Hoe zorg je ervoor dat je huis koel blijft deze dagen?

Hoe zorg je ervoor dat je huis koel blijft deze dagen?

Hoe zorg je ervoor dat je huis koel blijft deze dagen?Wanneer de temperatuur in Nederland oploopt hoor je veel mensen klagen over de warmte in huis. Zeker wanneer de temperatuur enkele dagen boven de 30 graden uitkomt kan het binnenshuis soms erg warm worden. De meeste Nederlanders beschikken niet over een airco, dus welke mogelijkheden zijn er dan om je huis koel te houden tijdens tropische temperaturen?

Bescherming tegen de zon

Een van de eerste dingen die je kunt doen is zorgen voor voldoende bescherming tegen het zonlicht. Door te voorkomen dat zonnestralen naar binnen kunnen schijnen zal je woning van binnenuit minder snel opwarmen. De warmte wordt dan namelijk teruggekaatst naar buiten.

Vrijwel iedereen heeft luxaflex, lamellen of gordijnen voor het raam hangen. Wanneer de zon opkomt kun je deze dicht doen zodat de zonnestralen niet naar binnen schijnen. Als het héél donker wordt binnen kun je een deel iets opzij doen om toch voor wat daglicht te zorgen. Dan hoef je geen verlichting aan te zetten. Donkere kleuren nemen meer warmte op, het is dus slim om voor lichte kleuren te kiezen wanneer je luxaflex, lamellen of gordijnen uitzoekt.

Wil je liever wel naar buiten kunnen kijken en natuurlijke lichtinval behouden? Dan is zonwerende folie wellicht een aantrekkelijke optie. Deze folie is van speciaal materiaal gemaakt dat de warmte weerkaatst. De folie is gemakkelijk aan te brengen en kan na de zomer ook weer eenvoudig worden verwijderd. Het laat bovendien geen resten achter. 

Zonwering buitenshuis

Om zonlicht buiten te houden kan je ook denken aan zonwering voor buitenshuis. Naast dat zonwering voorkomt dat de zon naar binnen schijn is het ook heerlijk om met warm weer in de schaduw te kunnen zitten.  Er zijn verschillende systemen voor vrijwel ieder type huis. Zo komt een knikarm systeem veel voor in Nederland. Dit systeem kan je bij warm weer uitklappen en wanneer het mooie weer voorbij is weer compact inklappen. Tegenwoordig zijn er zelfs varianten die volledig automatisch bediend kunnen worden met een afstandsbediening. 

Daarnaast zijn er ook verticale zonweringen die bij ramen geplaatst kunnen worden. Deze zonwering wordt aan de buitenkant van de ramen bevestigd waardoor de warmte al voor het raam tegen gehouden wordt. Deze zonweringen nemen weinig ruimte in beslag en kunnen dan ook bij kleine ruimtes geplaatst worden. 

Wanneer je een veranda of serre hebt kan de temperatuur daar enorm oplopen. Ook in dit geval kan je zonwering laten aanbrengen. Hiervoor zijn speciale veranda zonweringen beschikbaar die uitgeklapt kunnen worden bij mooi weer. Wanneer de zon ondergaat kan je de zonweringen weer gemakkelijk inklappen en genieten van het uitzicht.

Goed doorluchten

Het is verstandig om s ’ochtends vroeg de ramen helemaal open te zetten en je woning door te laten tochten. Op deze manier kan er frisse lucht naar binnen waaien. Wanneer de temperatuur oploopt is het van groot belang om de ramen de rest van de dag gesloten te houden. Dit voorkomt dat er warme lucht naar binnen glipt. Laat dus niet de deur naar de tuin open staan maar sluit deze direct. Wanneer de temperatuur buiten weer koeler is dan de binnen temperatuur kun je de ramen weer opendoen. Door de ramen aan beide kanten van je huis open te zetten zal de warme lucht snel weer uit je huis ontsnappen. 

Heb je maar aan één zijde van het huis ramen die geheel open kunnen? Dan kan je door middel van een ventilator koele lucht naar binnen blazen door de ventilator voor het raam te zetten. Wil je voor extra koele lucht zorgen? Plaats dan een bevroren fles water voor de ventilator. Die zal dan extra koele lucht door je woning blazen!

Laat de natuur zijn werk doen

Ook de natuur inschakelen is een effectieve methode om voor een koelere woning te zorgen. Bomen en struiken zorgen voor schaduw en verkoeling. Daarom is het in een parkje of in het bos altijd een stuk beter te doen dan in de stad. Door voor voldoende beschoeiing in je tuin te zorgen zal de warmte een stuk beter tegen gehouden worden. 

Stenen muren zorgen voor veel warmte, door de muur te laten begroeien met planten zoals een druivenplant of klimop wordt dit grotendeels voorkomen. Je kunt deze planten ook boven het raam langs laten groeien waardoor je op den duur een natuurlijke zonwering creëert.
Ook het plaatsen van plantjes op je balkon kan al helpen om de temperatuur te doen verminderen. Als je niet zo’n liefhebber bent van planten kun je ook een parasol in je tuin of op het balkon plaatsen. 

Als je een plat dak hebt kun je ervoor kiezen om een groen dak aan te leggen. Een groen dak zorgt namelijk voor extra isolatie. In de zomer houdt het de warmte tegen en in de winter houdt het de kou buiten. Het is niet iets dat je eventjes doet, maar wanneer de planten eenmaal groeien zal je enorm profijt van hebben. Mos en vetplantjes zijn hier geschikt voor en worden dan ook veel gebruikt. 

Elektrische apparaten geheel uit zetten

Omdat elektrische apparaten stroom geleiden geven ze warmte af. Dus ook wanneer je geen gebruik maakt van de apparaten dragen ze bij aan de opwarming van je woning. Het is dus verstandig om de apparaten geheel uit te zetten door de stekker uit het stopcontact te halen. Daardoor weet je zeker dat ze geen warmte af geven. 

Op extreem warme dagen is het slim om het gebruik van elektrische apparaten te vermijden. Het is niet slim om dan te gaan stofzuigen of de vaatwasser aan de toen omdat deze apparaten veel warmte veroorzaken. Je kunt dan beter wachten totdat de zon ondergaat en je de ramen en deuren open kunt zetten. Ook is het niet verstandig om een taart te bakken of iets anders dat lang in de oven moet, want een oven geeft enorm veel warmte af. 

Een airco plaatsen

Wanneer alle voorgaande mogelijkheden niet het gewenste effect hebben kan je het plaatsen van een airco overwegen. Een airco is natuurlijk dé methode om voor verkoeling te zorgen binnenshuis. Echter moet de airco wel bij je thuis worden geïnstalleerd kunnen worden, iets dat bij veel appartementen vaak lastig gaat. Ook is er bij huurwoningen vaak toestemming van de woningeigenaar voor nodig. Informeer jezelf hier dus over voordat je tot aankoop overgaat. 

Indien het plaatsen van een vaste airco niet mag of kan kun je ook kijken naar de mogelijkheden van een mobiele airco. Deze airco’s zijn verplaatsbaar en kunnen afhankelijk van de sterkte een kamer goed koud maken. Het nadeel van deze airco’s is dat ze soms veel lawaai maken en je een slang naar buiten moet plaatsen voor de condens.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1498x
Toegevoegd: 18-07-2019 09:54
Gewijzigd: 19-07-2019 09:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!