Waarom nieuwbouw een veilige en verstandige keuze is

Waarom nieuwbouw een veilige en verstandige keuze is

Waarom nieuwbouw een veilige en verstandige keuze isDe gekte op de huizenmarkt lijkt over zijn piek, waardoor woningzoekers zich afvragen wat het juiste moment is voor een investering. Door de stijging van energieprijzen zijn de vaste lasten van een woning enorm gegroeid. Ook de stijging van de rente zorgt ervoor dat het kopen van een huis een steeds duurdere investering wordt. Toch blijft het kopen van nieuwbouw een veilige en verstandige keuze. Waarom dit zo is lichten we hieronder verder toe.

Nieuwbouw heeft lage energiekosten

Een groot voordeel van nieuwbouw is dat je hierbij profiteert van lage tot geen energiekosten. Door de strenge normen in de bouw wordt een nieuwbouwwoning duurzaam ontwikkeld zonder een gasaansluiting, zonnepanelen, HR++ of zelfs trippel glas, een warmtepomp en nog vele andere installaties.
Door deze investering blijven de maandelijkse energielasten uit of heel erg laag. Dit scheelt toch flink in de maandelijkse kosten aan gas en elektra. Hierin zit een aanzienlijk verschil tussen het kopen van een gasloze nieuwbouwwoning met basis voorzieningen of een volledige nul op de meter woning.

Verschillen in duurzame nieuwbouwwoningen

De meeste nieuwbouw wordt tegenwoordig gebouwd volgens de BENG normen. Dit staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw, wat betekent dat de woningen zijn voorzien van:
-         Goede isolatie
-         Energiezuinige installaties
-         Duurzame energie
Door deze toepassingen profiteer je als woningeigenaar van enorm lage energielasten. Dit zijn de minimale eisen waar nieuwbouw tegenwoordig aan moet voldoen, maar  wil je nog een stapje verder gaan en nagenoeg geen energielasten meer hebben? Dan spreken we over een nul op de meter woning.

Bestaande bouw vs. gasloze woning

Een basis nieuwbouwwoning wordt opgeleverd zonder gas, met een duurzame installatie voor warm water, elektriciteit en verwarming. Gemiddeld scheelt dit een huishouden 200 euro in maandelijkse lasten ten opzichte van een bestaande woning met gasaansluiting waar gemiddeld 1400kwh en 1600 kuub gas wordt verbruikt. Het grootste energieverbruik van huishoudens zit hem dan ook in gasverbruik voor met name de verwarming. Bij deze maandelijkse besparing is uitgegaan van een huishouden van twee personen in een nieuwbouwwoning met een gemiddeld verbruik van 4000kwh per jaar.






Grootste voordeel met een nul op de meter woning

Om de maandelijkse besparing nog groter te maken wordt er tegenwoordig ook nieuwbouw ontwikkeld als zogenoemde nul op de meter woning. Dit betekent dat de woning genoeg energie opwekt via duurzame bronnen zoals zonnepanelen, om in het eigen verbruik te voorzien. Hierdoor worden de totale energielasten per maand nagenoeg nul. Ten opzichte van een bestaande woning met gas bespaar je op deze manier bijna 400euro per maand. Ook deze cijfers zijn gebaseerd op een huishouden met 2 personen en de gemiddelde verbruiksindicatie die hierboven is weergegeven.

Meeste profijt van nieuwbouw in Groningen

Door de grote verschillen met energielasten profiteren inwoners van Groningen het meeste van een nieuwbouwwoning. Nieuwbouw in Groningen is ten opzichte van de bestaande bouw in de provincie namelijk nog beter. De huidige woningen zijn in deze regio ook vaak groter en ouder dan de gemiddelde woning in Nederland, waardoor hier relatief de meeste winst is te behalen met een lage energierekening. Van een oude woning of een zogenoemde "brakke hut" waar in deze regio vaak sprake van is, is de stap naar een nieuwbouwhuis enorm. Een hoger wooncomfort en lagere energielasten zijn in Groningen dan ook meer dan welkom.
 De bijkomende aardbevingsproblematiek maakt de vraag naar een nieuwbouwhuis in de provincie enorm. Ook de belangen en motivatie van inwoners in de provincie lijkt groter voor het gebruik van duurzame energiebronnen.

