Hoe gaat het herstellen van een fundering in zijn werk?

Hoe gaat het herstellen van een fundering in zijn werk?

Hoe gaat het herstellen van een fundering in zijn werk?Indien uw woning kampt met funderingsproblemen is het aan te raden om deze zo snel mogelijk te verhelpen. Niet alleen om verdere schade en torenhoge kosten te voorkomen, maar ook voor uw eigen veiligheid. Het herstellen van een fundering kent enkele cruciale stappen om een duurzaam herstel te realiseren.

Hieronder vertellen welke funderingsproblemen er zijn, hoe je ze herkent en je schade kunt herstellen. Lees verder zodat je jezelf voorbereid op eventuele onwenselijkheden. Heb jij nog andere tips neem dan contact op zodat we je tips kunnen verwerken. Veel leesplezier.

De verschillende oorzaken van funderingsproblemen
Voordat we u meer vertellen over het herstellen van een fundering is het eerst belangrijk dat we de oorzaak van het probleem vaststellen. In sommige gebieden in Nederland komen problemen met de fundering simpelweg vaker voor dan in andere gebieden. Dit heeft voornamelijk te maken met de bodemgesteldheid van die regio. We gaan hieronder kort in op de meest voorkomende oorzaken van funderingsproblemen:

  • Verschillende funderingstypen: sommige mensen kiezen er na enkele jaren voor om hun woning uit te bouwen. Hierbij wordt er soms de fout gemaakt dat de aanbouw/uitbouw op een ander type fundering wordt geplaatst dan de woning zelf. Dit kan na verloop van tijd voor ongelijkheden zorgen, waardoor er een verzakking kan ontstaan.
  • Vochtverlies: in droge perioden kan het zo zijn dat grondwater verdampt wordt of door bomen in nabije omgeving onttrokken wordt. Dit vochtverlies kan op den duur leiden tot een aantasting van de draagkrachtige grond. Wanneer de fundering zijn draagkracht verliest kan dit tot een verzakking leiden.
  • Geconcentreerde belasting: onzorgvuldige constructie kan ervoor zorgen dat er een te hoge belasting onder een specifiek deel van de woning of aanbouw/uitbouw ontstaat. Ook dit zal uiteindelijk tot een aantasting van de draagkrachtige grond leiden.
  • Bodemgesteldheid: door het wegspoelen van de draagkrachtige grond, of door inklinking van veen- en kleigrond, verliest de fundering zijn steun en draagkracht. Uiteindelijk zal dit leiden tot een verzakking van de fundering.
  • Externe factoren: zwaar bouwverkeer of extreem veel verkeer zorgt voor veel trillingen in de grond. Op den duur leidt dit tot aantasting van de draagkrachtige grond van de fundering en mogelijk een verzakking.


Zoals u ziet kunnen funderingsproblemen meerdere oorzaken hebben. Dit is allemaal afhankelijk van waar u woont, op wat voor fundering uw woning gebouwd is en hoe oud deze is. Allen spelen een rol. Vooral bij huizen die een aanbouw of uitbouw er later bij gebouwd hebben zien we vaak een verzakking terugkomen. Bespaar dus niet op de aannemer. Een goede aannemer zal altijd naar de woning kijken en de beste oplossing hierbij bedenken.

Het herkennen van funderingsproblemen

Wanneer uw fundering kampt met één (of meerdere) van bovenstaande problemen is dit vaak op verschillende manieren terug te zien aan uw woning. Twijfelt u of uw woning of aanbouw/uitbouw kampt met funderingsproblemen? Let dan op de volgende kenmerken om het te herkennen:

