Als je een woning hebt die je wilt verkopen kun je daarvoor een makelaar inschakelen. Wil je het liever zelf doen om kosten te besparen of denk je dat dit je wel zal lukken? Lees dan eerst de volgende tips goed door zodat je weet waarop te letten als je je woning te koop aanbiedt.
Als je je huidige woning te koop wilt zetten wil dat niet direct zeggen dat er van alles mee mis is of dat je er niet meer naar je zin woont. Je hebt waarschijnlijk een andere woning op het oog of reeds eentje aangekocht en wilt daar immers het liefst zo vlug mogelijk naar toe verhuizen. Om dan extra kosten zoals een dubbele hypotheek te voorkomen en niet maandelijks voor twee huizen te betalen is het zaak dat je de huidige woning zo snel mogelijk kunt verkopen tegen een prijs die voor jou gunstig uitvalt. Als je rekening houdt met de volgende zaken dan is de kans dat jouw woning snel verkocht wordt zeker groot te noemen.
Zorg voordat je de woning ook daadwerkelijk te koop zet voor het volgende. Zet eerst goed voor jezelf op een rijtje wat de belangrijkste kenmerken van de woning zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal kamers, de indeling, de oppervlakte van de woning en de eventuele tuin en bijgebouwen, de inhoud enzovoort. Bedenk wat voor zaken interessant kunnen zijn voor andere mensen en zorg ervoor dat deze duidelijk aangegeven worden. Vertel altijd de waarheid en overdrijf niet met het noemen van kenmerken. Als je zaken mooier maakt dan ze in werkelijkheid zijn kan dit wel meer kijkers opleveren voor de woning maar als de woning in werkelijkheid tegenvalt zullen ze deze niet zo snel kopen.
Houd er naast het noemen van de kenmerken van de woning zelf rekening mee dat je factoren noemt in de omgeving. Hierbij kun je denken aan de ligging van de woning ten opzichte van de uitvalswegen, het openbaar vervoer, hoeveel groen er in de buurt is, of er speelvoorzieningen en scholen nabij zijn enzovoort.
Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat je goede foto’s maakt van de woning als je deze te koop zet. Mensen krijgen hun eerste indruk van de woning als ze naar de foto’s kijken en als deze niet aanspreken zullen ze waarschijnlijk niet verder kijken. Neem foto’s als het licht is en zorg ervoor dat deze de woning en omgeving flatteren. Ruim je huis op voorhand goed op zodat er geen persoonlijke spullen op de foto’s te zien zijn en dat het er opgeruimd uitziet en een nette indruk maakt op de mogelijke koper. Als de foto’s ervoor zorgen dat je huis er licht en ruim uitziet zal dit meer kopers trekken. Zorg ervoor dat alles in één stijl is en geen bij elkaar geraapt geheel. Ruim niet alleen de woning maar tevens de bijgebouwen en tuin goed op, deze horen er immers ook bij.
Als je de woning wilt verkopen wil je daar natuurlijk wel een zo goed mogelijke prijs voor krijgen. De waarde van de woning kan bepaald worden op basis van de volgende kenmerken. De ligging, de grootte, de staat en het type pand vormen grotendeels de basis van een reële prijs. Houd er altijd rekening mee dat niet iedereen de vraagprijs zal willen of kunnen betalen. Als je iets hoger inzet dan wat je hoopt ervoor te krijgen kun je altijd nog wat zakken met de prijs maar het is vooral zaak dat je ervoor zorgt dat je een realistische prijs bepaalt.
De prijs is het eerste waar mensen naar kijken als ze een woning zoeken dus houdt er rekening mee dat er mensen zullen afhaken als je teveel vraagt, simpelweg omdat de woning dan buiten hun budget valt. Als de prijs echt te hoog is zullen er niet veel mensen reageren op de woning en zou de verkoop wel eens lang op zich kunnen laten wachten. Kijk ook wat vergelijkbare woningen in de omgeving kosten zodat je weet wat je kunt vragen. Als je huis speciale kenmerken heeft zoals bijvoorbeeld een onlangs gerenoveerde badkamer of keuken of een goede isolatie kan dit de vraagprijs omhoog doen gaan. Kijk altijd goed wat je minimaal voor de woning wilt hebben zodat je daar niet onder zakt met de prijs.
Als je woning in Antwerpen staat is het zaak dat je rekening houdt met de volgende punten. Je dient bij iedere woning die in België te koop staat het energieprestatiecertificaat en de EPC-waarde te vermelden. Is de woning voor 1981 gebouwd dan heb je ook een elektrisch keuringsattest erbij nodig. Informeer goed of het in jouw gemeente verplicht is om bepaalde stedenbouwkundige gegevens te vermelden. Dit is namelijk in veel gemeentes het geval. Hierbij gaat het hoofdzakelijk om de meest recente bestemming van het gebied.
Als je alle voorbereidingen getroffen hebt en je woning online gezet hebt om deze te verkopen is het natuurlijk te hopen dat er zoveel mogelijk mensen op reageren. Tref de juiste voorbereidingen voor kijkers zodat zij een net en opgeruimd huis te zien krijgen dat hen aanspreekt. Maak de woning gezellig en zorg voor een goede eerste indruk. Zorg er ook voor dat de meeste kijkers vlot na elkaar komen bezichtigen. Dit wekt namelijk meteen de indruk dat er veel interesse in de woning is en zal mensen er eerder toe zetten een bod uit te brengen.
Lukt het niet om je woning zelf te verkopen? Dan kun je natuurlijk ook nog altijd een makelaar inschakelen om dit voor je te regelen. Zij kennen het klappen van de zweep en weten precies waarop te letten. Zo kunnen zij de meest positieve kanten van de woning naar voren brengen zodat dit mogelijke kopers aanspreekt. Ook kunnen zij de onderhandelingen en bezichtigingen voor je uit handen nemen. Dat is natuurlijk ideaal en neemt bespaart enorm veel tijd en energie voor de verkopers. Daarnaast is het voor potentiële kopers fijn om alle vragen over de woning te kunnen stellen aan een makelaar die de nodige kennis heeft.