Op deze manier vind je een hulp voor de verbouwing, een ‘mannetje’ voor het plaatsen van tussenwanden of de ideale partner om je tuinschuurtje mee te bouwen.
Het vinden van een klusjesman kan op verschillende manieren. Je kunt uiteraard iemand uit je nabije omgeving pakken, maar natuurlijk is het moeilijk om de leiding over een goede kennis of een familielid te nemen. Soms lijkt het aantrekkelijke om iemand in te huren die je kent, maar als het tot een confrontatie komt kan jullie band hier behoorlijk onder leiden.
Kies je liever voor iemand die zwart werkt om kosten besparen? Houd dan rekening me de risico’s die je loopt. Iemand die zwart werkt is meestal niet verzekerd en wanneer het resultaat niet naar wens is kun je iemand hier niet op aanspreken. Uiteraard is het verschil tussen een simpele klusjesman en een professioneel aannemersbedrijf behoorlijk groot. In de regel begint het bij het maken van goede afspraken. Leg eventueel iets vast en spreek af naar welk resultaat je streeft. Vraag of een klusjesman onverwachte kosten in de afspraak meeneemt om verrassingen te voorkomen. Vaak is er een aanbetaling nodig voor het materiaal dat gekocht wordt en wordt er achteraf een restant betaalt als de klus naar wens is uitgevoerd.
Veel klusjesmannen bieden zich via websites als www.werkspot.nl aan. Uiteraard is dit een prettige manier om een klusjesman te vinden en heb je vooraf een idee van de kosten van een klus. Op dergelijke platformen kun je vooraf zien welke beoordelingen een klusjesman heeft gehad. De beoordeling van een klusjesman geeft aan wat je kunt verwachten en daarmee verkleint de kans op een verkeerde investering. Blijkt het werk niet naar tevredenheid uitgevoerd? Dan kan een platform als www.werkspot.nl vaak nog bemiddelen en krijg je soms dezelfde zekerheden als bij een professioneel klusbedrijf.
Probeer ook eens websites als www.marktplaats.nl en www.speurders.nl. Op deze websites bieden zich tal van verschillende klusjesmannen aan en binnen deze platformen zijn veel beoordelingen aanwezig.
Tijdens de voorbereiding is het van belang om te bepalen welke klus je precies wilt laten doen. Schrijf de klus duidelijk op papier en leg precies uit wat de bedoeling is. Schets de situatie zo duidelijk mogelijk en geef aan wat je verwacht dat er aan materiaal nodig is. Een klusjesman kan op deze manier inschatten wat de klus kost en of je de juiste inschatting qua materiaal hebt gemaakt.
Als je samen tot de juiste werkomschrijving komt is het voor een klusjesman mogelijk om een offerte te maken. Spreek af of jullie inclusief of exclusief BTW rekenen. Een klusjesman is soms geneigd om over een bedrag exclusief BTW te spreken, terwijl een particulier soms in de veronderstelling is dat een onderhandeling over de prijs inclusief BTW gaat. Lukt het niet om tot de juiste prijs te komen? Leg de werkomschrijving dan voor aan een aantal andere klusjesmannen en ontdek voor welke prijs zij aan de slag kunnen.
Je hoort meer dan eens verhalen over klusjesmannen die niet te vertrouwen zijn. In sommige gevallen is het de schuld van een klusjesman, soms is het de schuld van de werkgever en in andere gevallen ligt de schuld in het midden.
In de regel is een goedkope klusjesman vaak niet de beste en zeker wanneer de referenties niet in orde zijn. Besteed liever iets meer aan een klusjesman met meer en betere referenties dan aan een klusjesman met een laag tarief en zonder of met nauwelijks referenties. Helaas is goedkoop vaak duurkoop als het om klusjesmannen of het uitbesteden van een klusje aan een klusbedrijf gaat. Wanneer er in het begin om een forse aanbetaling wordt gevraagd is het belangrijk om goed achter de oren te krabben. Een klusjesman die het niet zo nauw met de afspreken neemt vraagt vaak om een contante aanbetaling of er worden direct een aantal onredelijke eisen gesteld. Krijg je er geen goed gevoel bij? Dan kun je het over het algemeen beter niet doen. Vraag bij een klusjesman om zoveel mogelijk referenties, het liefst om een identiteitsbewijs en betaal zo min mogelijk vooraf. Op deze manier bestaat er voor een klusjesman de noodzaak om een klus zo goed mogelijk te doen. Eventueel kun je beginnen met een klein klusje en wanneer het naar wens verloopt een grotere klus aan de klusjesman toevertrouwen.
Bij kleine klusjes wordt er vaak achteraf betaald en bij grotere klussen gaat de betaling in delen. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds een kwart betaald wanneer een deel van de klus geklaard is. Materialen betaal je meestal wel voor de klus begint en bij voorkeur op het moment dat het geleverd wordt. Bestel bij voorkeur samen met een klusjesman het materiaal of doe dit samen op een locatie in de buurt. Op dit moment kun jij het risico zelf dragen en betaal je daarvoor geen extra kosten aan de klusjesman. Natuurlijk is het van belang om een klusjesman ook enig vertrouwen te geven. Wanneer een klusjesman gewild is kun je minder eisen en zoekt de klusjesman een andere klus als het proces moeizaam verloopt.
Controleer of een klusjesman een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Iedere klusjesman kan fouten maken en wanneer er iets verkeerd gaat zie je dit uiteraard graag vergoed. Als een klusjesman geen verzekering heeft moet de klusjesman zelf voor de kosten opdraaien. Wanneer er te weinig liquiditeit is vis je achter het net en kun je zelf voor de kosten opdraaien. Gelukkig kun je dit drama met een aansprakelijkheidsverzekering voorkomen. Een klusjesman sluit deze zelf tijdelijk of voor een langere termijn af. Vraag of een klusjesman een aansprakelijkheidsverzekering of WA heeft en controleer dit eventueel.