Voordat de daadwerkelijke verhuisdag is aangebroken zal er van te voren al een hoop geregeld zijn en is de kans groot dat hier maanden aan vooraf zijn gegaan. In deze maanden vooraf is de tijd gevlogen en ben je er klaar voor om de spullen te gaan verhuizen naar de nieuwe woning. Dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan is geen garantie. Wel kan een goede voorbereiding al een heel stuk schelen. Zeker om met een fijn gevoel naar de verhuisdag toe te leven, dit betekend zo min mogelijk stress! Hieronder zullen we de stappen toelichten die allemaal langs zullen komen en waar je zo allemaal aan moet gaan denken.
Er zijn verschillende redenen om te verhuizen, maar waar het vaak mee begint is om het eigen huis te verkopen. In sommige gevallen is het mogelijk om met meerdere woningen tijdelijk overweg te kunnen gaan, alleen liggen hierbij vaak de dubbele lasten op de loer. Om de woning te verkopen is vaak slim om een verkoopmakelaar in te schakelen! Deze heeft kennis van zaken en dit zorgt er niet alleen voor dat de woning tegen de beste prijs in de markt staat, maar voornamelijk dat hij op de bekende kanalen is terug te vinden. Door de woning op de verschillende plekken te koop te zetten, heb je de grootste kans op zo snel mogelijk van de woning af te zijn.
Ben je niet van plan om een makelaar in te schakelen? Dan is het mogelijk om zelf alles op te zetten, echter heb je hiervoor wel kennis van zaken voor nodig. Heb je deze kennis niet dan kan er veel geld verloren gaan door de verkeerde keuzes. Uiteindelijk kan het dan meer geld kosten door de foute die gemaakt worden, dan de kosten die een makelaar met zich mee brengt. Bedenk daarom van te voren goed of het interessant is!
In veel databasen komt het adres voor, dit word gebruikt voor het versturen van post en het registreren van de gegevens. Om in de toekomst alles op orde te hebben is het nodig om bij verschillende instanties de adreswijzingen door te geven. Tegenwoordig word er steeds minder via de post verzonden en meer via de mail. Maar om geen belangrijke post te missen moet dit allemaal wel goed geregeld zijn.
Afhankelijk van de verhuizing moet je je mogelijk bij de huidige gemeente uitschrijven en bij de nieuwe gemeente inschrijven. Dit is natuurlijk niet het geval wanneer je bij dezelfde gemeente inwoner blijft. Wel zult u de wijziging van het adres moeten doorgeven. Belangrijk om te weten is dat de verhuizing binnen 5 dagen moet worden doorgegeven aan de gemeente, bent u te laat hiermee dan kan er een boete opgelegd worden die kan oplopen tot 325 euro!
Bij het doorgeven van de wijziging aan de gemeente dient je de volgende documenten altijd met zich mee te nemen:
Een geldige legitimatiebewijs, denk aan bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart.
Het bewijs van bewoning, dit kan zijn een huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring.
Het grootste gedeelte wat geregeld moet worden is hetgeen wat plaats vindt op de verhuisdag is het verhuizen van de inboedel. Enkel dit kan grotendeels afgedekt worden door een goede voorbereiding. Vooraf kan er namelijk al een groot gedeelte van de inboedel in verhuisdozen worden gepakt. Ook kan er middels een verhuisplanning alles goed gesorteerd worden. Dit heeft dan weer voordelen bij het uitpakken van de verhuisdozen in de nieuwe woning.
Inschakelen van een verhuisbedrijf kan een hoop gedoe schelen. Zo is het mogelijk om in verschillende maten hulp van een verhuisbedrijf te krijgen. Ze kunnen de verhuizing in zijn geheel overnemen, maar bijvoorbeeld ook enkel het verzorgen van het vervoer of mogelijk helpen met een verhuislift. Het is geheel aan jezelf hoeveel hulp er nodig is. Dit zal natuurlijk ook mede door het budget bepaald worden. Gelukkig is er voor ieder budget wel een oplossing en daarom is het ook belangrijk om naar jouw wensen te kijken. Uiteindelijk zal er een verhuisbedrijf gevonden worden die zowel binnen het budget past en aan alle wensen voldoet. Mocht dit niet lukken dan is het altijd mogelijk om vrienden en/of familie in te schakelen als verhuizers.
Na de verhuizing is het leven niet direct 100% geregeld en zullen er nog een aantal punten gedaan moeten worden. Dit zijn vaak de kleinere puntjes, maar niet geheel onbelangrijk, denk aan:
Zo zijn er mogelijk nog meer obstakels waar je tegenaan kan lopen. Alleen is dit ook altijd weer zo op te lossen. Het belangrijkste is de voorbereiding van de verhuisdag, om deze zo soepel mogelijk en zonder stress door te komen!