Is toekomstige nieuwbouw in Drenthe nog aantrekkelijk?

Is toekomstige nieuwbouw in Drenthe nog aantrekkelijk?

Is toekomstige nieuwbouw in Drenthe nog aantrekkelijk?Ook huizenzoekers in Drenthe hebben de afgelopen jaren voor een flinke uitdaging gestaan. Waar de prijzen wellicht gunstig leken ten opzichte van de randstad, had (en heeft) men ook hier last van een tekort aan woningen. Mede hierdoor is flink ingezet op de bouw van nieuwbouw appartementen in het Drentse landschap. Waaronder de toekomstige nieuwbouw in Smilde dat juni 2023 in de verkoop gaat. Maar is toekomstige nieuwbouw in Drenthe nog wel zo aantrekkelijk?

Ontwikkelingen van nieuwbouw in Drenthe

Nieuwbouw in Drenthe is de afgelopen jaren enorm gestimuleerd, en is nog steeds erg nodig. Naast de prachtige ruime, Drentse boerderijen is er vooral een tekort aan appartementen voor starters en senioren, om de doorstroom op de markt te bevorderen. Zonder de bouw van nieuwe woningen loopt de huidige woningmarkt in de knel, waardoor mensen niet meer kunnen opschuiven naar een volgende woning welke passend is bij de levensfase.
Gevolgen zijn algemeen bekend. Men blijft langer thuis wonen, singles kunnen lastig aan een woning komen en senioren blijven te lang wonen in een huis met veel te veel ruimte die met de uitstroom van een gezin al jarenlang overbodig is. Omdat een alternatief zonder nieuwbouw in Drenthe uitblijft, worden er vele projecten ontwikkeld. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De grote vraag naar nieuwbouw lijkt nu geraakt te worden door de afkoelende woningmarkt. Maar is dat echt zo?

Afkoelende woningmarkt raakt nieuwbouw het meest

Onlangs luidde een krantenkop van RTV Drenthe “Koper heeft iets meer kans op Drentse woningmarkt”. Dit naar aanleiding van het langzaam afkoelen van de markt. Maar hoewel dit voor bestaande koopwoningen geldt, worden nieuwbouwhuizen steeds duurder. Is die toekomstige nieuwbouw in Smilde nog wel zo aantrekkelijk? De afgekoelde huizenmarkt leidt op dit moment tot zorgen over nieuwbouw.
Betrokken nieuwbouwdirecteur Lamberink van o.a. NieuwWonen Drenthe erkent dat de ontwikkelingen een complex probleem zijn en een spagaat in de woningmarkt veroorzaken. Bouwkosten en grondstofprijzen stijgen, maar ook wet- en regelgeving hebben invloed op de duurdere prijzen van nieuwbouw.
Dit zorgt voor grote prijsverschillen tussen bestaande bouw en een nieuwbouwwoning. Waar een gemiddelde bestaande woning voor 394.000 verkocht werd in het eerste kwartaal van 2023, is dit voor een nieuwbouwwoning 368.000. Door dit grote verschil wordt een luxe nieuwbouwwoning voor veel mensen onbetaalbaar. Op dit moment lijken steeds meer jonge gezinnen af te zien van nieuwbouw. In plaats daarvan kiezen zij toch voor een bestaande woning, wat voor eenzelfde woonoppervlak een lagere vraagprijs heeft.

Nieuwbouwprojecten aantrekkelijk houden

Om nieuwbouwprojecten wel aantrekkelijk te houden wordt er gekeken naar andere oplossingen. Hierbij is het vertrouwen van de consument behouden enorm belangrijk. Dit komt doordat de ontwikkeling van een nieuwbouwproject pas door gaat wanneer er 70% van de huizen verkocht is.
Makelaarsvereniging NVM is nu aan het kijken of dit percentage om laag te brengen is, zodat de bouw eerder kan beginnen. Dit kan verdere kostenstijging van materialen en grondstoffen voorkomen. Toch lijkt deze verandering niet eenvoudig. Het pleidooi hiervoor is immers al jaren gaande. Bouwbedrijven vinden het niet aantrekkelijk om een schop in de grond te steken als consumenten geen interesse tonen.
Hierom wordt er ook gekeken naar andere oplossingen om de bouw wel te laten starten, en langzaam de afnemende interesse van consumenten terug te winnen. Dit bijvoorbeeld door grotere projecten op te knippen in kleinere fases. Hierdoor kan er sneller gebouwd worden en hebben bouwbedrijven wel de zekerheid dat één fase verkocht is. Daarbij moet er meer worden voorzien in maatwerk. Lokaal kijken wat de woningconsument in Drenthe wilt, wordt belangrijker dan ooit. Hierop kan het woonproduct, de prijs en dus het matchen van vraag en aanbod op inspelen.

