Vloerverwarming combineren met een gietvloer kan dit?

Vloerverwarming combineren met een gietvloer kan dit?

Vloerverwarming combineren met een gietvloer kan dit?Vloerverwarming is een tijdje minder populair geweest. Toch heeft het huis verwarmen met vloerverwarming, vergeleken met radiatoren, vele voordelen. Wanneer je kiest voor vloerverwarming, sta je meestal ook voor de keuze voor een nieuwe vloer. In dit artikel gaan we in op de vraag of vloerverwarming gecombineerd kan worden met een gietvloer?

Veel mensen zijn op zoek naar mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Een van deze mogelijkheden is het laten leggen van vloerverwarming. Een grote misvatting is dat vloerverwarming alleen gecombineerd kan worden met een stenen vloer. Maar tegenwoordig kan vloerverwarming ook gecombineerd worden met een gietvloer. In dit artikel gaan we eerst kort in op de voor- en nadelen van vloerverwarming. Daarna zoemen we verder in op de combinatie van een gietvloer met vloerverwarming. 

Vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming

Door de rijzende zorgen over het klimaat en de stijgende energiekosten zijn steeds meer mensen op zoek naar mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Een van deze mogelijkheden is het aanleggen van vloerverwarming, op basis van een watergedragen systeem. Vloerverwarming heeft als voordeel dat de warmte beter wordt verdeeld in een ruimte. Het verwarmingsoppervlakte is bij vloerverwarming groter, dan bij radiatoren. Hierdoor wordt de warmte efficiënter in de ruimte verspreid. De verwarming kan dan ook al snel een of twee graden lager worden ingesteld. Hierdoor gaat je gasverbruik omlaag, terwijl je niet inlevert op het comfort in huis. Naast dat vloerverwarming kan zorgen voor warmte, kan het ook zorgen voor verkoeling. De nieuwere systemen kunnen in plaats van warm water ook koud water door de leidingen pompen, waardoor de temperatuur in huis enkele graden kan zakken. Andere voordelen van vloerverwarming kunnen zijn:

  • Onderhoudsarm;
  • Verbetert de luchtkwaliteit, omdat er minder stof in de lucht komt door de minimale luchtcirculatie;  
  • Het bespaart ruimte, omdat de radiatoren aan de muur weg kunnen;
  • Je hebt geen koude voeten meer. 

Nadelen van vloerverwarming 

Het kiezen voor vloerverwarming heeft dus enkele voordelen. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen. Zo zijn de kosten voor het laten leggen van een vloerverwarming relatief hoog. Bovendien zijn deze kosten afhankelijk van het type vloerverwarming waarvoor je kiest. Zo kun je ervoor kiezen om de vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming. Een ander nadeel is de tijd die het kost om vloerverwarming te installeren. Dit is vooral van toepassing in bestaande huizen. Vaak moet hier de vloerverwarming namelijk in de ondervloer worden gefreesd. Het duurt gemiddeld een week om een vloerverwarming te leggen. In nieuwbouwhuizen zal de vloerverwarming daarentegen meteen worden mee gestort in de ondervloer. Andere nadelen van vloerverwarming kunnen zijn;

  • Dat de hoogte van de vloer kan veranderen, waardoor waarschijnlijk de deuren ingekort moeten worden;  
  • Het opwarmen van een ruimte duurt langer dan bij radiatoren;
  • Vloerverwarming kan niet met elke type vloer worden gecombineerd. 

Vloerverwarming gecombineerd met een gietvloer

Waar vroeger vloerverwarming voornamelijk gecombineerd werd met een stenen vloer, gaat vloerverwarming tegenwoordig ook goed samen met een gietvloer. Een gietvloer bestaat uit een dun laagje kunststof die over de (onder)vloer gegoten wordt. Doordat een gietvloer uit een dun laagje kunststof bestaat, kan deze snel de warmte van de vloerverwarming aan de ruimte afgeven. De combinatie van een gietvloer met vloerverwarming kan dan ook een duurzame, milieuvriendelijke en kostenbesparende optie zijn. Echter, de hitte van de vloerverwarming kan de gietvloer beschadigen.




