Energie besparen, tien tips

Energie besparen, tien tips

Energie besparen, tien tipsIedereen wil energie besparen, in zijn eigen voordeel en ten gunste van het milieu. Mensen zijn er zich van bewust dat zij een steentje bij kunnen dragen aan een beter milieu en daar zelf ook financieel voordeel bij hebben. We geven je in dit artikel tien tips voor energie besparen en je zult merken dat je energierekening snel naar beneden gaat! Begin daarom vandaag nog met het besparen op de energiekosten!

Energie besparen – met de wasmachine

De eerste energietip die we je kunnen geven is energie besparen met de wasmachine. Dit kan op verschillende manieren:

 • Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, let dan op het energieverbruik. Vergelijk het verbruik van verschillende wasmachines goed met elkaar, want wasmachines zijn voorzien van een energielabel. Een wasmachine kan qua aanschafprijs wel duurder zijn, maar je kunt goedkoper uit zijn, omdat er veel geld wordt bespaard op de energiekosten.
 • Op lagere temperaturen wassen bespaart ook op de kosten. Vraag je eens af of dat het altijd noodzakelijk is om op een hoge temperatuur te wassen. Alle was die je normaal op 40 graden gaat wassen kun je nu op 30 graden wassen. De was die je op 60 graden gaat wassen, kun je nu op 40 graden wassen. Zie je verschillen? De kans is groot dat de was net zo schoon is en daardoor bespaar je wel veel energie. Goed voor je portemonnee, het milieu en toch een schone was!

Energie besparen – de droger

De tweede energietip gaat over het gebruiken van de droger. Hier kun je namelijk ook erg veel geld mee besparen, ieder jaar weer:

 • Gebruik de droger alleen als het echt nodig is. Het beste kun je je was ophangen, dit kost geen extra energie. Een droger verbruikt namelijk erg veel energie.
 • Het wasgoed dat je gaat strijken, moet je niet te droog laten worden. Je kunt beter strijken wanneer de was nog wat vochtig is. Als jij het wasgoed buiten in de wind droogt, is strijken wellicht overbodig. Goed voor het energieverbruik en jij houdt tijd over voor een leukere activiteit dan het strijken van het wasgoed.
 • Ga je een nieuwe droger kopen? Let er dan goed op wat het energieverbruik is van het apparaat. Het energielabel geeft je snel veel duidelijkheid over wat je kunt besparen. Een plastic waslijn of aluminium droogmolen is in elk geval goedkoper. 

Energie besparen – koelkast

Een goede koelkast is belangrijk, hierdoor kun je je producten langer vers, koel en hygiënisch bewaren. Je kunt veel geld besparen als je een nieuwe koelkast gaat kopen, maar ook op je huidige koelkast kun je veel besparen. Hoe?

 • Zorg er voor dat je de koelkast nooit, ook niet even, open laat staan. Doe je dat wel, dan ontstaat er een groot temperatuurverschil met de lucht waar de koelkast aan wordt blootgesteld. Hierdoor zal een koelkast snel opwarmen. Als je de deur dan weer sluit dan moet een koelkast weer erg hard werken om de temperatuur weer op het juiste peil te brengen en te houden. Als je iets uit de koelkast moet halen, doe dat dan meteen en doe de deur dan ook zo snel mogelijk weer dicht.
 • Controleer altijd goed of je koelkast goed sluit. Mocht dat niet zo zijn, vervang de rubbers dan, die zorgen voor een goede afsluiting. Als de rubbers van de koelkast aan de binnenkant versleten zijn, dan kunnen deze er voor zorgen dat er kleine kiertjes ontstaan. Hierdoor warmt de koelkast ook op en zal hij dus ook meer energie verbruiken om je koelkast op de gewenste temperatuur te kunnen houden.
 • Plaats geen warme producten direct in de koelkast, laat ze eerst afkoelen.
 • Nieuwe koelkast kopen? Let goed op het energieverbruik. Hierdoor kun je veel geld besparen.
 • Koop een koelkast op maat voor jouw huishouden, niet te groot, niet te klein.
 

