er vol voor gaat om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Voor alle partijen is dit een win situatie. We willen toch het liefste lang thuis blijven wonen.
Wanneer je kijkt naar de hervorming van de wet voor maatschappelijke ondersteuning zien we dat de overheid er ook volop inzet om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Ook op het gebied van woningbouw wordt er veel gestimuleerd. Er moeten ieder jaar 44.000 woningen bijkomen voor senioren.
Wanneer je langer in je eigen huis wilt blijven wonen is het belangrijk om de nodige aanpassingen te doen. Vaak gaat het om kleine aanpassingen om zo langer in de eigen woning te kunnen blijven wonen. Denk aan de volgende aanpassingen:
Het installeren van een traplift
Een ligbad vervangen voor een inloopdouche of zitbad
Een hogere toiletpot
De drempels weghalen of verlagen
Het verbreden van de deuren in huis
Beugels monteren in het toilet en bij de douche
De badkamer en slaapkamer verplaatsen naar de begane grond.
In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om subsidie te krijgen voor het maken van deze aanpassingen in de woning.
Natuurlijk is het ook een idee om te gaan verhuizen. Soms kunnen de investeringen te hoog zijn. Ook kan de woning te groot zijn en is het prettiger om kleiner te gaan wonen. Een verhuizing kan dan een idee zijn. Verkoop de huidige woning of zeg de huur op en ga op zoek naar een andere plek. Het is dan de vraag of je weer een huis gaat kopen of juist gaat huren. Gezien de lage rentes lijkt het aantrekkelijk om te gaan kopen. Er moet dan natuurlijk wel een woning beschikbaar zijn die voldoet aan alle wensen en eisen. Bij een huurwoning is het goed om te kijken of een woning beschikbaar is binnen de sociale of de vrije sector. Het is verstandig om dit goed door te rekenen.
Kijk goed naar de omgeving van de woning. Het is belangrijk om jezelf thuis te voelen op de nieuwe plek. Denk aan de algemene veiligheid en de beschikbaarheid van winkels, zorg en recreatie. Hoe oud is de buurt? Ook is het een idee om naar een zorgappartement te gaan of aanleunwoning. Er zijn verschillende mogelijkheden tegenwoordig. Een woonzorgcomplex of serviceflat kan zeer aangenaam zijn. Er komen steeds nieuwere vormen bij ook voor mantelzorg.
Het is natuurlijk prettig om hulp uit de eigen omgeving te krijgen, voordat je naar een professional gaat. De overheid richt hier ook steeds meer haar pijlen op. Het is belangrijk om de mensen de zorg zoveel mogelijk zelf te laten regelen met de hulp van het eigen netwerk. Familie, buren en vrienden noemen we de mantelzorg.
Er zijn ook ouderenverenigingen in de gemeente. Het zijn sociale initiatieven en voorzieningen waar men (tegen betaling) gebruik kan maken van tal van zaken. Sportgroepen, boodschappendiensten, maaltijdvoorzieningen en ook geheugentrainingen zijn er te krijgen. Het is goed om te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Er zijn meerdere sites waar men informatie hierover kan vinden. Natuurlijk kun je ook het gemeentehuis binnenstappen voor meer informatie.
De wmo biedt ook mogelijkheden voor ondersteuning en hulp. Het is vaak afhankelijk van de persoonlijke situatie. Via de gemeente zijn er vaak mogelijkheden voor hulp in de huishouding, aanpassingen van de woning, hulp bij vervoersmogelijkheden en ook voorzieningen voor de dagbesteding. Het is allemaal in de wet geregeld. Er is wel een eigen bijdrage waar je rekening mee moet houden.
Hulp nodig bij het douchen? Wassen? Aankleden? Het is mogelijk om in overleg met de huisarts thuiszorg in te schakelen. Het is een vorm van zorg die door de zorgverzekeraar vergoed wordt.
Het is belangrijk om ook rekening te houden met de nieuwste technieken in huis. Het gaat een stuk verder dan personenalarmering. Het is ook goed uiteraard. De technieken zijn er meer op gericht om de zorgkwaliteit in de thuisomgeving te verbeteren. Het gaat om eHealth. Ook slimme apparaten zijn handig om alles beter en gemakkelijker te kunnen bedienen. Daarnaast zijn er ook handige apparaten voor beeldbellen en om te zien wie er voor de deur staat. Geef babbeltrucs geen kans.
Er zijn ook verschillende hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken in huis en daarbuiten. Denk aan de rollator. Een rollator maakt het mogelijk om zelf gemakkelijk in huis alles te blijven doen. Ook buiten de deur geeft het de steun en toeverlaat om zelf de boodschappen te blijven doen of om op bezoek te gaan bij de buren. Kies een rollator die goed bij je past en welke voldoende opbergmogelijkheden biedt. Een vervolgstap kan een scootmobiel zijn. Houd er rekening mee wanneer je gaat verhuizen. Zorg ervoor dat je hem een plekje kunt geven in de garage of een opberghok. Er zijn ook scootmobiel containers te koop. Het is echter niet ideaal.
Het is tegenwoordig al heel goed mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen. We verwachten nog veel meer nieuwe technieken en mogelijkheden om langer thuis te kunnen blijven wonen. Het is natuurlijk prettig om oud te worden op een plekje waar je volop kunt genieten van het leven. Een plek waar je jezelf thuis voelt, iedereen kent en ook de weg kent. Het herplanten van een oude plant is niet goed zegt men. Als dit toch een wens is, is het goed om het niet te laat te doen. Maak de aanpassingen wanneer je zelf nog goed kunt aanpassen!