Bij een open haard kies je in elk geval voor hout dat goed is gedroogd. Je kunt kiezen voor zachtere houtsoorten of hardere houtsoorten. Een zachte houtsoort zoals elzen of berken geven vrijwel direct hun warmte af. Daarentegen branden ze wel sneller op. Hardere houtsoorten zoals eiken branden veel langer. Dit hout is ook duurder en het is iets lastiger om het aan te steken. Vind je een mooi vlammenspel minstens zo belangrijk? Dan kan je ook die eigenschappen meenemen in de uiteindelijke keuze voor een houtsoort. Hieronder benoemen we de eigenschappen van 3 populaire houtsoorten die geschikt zijn voor de open haard.
Essenhout is een redelijk taaie, elastische houtsoort en hard. Daarom erg geschikt om als open haardhout te gebruiken. Dit hout brandt lang en geeft daarbij behoorlijk veel warmte af! Een voordeel van deze houtsoort is daarnaast het vlammenspel. Het vuur is mooi. Maar eigenlijk is essenhout voor alle soorten haarden en kachels zeer geschikt. Doe niet meer dan 3 blokken essenhout in je haard of kachel.
Ook beukenhout heeft eigenschappen die uitstekend passen bij vrijwel elke open haard. Het is een harde en taaie houtsoort en het brandt lang en traag. Een groot voordeel van beukenhout is dat je hiermee tegelijk de afvoerpijp van je hard reinigt. Het heeft namelijk een erg schone verbranding! Gebruik je alleen beukenhout voor je haard? Dan heb je eigenlijk geen schoorsteenveger meer nodig. Let op: Voor je brand- of woonhuisverzekering is het wél noodzakelijk dat je minimaal 1 keer per jaar je schoorsteen laat vegen door een erkende schoorsteenveger.
Een ander voordeel van beukenhout is het mooie vlammenspel en het feit dat het veel warmte afgeeft. Kenners beweren dat dit hout één van de beste houtsoorten is om te gebruiken voor open haarden (en eigenlijk alle soorten kachels en haarden). Wel is het nodig om voldoende aanmaakhout te gebruiken. Het hout is namelijk niet zo makkelijk aan te krijgen.
Eikenhout is voor veel stokers een populaire houtsoort en zeer geschikt voor open haarden. Het is hard en taai en brandt daarom heel lang. Tegelijk geeft het zeer veel warmte af. Eikenhout is wat duurder hout en niet overal verkrijgbaar. Het hout van eiken geeft daarnaast niet zo'n mooi vlammenspel. Wil je meer rendement halen uit het stoken? Dan staat eikenhout voor ons op de eerste plaats. Let op: In eikenhout zit veel tannine. Tannine vervuilt je afvoerpijp iets sneller dan andere soorten hout.
De 3 bovenstaande houtsoorten behoren tot de meest populaire houtsoorten voor stokers, in Nederland tenminste. Vaak is dit hout wel redelijk duur in aanschaf. Twee aantrekkelijke alternatieven zijn berkenhout en elzenhout. Van berkenhout kan je wel stellen dat het een zeer schone ontbranding heeft. Daarnaast brandt het goed met minder zuurstof. Het voordeel daarvan is dat je rookkanaal minder snel vervuild. Berkenhout heeft een vrij hoog warmtevermogen en een ander voordeel is dat je weinig aanmaakhout nodig hebt, aangezien het schors van zichzelf al heel makkelijk brandt.
Berkenhout is een goed en goedkoper alternatief voor alle soorten haarden en kachels. Datzelfde geldt voor elzenhout. Dit hout kunnen we tot de iets lichtere houtsoorten rekenen. Het brandt goed maar wel snel. Dat kan nadelig zijn maar het heeft ook voordelen.
Gebruik nooit dennenhout om mee te stoken. Dit is namelijk een houtsoort waarin erg veel hars zit. Natuurlijk brandt dat erg goed maar de rook is smerig en daarmee vervuil je dus je rookkanaal. Het risico op een schoorsteenbrand is met dennenhout (en alle andere soorten naaldboomhout) vele malen groter!
Sommige stokers letten er onvoldoende op hoe droog het hout is waarmee ze stoken. En haardhout moet dus echter droog zijn. Je komt erachter hoe droog je haardhout is door te letten op het percentage vocht dat erin zit. Bij hout dat je koopt wordt dat laatste altijd aangegeven. Hout dat net gekapt is, is altijd ongeschikt voor je open haard of kachel. Het vochtpercentage van vers gekapt hout is plus minus 50%. Pas na een droogtijd van 2 jaar zit er nog ongeveer 25% vocht in het hout. Na 3 jaar zal dat ongeveer 20% zijn en dan pas is het geschikt om mee te stoken. Vochtiger hout levert veel minder energie, uitgedrukt in kWh/kg. Daarnaast produceert het veel meer (schadelijke) rook.
Die rookontwikkeling is niet alleen slecht voor het milieu en hinderlijk voor omwonenden, ook vervuil je hiermee je rookkanaal wat op termijn brandgevaar kan opleveren. Daarbij is een vuurtje stoken met te vochtig hout gewoon niet leuk. Het kost je veel tijd om het aan te krijgen en je hoeft al helemaal niet te rekenen op een mooi vlammenspel. Sommige houtsoorten moeten langer dan 3 jaar worden gedroogd om te kunnen gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij eikenhout.
Hoe sla je hout het beste op? Over het opslaan van hout is nogal veel geschreven. Alleen het goed stapelen van de houtblokken is al een hele kunst. Het gaat ons te ver om daaraan een hele alinea te wijden. Wel raden we je aan om je hout vooral droog op te slaan. Zorg er gewoon voor dat er geen regen bij kan en dat het hout niet in aanraking komt met de grond. Je zorgt er dus voor dat je het hout vrij van de grond houdt. Vocht kan in dat geval niet optrekken.
De meeste stokers plaatsen hun hout op een aantal pallets. Regen mag niet bij het hout komen maar wel moet de wind vrij spel hebben en bij het hout kunnen. Pas dan droogt het hout goed. Je slaat het stookhout dus altijd buiten op, onder een afdakje. Plaats het niet in een garage of schuur. Het gaat dan schimmelen omdat het onvoldoende droogt.
Tegenwoordig leveren veel haardhout handelaren ook ovengedroogd haardhout. Zij plaatsen het gekloofde hout in een oven waardoor warme lucht van +/- 80 graden Celsius wordt geblazen. Op deze wijze kan hout worden gedroogd in ongeveer 7 dagen tijd, waar normaal gesproken zo'n 3 jaar over moet worden gedaan. Een groot voordeel van ovengedroogde houtblokken is dat het zijn geur heeft behouden en direct te gebruiken is. Je kan dit hout bijvoorbeeld gebruiken als directe aanvulling op je bestaande houtvoorraad, wat nog even de tijd nodig heeft om te drogen.
Van briketten is vaak niet duidelijk welke houtsoorten hierin zijn verwerkt. Briketten bestaan uit geperst hout, vaak resthout of houtsnippers van pallets. Er wordt hoge druk toegepast om al dit hout samen te persen tot blokken (briketten). Koop je briketten met een keurmerk, dan weet je één ding altijd zeker: Je stookt sowieso met schone briketten waarvoor geen behandeld hout is gebruikt. Je zou briketten kunnen gebruiken als aanmaakhout.
Ovengedroogd essen, berken, elzen, eiken of beukenhout is het aller beste om te stoken in uw houtkachel. Deze houtsoorten worden ook het meest als openhaardhout aangeboden. Openhaardhout kopen kunt u het best doen bij Dehaardhoutspecialist.nl.