Bestaande vloerverwarming

Wanneer je thuis al vloerverwarming hebt liggen, kun je ook kiezen voor een gietvloer. Hierbij heb je twee opties. Je kunt je huidige vloer laten verwijderen of je laat de gietvloer over je bestaande tegel- of betonvloer heen gieten. De eerste optie is een stuk kostbaarder dan de tweede optie en is vaak niet eens nodig. Voorwaarde voor de tweede optie is wel dat tegels niet ongelijk zijn, voegen niet te diep zijn en dat betonvloeren goed worden geschuurd met een diamantschuurmachine. Bovendien is het rendementsverlies van de tweede optie minimaal. Wel kan het voorkomen dat de deuren ingekort moeten worden. Maar meestal is dit niet het geval.

Welke type gietvloeren zijn geschikt?

Niet alle type gietvloeren zijn even geschikt om te combineren met vloerverwarming. Wanneer niet de juiste maatregelen worden genomen kunnen er scheuren ontstaan in de gietvloer. Zo is het belangrijk, voordat de gietvloer wordt gegoten, dat de ondervloer heeft kunnen wennen aan de vloerverwarming. Gebeurt dit niet, dan kunnen er krimpscheuren ontstaan in de gietvloer. 

  1. Polyurethaan kunstharsgietvloer (PU): Een PU-gietvloer is goed te combineren met vloerverwarming. Dit komt door de licht elastische eigenschappen van dit type vloer, waardoor het goed bestand is tegen de wisselende temperaturen. Ook is de kans op scheuren hier kleiner. 
  2. Cementgebonden gietvloer: Een cementgebonden gietvloer is redelijk goed te combineren met vloerverwarming. Dit type gietvloer is namelijk minder elastisch, dan een PU-gietvloer. Het beweegt dan ook minder goed mee met de temperatuurverschillen van de vloerverwarming. Door het toevoegen van een hittebestendig bindmiddel kan het wel een optie zijn. Anders is de kans op scheuren aanwezig. 
  3. Epoxy gietvloer: Een epoxy gietvloer is slecht te combineren met vloerverwarming. Dit komt omdat epoxy niet elastisch is. Hierdoor kan dit type gietvloer, moeilijk meebewegen met de temperatuursverschillen van de vloerverwarming. De kans op scheurtjes, bij dit type gietvloer is dan ook zeer aannemelijk. 

Voordelen van vloerverwarming gecombineerd met een gietvloer

  • Het is kostenbesparend. In vergelijking met een stenen vloer voorzien van vloerverwarming is een gietvloer sneller warm. Een stenen vloer is gemiddeld 1 cm dik, terwijl een gietvloer gemiddeld 3 mm dik is. 
  • Een gietvloer is een goede warmtegeleider. Dit komt omdat een gietvloer dun is. Hierdoor wordt een gietvloer snel verwarmd en kan het sneller warmte afgeven aan de ruimte. 
  • Het is een milieuvriendelijke optie. Doordat een gietvloer bestaat uit een dun laagje, is er minder gas nodig om het water en dus de vloer op te warmen. 
  • Het is een stijlvolle optie om je huis te moderniseren. De gietvloer heeft een luxe en strakke uitstraling. Die uitstraling wordt vergroot doordat de vloerverwarming de radiatoren vervangt.

Nadelen van vloerverwarming gecombineerd met een gietvloer

Niet alle type gietvloeren zijn even geschikt om te combineren met vloerverwarming. Dit ligt vooral aan de eigenschappen van het gebruikte materiaal voor de gietvloer. 

Er kunnen scheuren ontstaan in de onder- en/of gietvloer. Door de wisselende temperaturen van de vloerverwarming kan het voorkomen dat er scheuren in de onder- en/of gietvloer ontstaan. Maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Belangrijk is dat de ondervloer scheurvrij is, voordat de gietvloer wordt gegoten.

Laat je adviseren door een expert

Het laten leggen van een gietvloer in combinatie met vloerverwarming is dus mogelijk. Toch zijn niet alle type gietvloeren een even goede keus om te combineren met vloerverwarming. Bovendien is het leggen van een gietvloer met vloerverwarming een gespecialiseerde klus. Laat je daarom goed informeren over de mogelijkheden door een expert.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MarleenS
Aantal keer gelezen: 2309x
Toegevoegd: 10-11-2019 22:37
Gewijzigd: 02-04-2020 10:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!