Waar let je op bij de aanschaf van een hoeslaken?

Waar let je op bij de aanschaf van een hoeslaken?

Waar let je op bij de aanschaf van een hoeslaken?Een hoeslaken kopen kan lastiger zijn dan van tevoren gedacht. Er is namelijk zó veel keuze. Er zijn verschillende typen hoeslakens, gemaakt van diverse materialen en in verschillende formaten en kleuren. En dat is maar goed ook, want ieder bed is anders. Zoek goed uit welk hoeslaken bij jouw bed en matras past, dan haal jij straks het ideale hoeslaken in huis.

Typen hoeslaken

Voordat je een hoeslaken aanschaft, is het belangrijk om te weten welk type je nodig hebt. Dit heeft te maken met het soort en dan vooral de hoogte van je matras. Bekijk hieronder welk type matras jij hebt en wat voor hoeslaken daarbij past.

Standaard matras

Heeft jouw matras aan hoogte tussen de 12 en 30 centimeter? Dan heb je een standaardmaat matras. Dit is het meest voorkomend waardoor je veel keuze krijgt. De hoeken van het hoeslaken is hier op afgestemd. Als je matras minder dan 30 centimeter hoog is zul je wat ruimte over hebben, maar dit stop je eenvoudig weg onder de matras en door de elasticiteit krijg je alsnog een goede aansluiting.

Topper of topmatras

Een topmatras verhoogt het bed en ligt meestal bovenop de boxspringmatrassen. Toppers zijn over het algemeen dunner dan standaard matrassen. Topper hoeslakens zijn dan ook enkel geschikt voor topmatrassen met een dikte van 4 tot 14 centimeter.

Verstelbare matrassen

Dan is er nog de splittopper: een hoeslaken die geschikt is voor twee topmatrassen die afzonderlijk van elkaar verstelbaar zijn, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een elektrisch verstelbaar bed. Door de split die in het hoeslaken zit, blijft deze ook tijdens het verstellen goed om de matras zitten.

Boxspring

Niet alle boxsprings hebben een topmatras, waardoor een topper hoeslaken niet altijd een optie is. De speciale boxspring hoeslakens zijn geschikt voor matrassen met een dikte tot 40 centimeter. Uiteraard wordt er bij deze hoeslakens ook rekening gehouden met de breedte en lengte van het bed.

  

Waterbed

Een waterbedmatras zorgt ervoor dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt over het bed. Voor mensen met rugklachten of andere klachten kan het een uitkomst bieden. Een waterbed heeft doorgaans een hoogte tussen de 20 en 35 centimer, vergelijkbaar met een boxspring. Je bent hiervoor geen apart hoeslaken nodig en kunt een boxspring hoeslaken gebruiken of een hoeslaken met een extra hoge hoek.

Hoekhoogte

Als je het type matras weet kun je over het algemeen een goede keuze maken, maar het is slim om de hoekhoogte van het matras voor de zekerheid op te maken. De hoekhoogte is erg bepalend of het hoeslaken goed aansluit op de matras. Met de hoekhoogte bedoelen we de hoogte van het matras. Over het algemeen kun je de volgende tabel aanhouden:

Matras Matrasdikte Type hoeslaken
Wiegje of ledikantje 10 - 15 cm Kinderhoeslaken
Standaard 12 - 30 cm Standaardhoeslaken (tot 30 cm hoog)
Boxspring & extra dikke matras 20 - 40 cm Boxspring hoeslaken of hoeslaken met extra hoge hoek
Topper matras 4 - 14 cm Topper hoeslaken
Waterbed 20 - 35 cm Boxspring hoeslaken of hoeslaken met extra hoge hoek


Welk materiaal is geschikt?

Je hebt nu het type hoeslaken bepaald, maar daarmee ben je er nog niet. Want vrijwel alle typen hoeslakens zijn beschikbaar in diverse materialen. Katoen, jersey, flanel, satijn, percal… We begrijpen dat het de keuze niet gemakkelijker maakt. De materiaalkeuze is vooral erg persoonlijk. Bepaal welke kenmerken jij het belangrijkste vindt en vind zo jouw ideale hoeslaken.

Zacht en absorberend

Een katoenen hoeslaken is vooral populair doordat het koel en zacht aanvoelt. Daarnaast neemt katoen vocht op, waardoor je nooit badend in het zweet wakker wordt. Ook een hoeslaken van percal heeft een hoge vochtopname.

Glad en koel

Wil je een hoeslaken dat glad en koel aanvoelt? Dan is katoen-satijn een goede optie. Dit wordt ook wel percal katoen genoemd. Katoen-satijnen hoeslaken zijn zeer fijn geweven waardoor ze iets glanzen en zeer glad zijn. Ze hebben een hoge vochtopname. Het materiaal is geschikt voor zowel in de winter als in de zomer. Satijnen hoeslakens zijn in vergelijking met andere materialen een stuk minder elastisch, zorg er dus voor dat de maatvoering goed aansluit!

Voor de koukleumen

Heb je het altijd koud, ook onder je warme winterdeken? Een hoeslaken van flanel is niet alleen heerlijk zacht, het houdt ook warmte vast. Geen koude voeten meer dus! Ditzelfde geldt voor een badstof hoeslaken, materiaal dat ook zeer geschikt is voor (bedplassende) kinderen.

Perfect passend

Jersey hoeslakens zijn elastisch en vormen zich dus mooi om je matras. Hierdoor lig je niet meer op kreukels of bobbels. Veel mensen zien badstof en jersey hoeslakens als hetzelfde, maar er zit een verschil tussen beide. Het verschilt zit in de weeftechniek. Jersey hoeslakens worden op een speciale manier geweven hierdoor krijgen de hoeslakens een grote elasticiteit en een perfecte aansluiting op het matras.

Allergieën en waterdicht

Heb je last van een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt? Bestel je een hoeslaken voor iemand met incontinentie? Hiervoor zijn er speciale hoeslakens en matrasbeschermers.

Anti allergisch

Een allergie voor huisstofmijt is erg vervelend. Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen last hebben van jeuk, tranende ogen, benauwdheid en meer symptomen als niet het juiste hoeslaken wordt gebruikt. Er zijn hiervoor speciale anti allergische hoeslakens en matrasbeschermers.

Waterdicht

Incontinentie is al vervelend genoeg en daarom is het goed om te weten dat er goede oplossingen zijn. Je wilt je matras, hoeslaken en dekbed beschermen om vochtplekken te voorkomen en je matras in optimale conditie te houden. Kies daarom voor een waterdicht hoeslaken of waterdichte molton om je matras te beschermen. Een waterdicht hoeslaken of molton is ook een goede keuze als je geen last hebt van incontinentie. Het beschermt je matras ook tegen transpiratievocht en mogelijk wel koffie en theevlekken!

Kleur

Hoeslakens komen in allerlei kleuren. De kleur zorgt voor een uitstraling, maar is er een kleur die meer geschikt is dan andere? Nee, kies de kleur die je mooi vind of goed past in de slaapklamer. Ga je voor een neutrale witte kleur of stem je de kleur van je hoeslaken af op je dekbedovertrek? Je hebt keuze uit onder andere blauw, rood, zwart en meer. De keuze is aan jou!

 

Je weet nu precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een hoeslaken. Je kunt de juiste keuze maken voor het type hoeslaken, het materiaal en weet de juiste afmetingen. Heel veel succes in jouw zoektocht naar het juiste hoeslaken!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: wouthegeman
Aantal keer gelezen: 1259x
Toegevoegd: 10-09-2019 16:41
Gewijzigd: 11-09-2019 08:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3721 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!