Als je sfeerverlichting wil gaan toepassen is het van groot belang dat de begrenzing van de kamers enigszins zichtbaar is. Heb je donkere hoeken dan zullen deze onbehaaglijk aanvoelen en je hebt dan bijna geen woongevoel. Wat je hier tegen kunt doen is wat plafondspotjes op een schilderij of een kamerplant richten en dan decoreren met serieverlichting. Plaats of hang je een spotje dat je kunt dimmen in een hoek van de kamer dan zul je ook hierdoor een groot verschil van verlichting merken en een andere sfeer creëren. Door een spotje in een hoek van de kamer te installeren zal het een stuk gezelliger worden en warmer lijken, ook zul je merken dat de ruimte een stuk groter lijkt. Je moet om wat sfeer te creëren in huis ook weer niet al te veel kunstlicht gaan gebruiken, je kunt kunstlicht gemakkelijk combineren met natuurlijk licht.
Met kaarsen kun je ook meer sfeer creëren, kaarsen geven ook nog een romantisch effect. Kaarslicht geeft licht waar veel rood in zit. Je krijgt hierdoor een sfeer van warmte en gezelligheid. Kies je voor een TL buis of een halogeenlamp dan kies je vooral voor de functie van verlichting en dat heeft niets met sfeer te maken. Heb je gekozen voor een spaarlamp om wat sfeer te maken in je huis dan moet je een spaarlamp kiezen met warme lichttinten. Natuurlijk kun je ook nog kiezen voor de oude gloeilamp om sfeer in je huis te creëren, maar die is dan wel duurder aan energiekosten.
Als je dan alsnog hebt gekozen voor koele verlichting dan kun je dit om sfeer te creëren wel maskeren met een andere kleur lampenkap. Als je een kaarsje gebruikt om wat sfeer in je huis te creëren zul je niet voldoende licht in huis hebben om bijvoorbeeld een boek te kunnen lezen. Wil je graag een boek lezen dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een lamp te nemen die op één plaats het licht kan richten. Heb je een grote woonkamer dan moet je er voor zorgen als je wat sfeer wil hebben dat je de mogelijkheid hebt om verschillende lichtcombinaties apart te kunnen bedienen. Als je licht apart kunt bedienen dan kun je het licht daar laten branden waar je ook de sfeer wil hebben, dit kan per gelegenheid verschillen. Heb je een lamp in het midden van de kamer hangen dan kan deze ook sfeerverlichting geven als hij dimbaar is.
Wanneer je sfeerverlichting wil gaan kopen moet je van te voren wel goed nadenken over het soort licht dat je nodig hebt. Je gebruikt elke ruimte anders dus om een goede sfeer te krijgen moet je ook elke ruimte anders verlichten. Het zal een stuk gemakkelijker voor je zijn als je van te voren een verlichtingsplan maakt. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je verlichting aan wil gaan schaffen is de kleurentemperatuur. Door de kleurentemperatuur wordt bepaald of je warm licht, koud licht of neutraal licht hebt. Deze kleuren zijn natuurlijk wel bepalend voor de sfeer in je huis. Zit je thuis lekker op de bank dan wil bijna elk mens gezellig zitten met sfeerverlichting, sfeerverlichting brengt je sfeer en ruimte. Je kunt ook wat kaarsjes voor het raam of op een tafeltje zetten om sfeer in huis te creëren.
Je kunt van alles met licht doen om meer sfeer in huis te creëren. Daarom elf tips die je toe kunt passen voor meer sfeer in je woning met licht: