In 8 stappen naar jouw gedroomde nieuwbouwwoning

In 8 stappen naar jouw gedroomde nieuwbouwwoning

In 8 stappen naar jouw gedroomde nieuwbouwwoningHet laatste decennium is er veel veranderd op de markt van nieuwbouwwoningen. De vraag naar nieuwbouwwoningen is enorm gestegen. Dit is duidelijk terug te zien in de stijging van de huizenprijzen de laatste jaren. Hoewel het momenteel een onzekere tijd is, is de vraag naar een nieuwbouwwoningen nog altijd erg hoog. In slechts 10 stappen helpen wij je naar de nieuwbouwwoning waar jij van droomt.

Door het volgen van de juiste stappen en er voldoende tijd in te investeren heb jij een grotere kans om de woning te vinden waar je geen spijt van zult krijgen en waar je hopelijk nog heel lang plezier van hebt. Mensen willen geregeld overhaasten in een keuze naar een mooie woning, maar aangezien het voor de meeste mensen de grootste aankoop in hun leven is, waarom dan niet even extra aandacht schenken aan het hele proces? Wij helpen je op weg met de onderstaande stappen:

  1. Alle wensen en mogelijkheden voor jezelf goed in kaart brengen
  2. Lees je in over alle termen, processen en definities die erbij komen kijken
  3. Inschrijven bij de makelaar
  4. De bouwtekeningen en het bouwbestek controleren
  5. Het opmaken van de koop- en aannemingsovereenkomst
  6. De bouw en de financiering
  7. Oplevering
  8. Afhandeling van jouw woning bij de notaris

 

1) Wensen en mogelijkheden voor jezelf goed in kaart brengen

Voordat je begint het met zoeken naar de woning voor jou is het erg belangrijk om alle wensen, behoeften en ook de mogelijkheden in kaart te brengen. Natuurlijk willen we allemaal een droomwoning hebben en zijn we vaak geneigd om voor het maximale te gaan. Maar het is belangrijk om realistisch te blijven en een duidelijk beeld te schetsen van waar je naar op zoek bent.
Dit kun je bijvoorbeeld in kaders doen. Zo kun je bijvoorbeeld je maximale hypotheek berekenen en een kader maken van het bedrag dat je kunt spenderen. Doe dit met een maximaal en een minimaal bedrag, zodat je geen tijd hoeft te besteden aan het zoeken naar woningen die ruim buiten jouw budget ligt. Hetzelfde kun je doen met bijvoorbeeld de locatie waar je wilt wonen. Wil je dichtbij je werk of andere familie wonen? Dan kun je kijken hoeveel afstand je maximaal zou willen reizen. Naar woningen gaan zoeken die hier te ver vandaag liggen heeft geen zin en er hoeft dan ook geen tijd of aandacht in worden gestoken.

2) Lees je in over alle termen, processen en definities

Tijdens de hele zoektocht zul je veel gesprekken moeten voeren met experts op hun vakgebieden. Daarbij zullen er veel termen en definities worden gebruikt die je niet direct zult herkennen. Dit zorgt ervoor dat gesprekken minder soepel verlopen en dat je zelf de gesprekken moeilijk kunt leiden. Door goed op de hoogte te zijn van veel definities en termen ben je in staat om gesprekken ook zelf beter te leiden en beter voorbereid te zijn. Dat zorgt vervolgens weer voor betere beslissingen.

3) Inschrijven bij de makelaar

Wanneer je jouw woonwensen grofweg in kaart hebt gebracht kun je je gaan inschrijven bij de makelaar die een nieuwbouwproject aanbiedt dat jou aanspreekt. De makelaar zal een bouwnummer toewijzen op basis van de woonwensen die jij bij je makelaar aangeeft. Dit zijn ook zaken die je natuurlijk met je makelaar door kunt bespreken om nog wat extra adviezen te krijgen.




4) De bouwtekeningen en het bouwbestek controleren

Nadat je een bouwkavel toegewezen hebt gekregen is het tijd voor de volgende stap. Dat is de bouwtekeningen en het bouwbestek controleren met je makelaar. Je krijgt hier een beeld van de mogelijkheden die er zijn en je kunt een modelwoning te zien krijgen. Dit is een goede manier om zelf een duidelijk beeld te krijgen van eventueel jouw toekomstige woning. En dit is natuurlijk ook meteen belangrijk om je na te laten denken over alle andere mogelijkheden die er zijn.

5) Het opmaken van de koop- en aannemingsovereenkomst

Voordat de nieuwbouwwoning gebouwd zal worden dan wordt er een koop- of aannemingsovereenkomst gemaakt. Ook dit is iets dat je natuurlijk niet zelf hoeft te doen, maar wat met een makelaar samen zal worden gedaan. De functie van deze overeenkomst is in feite dat er voor de aannemer wordt aangegeven dat hij de woning kan gaan bouwen. Wat de aannemer dan vervolgens weer kan doen is andere zaken, zoals de juridische zaken controleren en de ontbindende voorwaarden controleren.

6) De bouw en de financiering

Het berekenen van je maximale hypotheek is natuurlijk nog niet genoeg. Je moet alle nodige zaken voor de financiering op dit moment al hebben geregeld. Dit bespreek je met je makelaar en je hebt daarnaast contact met je bank.
Tijdens de bouw moet je in de meeste gevallen ook al gedeeltes van de koopsom betalen. Vanwege de bouwrente krijg je te maken met extra rentekosten. Bespreek alle financieringsmogelijkheden goed door met je makelaar en wanneer je nog een andere financieel adviseur hebt. Er zijn veel financieringsmogelijkheden en voor wie hier niet dagelijks mee bezig is kan het lastig zijn om snel te zien wat de beste keuze is. Tijdens de bouw zelf zijn er ook mogelijkheden. Zijn er zaken die je toegevoegd wilt hebben of die juist weggelaten kunnen worden? Hoe zit dat met de kosten en wat is de meeste verstandige manier om dit allemaal aan te pakken? Door hier slim mee om te gaan komt je woning er zo uit te zien, zoals jij dat wilt en betaal je niet voor zaken waar je helemaal niet op zit te wachten.

7) Oplevering

Zit de bouw erop? Dan zijn er vaak nog een aantal zaken om ook goed in de gaten te houden. Na de oplevering komt de opleveringsinspectie. Tijdens deze inspectie kan het zijn dat er gebreken worden aangetroffen. Bij gebreken is het erg belangrijk om juist te handelen. De aannemer hoopt natuurlijk dat hij klaar is met de bouw van de woning en hij niet aansprakelijk is voor gebreken, omdat dat voor hem extra kosten oplevert. Wanneer er wel gebreken worden aangetroffen dan is het belangrijk om daar een goed opleveringsrapport bij te hebben, zodat alles toch kan worden opgeleverd hoe jij er vanuit ging.

8) De afhandeling van jouw woning bij de notaris

Is alles helemaal afgerond? Dan is het tijd voor de uiteindelijke afronding. Dit wordt gedaan door de notaris. Ook bij deze laatste stap is je makelaar betrokken en die zal je daarom helpen bij de laatste juridische en financiële zaken en alles wat er komt kijken bij het tekenen van de akte van levering. Tijdens het gehele proces van een woning kopen kan het nog wel eens een flink gepuzzel zijn om alles voor elkaar te krijgen. Het is dan ook zelden een soepel proces. Maar blijf posities en weet dat het een goede investering is en dat, wanneer je alles voor elkaar hebt, jij helemaal kunt genieten van jouw eigen woning!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 1801x
Toegevoegd: 04-04-2020 15:06
Gewijzigd: 06-04-2020 10:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!