Boxspring

Toe aan een nieuwe boxspring? 8 tips om op te letten

BoxspringBoxsprings zijn vandaag de dag erg populair. Dat is ook niet erg vreemd als je bekijkt wat de voordelen zijn van een boxspring ten opzichte van een regulier bed. Zo liggen ze vaak extra comfortabel door het gebruik van meerdere matrassen en kennen ze een gemakkelijke in- en uitstap. Echter, zoals bij zoveel producten, is de keuze reuze. Daarom geven we acht handige tips voor het uitzoeken van een nieuwe boxspring.

Tip 1: het kiezen van de juiste afmeting

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke afmeting je graag zou willen hebben voor het bed. Dit is uiteraard afhankelijk van het feit of je alleen in bed slaapt of met een partner. De meest voorkomende afmeting voor een 1-persoons boxspring is 90x200 cm, maar ze zijn er ook al vanaf 70x200 cm voor het geval je een slaapkamer hebt ter grootte van een postzegel.

2-persoons boxsprings zijn verkrijgbaar vanaf de afmeting 140x200 cm. Het is echter aan te raden om minimaal voor de afmeting 160x200 cm te kiezen, aangezien 140x200 cm niet overhoudt met twee personen. De afmetingen lopen trouwens door tot 180x200 cm en zelfs tot 200x200 cm mocht je echt wat ruimte om je lijf willen hebben!

Er bestaat ook een afmeting tussen de 1-persoons boxsprings en de 2-persoons boxsprings. Deze boxsprings zijn 120x200 cm en worden ook wel twijfelaar genoemd. Bij deze variant is het belangrijk dat je goed let op de maat van de box. Dit is het onderstel van de boxspring. Deze is namelijk vaak verkrijgbaar in twee losse boxen van 60x200 cm óf in een enkele box van 120x200 cm. Bij deze laatste is het goed opletten dat wanneer de boxspring door een trapgat naar boven gebracht moet worden, hier ook de ruimte voor is! Vaak is dit niet het geval en loop je het risico om zowel je nieuwe boxspring als de muren te beschadigen.

Tip 2: maak je keuze voor de stoffering van de boxspring

Boxsprings worden vaak geleverd met een stoffen afwerking of met een kunstlederen afwerking. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Zo vangen boxsprings met een stoffen afwerking meer huisstof op dan een kunstlederen afwerking, maar zijn ze wat slijtvaster dan kunstlederen varianten. Daarentegen zijn boxsprings met een kunstlederen afwerking weer makkelijker schoon te houden dan boxsprings met een stoffen afwerking.
Desalniettemin blijft het een kwestie van smaak waar je voorkeur naar uitgaat.

Over smaak gesproken, mocht je bij het bekijken van een boxspring niet goed kunnen bepalen welke kleur bij jouw interieur past, vraag dan of er de mogelijkheid bestaat om een stofstaal mee te krijgen uit de winkel of opgestuurd te kunnen krijgen in het geval van een webshop. Op deze manier voorkom je teleurstellingen en ben je er zeker van dat je nieuwe boxspring matched bij jouw interieur!

Tip 3: bepaal welk matras het meest geschikt is voor jou

Misschien wel het belangrijkste aspect van een boxspring is het ligcomfort. Dit is voornamelijk afhankelijk van het matras dat er bijgeleverd wordt. Er zijn twee soorten matrassen, namelijk: schuimmatrassen en geveerde matrassen.

Het voordeel van schuimmatrassen is dat ze nauwelijks onderhevig zijn aan slijtage en dat ze erg zacht aanvoelen. Echter bieden schuimmatrassen weinig ondersteuning aan de rug en zijn deze matrassen dus af te raden voor mensen met rugklachten en oudere mensen.

Geveerde matrassen zijn er in twee varianten, namelijk: matrassen met bonellvering en matrassen met pocketvering. Om het verschil niet al te technisch te maken komt het er op neer dat een pocketveringmatras over het algemeen de betere keuze is. Pocketveringmatrassen verdelen het lichaamsgewicht namelijk beter over het matras en zijn duurzamer geconstrueerd dan matrassen met bonellvering. Dit laatste is vaak ook terug te zien aan de garantie die bij de boxspring wordt geleverd. Dit zie je bij heel veel aanbieder terug.

Let er ook op dat sommige matrassen een maximaal toelaatbaar gewicht kennen en daarmee dus niet voor iedere persoon geschikt is. Het maximaal toelaatbare gewicht is afhankelijk van de gebruikte verencombinatie in het matras.
Tenslotte zit er verschil in de gebruikte schuimsoorten bij matrassen. Over het algemeen zijn er drie keuzemogelijkheden, namelijk: polyether, koudschuim en traagschuim.

Polyether is de meest voordelige schuimsoort en wordt vaak gebruikt voor de goedkopere matrassen. Deze schuimsoort raden wij eigenlijk af, aangezien ze nauwelijks ventileren en in de zomer erg warm aanvoelen.
Dan heb je nog koudschuim en traagschuim. Koudschuim is de meest gebruikelijke schuimsoort en biedt een goede ventilatie. Traagschuim moet je zien als een soort gel die erg diep wegzakt in het matras op het moment dat je erop gaat liggen. Niet iedereen vindt dit prettig dus is het verstandig om eerst te gaan proef liggen!


Tip 4: kijk goed naar de samenstelling van de box

De box kun je zien als het onderstel van de boxspring. Over het algemeen is de box geveerd en biedt dan dezelfde werking als dat van een geveerd matras. Echter komt het ook weleens voor dat de box niet geveerd is. De box moet je dan zien als een houten bak ter ophoging van het matras. Goed dus om hiermee rekening te houden!

Tip 5: bekijk de praktische voordelen van boxsprings

Er worden ook boxsprings aangeboden die tevens als opbergruimte dienen! De box is dan een holle bak en het bovenliggende matras is dan de deksel van deze opbergruimte. Erg handig wanneer je opbergruimte tekort komt of geen ruimte hebt voor een opbergkast.

Tip 6: maak je boxspring helemaal af met een hoofd- en voetbord

Bij de meeste boxsprings is het mogelijk om de combinatie uit te breiden met een hoofd- en voetbord in verschillende designs. Deze maken je boxspring helemaal compleet en dit oogt ook meteen veel beter!

Tip 7: let op bij het kiezen van een matrastopper

Net als bij de matrassen zijn matrastoppers verkrijgbaar in verschillende schuimsoorten. Ook hiervoor geldt dat je kunt kiezen uit polyether, koudschuim en traagschuim. Let vooral op dat je in het geval van een geëlektrificeerde 2-persoons boxspring kiest voor een splittopper. Zonder deze splittopper kun je de matrassen niet afzonderlijk van elkaar verstellen in een andere positie.

Tip 8: nog een allerlaatste handige tip die je niet mag missen!

Een boxspring bestaat uit meerder lagen. Namelijk: een box, een matras en een matrastopper. Een veel gehoorde klacht bij boxsprings is dan ook dat deze lagen ten opzichte van elkaar verschuiven. Het is natuurlijk niet prettig om telkens weer je boxspring in fatsoen te moeten trekken.
Hierom raden we je aan om tussen de verschillende lagen rubberen antislipmatten te leggen. Dit is een relatief goedkope en simpele oplossing om het verschuiven tegen te gaan en dus op te lossen!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1197x
Toegevoegd: 25-05-2018 10:21
Gewijzigd: 01-06-2018 23:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2941 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!