Nieuwbouw cruciaal voor doorstroom op de markt

Feit blijft dat nieuwbouw nog altijd cruciaal is om de doorstroom op de woningmarkt te stimuleren. Er zijn nog altijd, ook in Drenthe, te weinig woningen om iedereen te huisvesten. Dit probleem licht vooral bij appartementen, eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen voor senioren.
De extra kosten voor een nieuwbouwwoning in Drenthe zijn nu vooral kenbaar in het grotere, duurdere segment. Deze woningen zijn aantrekkelijk voor gezinnen die toe zijn aan een volgende stap, opzoek naar een huis met meer ruimte. Voor hen lijkt bestaande bouw nu een betere optie dan de keuze voor nieuwbouw. Dit segment zal dus sneller vastlopen dan de kleinere nieuwbouwwoningen.De bouw van nieuwbouw appartementen in de provincie blijft en is nog steeds cruciaal om starters en senioren de kans te geven. Enerzijds om de woningmarkt op de gaan en anderzijds om kleiner te gaan wonen. Dit kan de doorstroom van huizen verbeteren. Er is veel vraag naar levensloopbestendige woningen, maar dit is nog altijd op weinig locaties beschikbaar. Deze doorstroom bevorderen is cruciaal.

Maatwerk door woonwensen van NieuwWonen

Het inspelen op maatwerk in de woningmarkt wordt al jaren gedaan door lokaal nieuwbouwplatform NieuwWonen Drenthe. Dit is een collectief platform voor NVM Makelaars uit de provincie om al het nieuwbouwaanbod kenbaar te maken op één plek.
Naast het verzamelen van alle woningen in één overzicht biedt het platform ook de mogelijkheden voor woningzoekers om zijn of haar woonwensen achter te laten. Hierin kunnen alle persoonlijke voorkeuren worden opgegeven voor zowel koop- en huurwoningen. Van een gelijkvloerse woning tot een vrijstaand huis of een appartement. Alle woningtypen, voorkeuren voor woonoppervlakte en huidige woonsituatie kunnen worden doorgegeven.
Deze wensen worden gebundeld om de huidige vraag van woningzoekers in Drenthe in kaart te brengen. Hierdoor kunnen projectontwikkelaars en makelaars de toekomstige nieuwbouwprojecten beter laten aansluiten op woonwensen uit de regio.

Duurzame investering levert ook veel op

Hoewel er nu veel wordt gekeken naar het verschil in aanschaf van nieuwbouw versus bestaande bouw, wordt er vergeten dat deze extra investering in een nieuwbouwwoning ook veel oplevert. Gelukkig zijn er nog zak mensen die deze voordelen van nieuwbouwwoningen wel zien.
Zo worden nieuwe projecten vaak volledig gasloos gebouwd. Dit resulteert onder andere in woningen die voorzien zijn van duurzame vloerverwarming, zonnepanelen en een warmtepomp. Minstens energielabel A is vaak een gegeven, waardoor er structureel lage energiekosten zijn. Deze besparing kan per maand een heleboel financiële ruimte bieden die men bij een bestaande woning kwijt is aan de energierekening.
Naast deze lage energierekening heeft men met nieuwbouw ook geen of nauwelijks onderhoud aan de woning de eerste tientallen jaren. Geen last van vochtplekken, oude ramen en kozijnen die vervangen moeten worden, een lek dak of andere gebreken. Ook het voordeel dat er in de nabije toekomst geen grote investering gedaan moet worden voor onderhoud trekt nog altijd mensen over de streep om wel te kiezen voor nieuwbouw in Drenthe.

Invloed op toekomstige verkoop nieuwbouw

Wat de invloed gaat zijn op de verkoop van toekomstige nieuwbouwprojecten, zoals de aankomende nieuwbouwappartementen in Smilde is nog niet duidelijk. Tot noch toe is de vraag naar dit type woning nog altijd enorm, in vergelijking met het luxere segment huizen.
Eind deze maand, op 24 mei 2023, is er een informatieavond gepland waar geïnteresseerden alle vragen kunnen stellen omtrent de 18 nieuwbouwappartementen in Smilde. Hierna wordt ook bekend wat o.a. de vraagprijs, specifieke oppervlakte en andere kenmerken van deze woningen zal zijn.
Verwachting is dat deze appartementen, op loopafstand van vele voorzieningen in Smilde nog altijd geliefd zijn. Zo is er een goede busverbinding, eigen parkeerplaats voor auto’s en zijn  winkels, de bakker en slager op loopafstand. Verdere informatie over deze nieuwbouw in Smilde wordt bekend gemaakt via het lokale platform NieuwWonen Drenthe. Hier wordt het aanbod getoond van de hele provincie, zo ook fraaie vrijstaande nieuwbouwwoningen in Assen, bouwkavels en nog veel meer!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: nwdrenthe
Aantal keer gelezen: 67x
Toegevoegd: 09-05-2023 12:31
Gewijzigd: 10-05-2023 09:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3417 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!