Energie besparen – vriezer

Als je wilt besparen op je energiekosten, dan kun je ook aan je vriezer denken. Op het moment dat je vriezer een ijslaagje heeft, dan wordt het tijd om de vriezer te ontdooien. Je vriezer verbruikt namelijk extra veel energie als hij een laagje ijs heeft van een paar millimeter. Nog meer tips om energie te besparen met je vriezer:

 • Zorg er voor dat je vriezer goed sluit en controleer dat ook regelmatig.
 • Als je een nieuwe vriezer gaat kopen let dan ook goed op het energieverbruik, want daardoor kan veel energie bespaard worden.
 • Haal de producten tegelijkertijd uit de vriezer, zodat deze niet te vaak open hoeft. Je weet wat je op een dag moet ontdooien, dit kun je er in één keer uithalen.
 • Leg geen warme producten in de vriezer.
 • Maak een gemakkelijke indeling in de vriezer: brood, vlees, groenten, ijs enz. Sorteer, zodat de vriezer kort geopend hoeft te worden en jij snel de producten kunt pakken.
 • Kies de juiste standplaats voor een vriezer.

Energie besparen – koken

Je kunt veel energie besparen als je aan het koken bent. We geven je een aantal tips om energie te besparen:

 • Als je gaat koken, breng dan niet meer water aan de kook dan nodig is. Dit kost namelijk extra energie. Gebruik dus niet meer water dan noodzakelijk is. Blijf wel in de buurt van je kooktoestel, zodat het eten niet aanbrandt.
 • Je moet bij het koken het deksel zoveel als mogelijk op de pan laten. Hierdoor zorg je ervoor, dat de warmte bewaard blijft.
 • Als je elektrisch gaat koken dan dien je een pan te gebruiken die goed vlak is. Hierdoor zorg je voor de optimale warmteoverdracht.
 • Probeer een goede timing te hanteren, zodat je eenmaal gekookt eten niet hoeft op te warmen: dit is lekkerder en je hebt minder energieverbruik.


Energie besparen – verwarming

Energie besparen kan op veel verschillende manieren. Je kunt op je stookkosten ook veel besparen, hoe?

 • Zet de verwarming niet aan op plaatsen waar je niet bent. Maar let wel op bij bevriezing als het erg koud is. Je kunt de radiatoren dan het beste een klein beetje opendraaien, zodat er niets kan vastvriezen. Deze kans is normaal erg klein en dit gebeurt alleen bij extreem koud weer.
 • Deuren dicht doen, zodat de warmte ook in de kamer blijft.
 • Een iets lagere temperatuur in de kamer kan nog heel aangenaam zijn. Zet daarom de verwarming een graadje lager. Het is even wennen en je lichaam zal zich er ook op aan moeten passen, maar je kunt hierdoor wel veel energie en dus ook geld besparen.
 • Zet ‘s avonds de verwarming op tijd terug, ook als je de deur uitgaat en enkele uren wegblijft.

Energie besparen – isoleren

Door middel van het isoleren van je woning kun je veel geld besparen op de energiekosten. Hoe doe je dat door middel van isoleren?