  • Merkbaar scheve vloeren in de woning: wanneer uw fundering kampt met problemen zal deze op één of meerdere punten niet meer de ondersteuning bieden die hij eerst gaf. Het gevolg hiervan kan zijn dat uw vloer verzakt, waardoor u merkbaar scheven vloeren in uw woning aantreft.
  • Klemmende deuren en ramen: deuren en ramen worden op een bepaalde manier in uw woning geplaatst, ten opzichte van de fundering en de vloeren/muren. Maar, wanneer er een verzakking van de fundering heeft plaatsgevonden zal de woning wat schever komen te staan. Uiteindelijk komen de deuren en ramen dus in botsing met de woning.
  • Hoogteverschil trottoir en woning: u zou het misschien ook kunnen zien aan het hoogteverschil tussen uw woning en het trottoir. Het trottoir is vaak een meetpunt voor de fundering en wanneer uw fundering verzakt kunt u dit waarschijnlijk terugzien aan het ontstane hoogteverschil.
  • Scheuren in de muur en/of gevel: uiteindelijk kunt u het ook terug gaan zien in de muren en/of gevel van uw woning. Wanneer de fundering onvoldoende steun heeft krijgen de muren ook niet de steun die ze nodig hebben. Deze instabiliteit is funest voor de constructie en kan op den duur leiden tot (grote) scheuren.


Een uitgebreid funderingsonderzoek

Mensen vinden het vaak erg lastig inschatten of hun fundering nou wel of niet kampt met problemen. Een scheur in de muur is goed te herkennen, maar klemmende deuren of ramen kunnen bijvoorbeeld ook te maken hebben met het seizoen. Wanneer u niet zeker weet of uw woning kampt met funderingsproblemen kunt u beter altijd het zekere voor het onzekere nemen. Dit houdt in dat u er goed aan doet om een funderingsexpert in te schakelen.

Een funderingsexpert zal een uitgebreid funderingsonderzoek uitvoeren om zo vast te stellen óf uw woning kampt met funderingsproblemen en wat de specifieke oorzaak van de problemen zijn. Alleen zo kan er een duurzame herstelstrategie geformuleerd worden. U wilt natuurlijk niet dat dezelfde problemen na verloop van tijd weer terugkeren.

De expert zal op locatie diverse onderzoeken uitvoeren. Zowel omtrent uw woning en de fundering als de grond waarop uw woning gebouwd is. Op basis van zijn of haar bevindingen zal die een rapport opmaken met daarin de resultaten en bijbehorende adviezen. Daarbij krijgt u ook een offerte, zodat u gelijk kan beslissen of u herstelwerkzaamheden wilt inzetten.

Verzakte fundering herstellen

Om de verzakking van een fundering te herstellen moet de fundering dus naar het oude niveau gebracht worden. Dit klinkt misschien alsof uw hele woning overhoop gehaald moet worden om bij de fundering te kunnen komen, maar niks is minder waar. Met de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig is het mogelijk om de fundering trillingvrij terug te brengen naar het oude niveau. Hoe? Door middel van DFH-palen en speciale brackets.

De DFH-palen worden door middel van een sondering op de juiste plekken naast de fundering de grond ingedraaid. De constructeur weet de exacte locaties door precieze berekeningen tijdens het funderingsonderzoek. De palen worden vervolgens tot de draagkrachtige grondlaag in de grond gedraaid. Daarna wordt de last van de fundering, door middel van de speciale brackets, overgebracht op de palen. Eventueel is dit later nog nastelbaar, mocht dit nodig zijn.

Schade herstellen

Pas als de oorzaak is vastgesteld en de herstelwerkzaamheden hierop zijn toegespitst kan er pas gekeken worden naar de herstelwerkzaamheden. Scheuren in de muur of gevel van uw woning doet de uitstraling van uw woning natuurlijk niet ten goede. Het is aan te raden om ook hier een expert voor in te schakelen. Deze herstellen niet alleen de schade maar laten uw woning er ook nog eens als nieuw uitzien. Dit kan uiteindelijk zo maar eens voor een waardevermeerdering zorgen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1962x
Toegevoegd: 13-09-2019 12:33
Gewijzigd: 21-09-2019 11:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!