Duurzame woning verkoopt beter

Mocht je vanuit een duurzame nieuwbouwwoning wel besluiten om te willen verhuizen, zal de verkoop een stuk meer opleveren. Duurzame woningen verkopen namelijk beter dan een minder duurzaam huis. Zo blijkt uit recent onderzoek van de NVM dat de kosten voor een nieuwbouwwoning met energielabel A+++ gemiddeld 14,6% meer opbrengen dan een woning met energielabel D. Ook als je geen nieuwbouwwoning bezit maar wel denkt aan het verduurzamen van je woning kan dit dus een goede investering zijn. Door de hogere verkoopprijs betaalt deze investering zich naast de maandelijkse besparingen ook uit. Het vergt wat geduld, maar wanneer je niet van plan bent de komende tien a vijftien jaar te verhuizen zal dit zich zeker terugverdienen.

Investeringskosten delen

Doordat een nieuwbouwwoning vaak onderdeel is van een project wordt door de projectontwikkelaar al de call gemaakt met welke partijen er in zee wordt gegaan voor de duurzame technologieën. Hierdoor is deze investering al meegerekend in de kostprijs van een woning, waardoor je niet zelf een losse investering hoeft te doen voor het verduurzamen van jouw woning. Wil je deze investering wel doen bij een bestaande woning, dan kun je de kosten verlagen door middel van talloze subsidies. Natuurlijk vergt een duurzame woning een grotere investering vooraf, maar hierbij profiteer je ook direct van lagere maandlasten. Dit motiveert steeds meer woningeigenaren om voor een duurzame woning te kiezen.

Geen onaangename verrassingen

Een ander voordeel aan nieuwbouw is dat niet snel last zult hebben van onaangename verrassingen. Zo heb je de eerste jaren weinig tot geen onderhoudskosten. Doordat alles nieuw wordt opgeleverd zul je niet stuiten op achterstallig onderhoud van een woning of plotselinge gebreken. Hierdoor weet je vooraf bij de verkoopprijs direct waar je aan toe bent en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Een ander voordeel is dat je vooraf precies weet wat de koopsom is. Hierover valt bij een nieuwbouwwoning niet te onderhandelen en kan slechts nog fluctueren door het laten uitvoeren van meer- of minderwerk tijdens de bouw. Anders dan dit weet je direct waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten voor de prijs.

Woning met comfortabel leefklimaat

Naast de lage energielasten biedt een geïsoleerde en duurzame woning vaak een stuk comfortabeler leefklimaat, wat zowel het woonplezier als je gezondheid ten goede komt. Zo heb je bij een nieuwe woning geen last meer van tocht langs kozijnen, grote radiatoren die plaatselijk veel warmte genereren en andere ongemakken. Duurzame warmtebronnen zoals een vloerverwarming zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling in huis waardoor de temperatuur meer geleidelijk is en geen grote verschillen veroorzaakt. Hierdoor zul je ook minder last krijgen van allergieën, hoofdpijn of verkoudheid wat vaak wordt veroorzaakt door een ongezond leefklimaat.

Wat is de investering van nieuwbouw jou waard?

Of het kopen van een woning voor jou persoonlijk een veilige en verstandige keuze is hangt natuurlijk ook af of het voor jezelf de investering waard is. Een huis waar jij je prettig in voelt zorgt voor meer waarde dan een woning waar je niet kan aarden. Dit criterium kan het belangrijkste voordeel zijn van het kopen van een nieuwbouwwoning. Wanneer jij voor jezelf helder hebt wat jouw persoonlijke woonwensen zijn is het tijd om te zoeken naar het aanbod bij jou in de regio en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Door al bovenstaande voordelen zijn er genoeg woningzoekers met interesse in nieuwbouw, zeker in Groningen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: nwgroningen
Aantal keer gelezen: 891x
Toegevoegd: 07-12-2022 15:00
Gewijzigd: 09-12-2022 09:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!