 • Dubbel glas is belangrijk bij je woning. Hierdoor wordt een huis goed geïsoleerd. Dubbel glas is wel wat prijziger dan enkel glas, maar je kunt wel veel geld besparen op je energiekosten. Dubbel glas zorgt naast besparing voor comfortabel wonen. Denk aan de warmte in de winter die wordt binnen gehouden en de warmte van de hete zon in de zomer wordt langer buiten gehouden. Denk ook aan de geluidsisolatie. Tevens wordt een koopwoning meer waard bij een goede isolatie (isolatielabel).
 • Het sluiten van de gordijnen zorgt ook voor energiebesparing. De warmte blijft dan in de woning. Let hierbij wel goed op dat de gordijnen niet voor je radiator hangen tot op de grond, dit zorgt namelijk voor warmteverlies.
 • Een dak isoleren is de moeite waard, maar ook een vochtige vloer kan de moeite waard zijn om te isoleren. Vraag advies aan een deskundige wat in jouw huis beter geïsoleerd kan worden om energie te besparen en om het wooncomfort te verbeteren.
 • Spouwmuren isoleren zorgt er ook voor dat er veel geld bespaard kan worden op de energiekosten.
 • Ook rolluiken isoleren prima: warmte, kou, geluid en ze zijn tevens inbraakwerend.

 

Energie besparen – elektrische apparatuur

Als je veel gebruik maakt van elektrische apparatuur, dan is het belangrijk goed op je energieverbruik te letten. Bij het kopen van nieuwe apparaten dien je daar ook goed op te letten. Vraag je telkens af of je een apparaat wel echt nodig hebt is.

Energie besparen – verlichting

Op verlichting kan jaarlijks veel geld bespaard worden. Hoe pak je dit aan?

 • Vaak is het licht aan, ook wanneer het niet nodig is. Maak de lampen dan uit, zodat je geld kunt besparen. Doe de lampen uit wanneer je een ruimte verlaat.
 • Je kunt beter spaarlampen of ledlampen gebruiken en geen gloeilampen. In ruimten waar je de verlichting veel gebruikt, is het zeker aan te raden om hier gebruik van te maken.

Energie besparen – warm water

Door het gebruik van warm water kun je ook veel energie verbruiken, maar je kunt hier ook veel op besparen.

 • Afwassen kan in een teiltje met sop. Je hoeft dan niet af te wassen onder een lopende kraan.
 • Als een kraan lekt, repareer deze dan meteen want er kan veel water verloren gaan als de kraan lekt, meer dan je denkt.
 • Een waterbesparende doucheknop zorgt er voor dat je veel geld kunt besparen.
 • Korter douchen zorgt er ook voor dat je veel geld kunt besparen, zeker als alle gezinsleden dit vanaf vandaag doen.
 • Na het sporten kun je vaak ook bij de sportvereniging douchen, hierdoor bespaar je thuis op de energiekosten.
 • Een warm bad is fijn, maar maak er minder vaak gebruik van want hierdoor bespaar je ook vele liters water en dus ook veel euro’s op de energierekening.
 • Ga bewust om met water. Heb je water nodig om te reinigen, neem dan geen volle emmer met heet water, waarvan je de helft moet weggooien en weer aan moet vullen met koud water omdat het te heet is. Het klinkt logisch, maar let eens op hoe vaak dat gebeurt.


Zo zie je maar dat je in het huishouden veel geld kunt besparen op de energiekosten. Ga ook energie besparen en ontdek wat de voordelen voor jou zijn en je gezin! Bekijk je jaarlijkse energienota. Misschien kun je jouw verbruik vergelijken met het gezin van een vriendin als dit hetzelfde aantal personen telt. Wat was je verbruik het afgelopen jaar per maand? Kijk op de eerste of laatste dag van elke maand of je boven of onder het gemiddelde verbruik zit. In de winter is het gasverbruik uiteraard veel hoger. Wanneer jij jouw verbruik in de gaten houdt, weet je of je veel of weinig moet bijbetalen of zelfs geld terug zult ontvangen als de jaarlijkse afrekening komt.

Genoemde energiebesparingen kun je zelf uitvoeren. De prijs van energie heb je niet in de hand……of toch wel een beetje? Gebruik de energievergelijker of jij de beste leverancier hebt voor je energie. Zo niet, wat houdt je tegen om over te stappen?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 25792x
Toegevoegd: 27-05-2015 11:01
Gewijzigd: 02-07-2016 15:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!