Kies je voor een Gietvloer of een coactingvloer

Kies je voor een Gietvloer of een coactingvloer

Kies je voor een Gietvloer of een coactingvloerWanneer je een nieuwe vloer gaat kiezen is de keuze enorm. Ga je voor een houtenvloer of een gietvloer. Wanneer je kiest voor een gietvloer heb je ook allerlei verschillende keuzes. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen een gietvloer en een vloercoating.

Veel mensen denken dat een gietvloer en een vloercoating gelijk aan elkaar zijn. Dit is een groot misverstand. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee soorten vloeren. Maar ook laten we zien waarom de keuze voor een gietvloer of vloercoating sowieso goed is.

Voordelen

Een belangrijk deel van look van een huis is de vloer. Deze bepaalt voor een groot deel de sfeer in het huis. Of je nou kiest voor een gietvloer of een vloercoating, de volgende voordelen heb je sowieso:

1. Een vloer voor alle ruimtes

Zowel een vloercoating als een gietvloer kunnen in een stuk worden aangelegd. Het voordeel hiervan is dus dat er overal in huis dezelfde vloer kan liggen. Zo komt er dus bijvoorbeeld een vlekkeloze overgang tussen de keuken en de woonkamer. Ook zou een gietvloer een schakel kunnen zijn tussen de slaapkamer en de badkamer. Een voordeel is dus dat een gietvloer ook in de badkamer kan liggen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een parketvloer.

2. Onderhoud

Een gietvloer of vloercoating is ook erg makkelijk in onderhoud. Een vloer in de keuken of woonkamer krijgt doorgaans het meest te verduren. Een feestje in de woonkamer, een pan of bord met eten dat op de grond valt. Het overkomt ons allemaal wel eens. Waar het risico met een houten vloer is dat de vetvlekken in de vloer trekt is dat bij een vloercoating of gietvloer niet het geval. Een vochtig doekje is genoeg om de vloer weer brandschoon te krijgen.

3. Warmte

Mensen met een houten vloer in de slaapkamer herkennen het vast wel, je stapt op een koude januari ochtend uit bed en je voeten veranderen spontaan in ijsklompen. Een matje naast je bed is de oplossing voor de eerste stap uit bed, maar de gang naar de badkamer zal nog wel ingezet moeten worden. Een betere oplossing is het aanleggen van een gietvloer of vloercoating. Deze vloeren voelen altijd aangenaam warm aan. Is dit nou niet genoeg, dan is er altijd een oplossing in de vorm van vloerverwarming.

4. Veiligheid

We weten allemaal dat een houten vloer niet erg brandveilig is. Natuurlijk zijn er voor houten vloeren oplossingen waardoor deze niet zo snel branden als dat hout normaal doet. Maar er zijn soorten gietvloeren die een brandvertragende werking hebben. Vooral in fabrieken waar het risico op brand groter is zou dit een goede overweging zijn om een gietvloer aan te schaffen.

5. Slijtage

Een gietvloer een vloercoating zijn allebei zeer slijtvast. Een naaldhak deert een vloercoating of gietvloer niet. Ook een mes die op de grond valt zal geen effect hebben op de vloer. In ruimtes waar er met gereedschap gewerkt wordt is een gietvloer of vloercoating dus een goede oplossing.

6. Geluidsdempend

Wie in een appartement woont kent het wel, bovenburen die ongeveer stampend van de woonkamer naar de keuken lopen. Met een gietvloer of vloercoating is dit probleem verholpen. Deze vloeren zijn namelijk geluidsdempend. Ook zijn ze elastisch, waardoor ze ook nog eens extra lekker lopen.

 7. Naadloos

Zowel een vloercoacting als een gietvloer kunnen naadloos worden aangelegd. Dit geeft als voordeel dat je woon- of slaapkamer een stuk ruimer aanvoelt. Voor werkplekken is dit ook een voordeel, zo zijn er geen vervelende obstakels wanneer er met objecten overheen gereden wordt.

8. Stofvrij

Iedereen met een houtenvloer thuis kent het fenomeen van een vloer die vol met stof ligt. Het voordeel van een gietvloer of vloercoacting is dat deze stofvrij zijn. Dit scheelt een hoop schoonmaakwerk.

Verschillen

We hebben nu alle voordelen van een gietvloer en vloercoating benoemd, maar er zit natuurlijk ook nog verschil in deze vloeren. In de rest van dit artikel zullen we ingaan op de verschillen tussen deze twee vloeren.

Verschil 1: toplaag

Het is op het eerste oog vaak moeilijk te beoordelen of een vloer een vloercoating of een gietvloer is. Wanneer je door de vloer heen zou kunnen kijken is het verschil tussen een vloercoating en een gietvloer duidelijk zichtbaar. Een vloercoacting is zoals het woord eigenlijk al zegt, een dun laagje over de vloer heen. Een gietvloer is daarentegen echt een volledige vloer. Een vloercoating heeft een dikte van 1 tot maximaal 2 mm. Daarentegen is een gietvloer vaak 3 tot 4 mm dik.

Verschil 2: prijs

Omdat de vloercoating slechts een laag is en een gietvloer een heel vloer, zijn gietvloeren over het algemeen duurder. De prijzen van vloercoatings en gietvloeren liggen sowieso al hoger dan een houten vloer. Maar een vloercoating begint over het algemeen al vanaf €25,- per m2, terwijl een gietvloer bij ongeveer €40,- per vierkante meter begint. De prijzen zijn wel afhankelijk van het oppervlak en of er zelf gelegd wordt, of dat het gedaan wordt. Tevens zitten er ook nog verschillen in het soort gietvloer dat er gelegd wordt.

Verschil 3: toepasbaarheid

Waar veel mensen sneller kiezen voor een vloercoating is dit niet overal mogelijk. Een vloercoating heeft een goede ondervloer nodig. Zodra de vloer nog kaal is dient er eerst nog een ondervloer gelegd te worden. Dit zorgt voor een verkleining in het verschil in prijs tussen een gietvloer en vloercoating. Daarom wordt er bij een kale vloer vaak gekozen voor een gietvloer.

Verschil 4: levensduur

Omdat de vloercoating slechts een dun laagje is, en de gietvloer een volledige vloer, is er ook een verschil in levensduur. Een gietvloer heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar. Dit is langer dan de meeste pvc en houten vloeren. Een vloercoating gaat gemiddeld 5 tot 15 jaar mee. Dit is afhankelijk van het aantal lagen coating dat er gelegd wordt. Een belangrijk onderdeel van de levensduur van beide vloeren is dat de vloer wel goed onderhouden wordt. Erg intensief is dit niet, maar het is belangrijk dat de vloeren regelmatig onderhouden worden.

Verschil 5: het leggen van de vloer

Het klinkt misschien wel logisch, maar vaak is het voor de doe-het-zelfer vaak iets waar ze tegenaan lopen. Het leggen van de vloeren. Hier zit namelijk een groot verschil in. Omdat de coatingvloer slechts een laagje is, is het werk voor een coatingvloer sneller aan te leggen dan een gietvloer.


We hebben een hoop verschillen en voordelen gezien van het kiezen van een vloercoating en een gietvloer. Omdat de keuze voor een vloer niet zomaar gemaakt wordt, is een bezoek aan een showroom altijd een goed idee.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: ronald13101991
Aantal keer gelezen: 1385x
Toegevoegd: 14-06-2019 11:26
Gewijzigd: 26-06-2019 09:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!