Alles wat je wilt weten over een warmtepomp.

Alles wat je wilt weten over een warmtepomp

Alles wat je wilt weten over een warmtepomp.Steeds meer mensen schakelen over naar de warmtepomp en veel nieuwbouwwoningen worden al automatisch voorzien van een warmtepomp in plaats van een ouderwetse CV-ketel.

De warmtepomp maakt een langzame, maar redelijk gestage intrede in Nederland. Steeds meer mensen schakelen over naar de warmtepomp en veel nieuwbouwwoningen worden al automatisch voorzien van een warmtepomp in plaats van een ouderwetse CV-ketel. Logisch, want een warmtepomp is een stuk beter voor het milieu en duurzaamheid staat hoog op het lijstje van de overheid.

Wat is een warmtepomp?

De naam zegt het eigenlijk al, een warmtepomp van Greenchoice is een machine die warmte uit de grond oppompt. Hiervoor gebruikt de pomp wel stroom, maar veel minder dan een elektrische verwarming bijvoorbeeld gebruikt. Daarbij kun je met de warmte je hele woning verwarmen en ook warm water krijgen. Wanneer je dan een elektrische kookplaat hebt, heb je dus helemaal geen gas meer nodig in je woning.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt warmte, dat doet hij door die warmte uit de lucht of uit de grond te halen. Daarvoor hoeft het helemaal niet warm te zijn, zelfs als het twintig graden Celsius onder nul is kan de warmtepomp nog warmte uit de lucht halen. Zie de warmtepomp als een omgekeerde koelkast. Een koelkast maakt kou, een warmtepomp maakt warmte. Die warmte kun je gebruiken voor je verwarmingssysteem en voor je warme water. 

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp is duurzaam, dat weten veel mensen wel, maar waarom is dat precies? We hebben al even uitgelegd dat een warmtepomp warmte uit de lucht of uit de grond haalt. Dit zorgt ervoor dat je woning geen gas meer gebruikt, want je kunt verwarmen met elektriciteit. Dat is goed, want gas is een fossiele brandstof en daarmee erg slecht voor het milieu. Nu denk je misschien: leuk, maar een warmtepomp heeft wel energie nodig, dus dan ga je in plaats van gas gewoon een hoop extra energie gebruiken, maar dat is niet waar. Een warmtepomp gebruikt namelijk veel minder energie, waardoor je dus aanzienlijk minder stroom gebruikt, dan wanneer je gas zou gebruiken. Leg je dan ook nog eens zonnepanelen, waarmee je je warmtepomp en de rest van je huis kunt voorzien van groene energie, dan ben je natuurlijk helemaal duurzaam bezig.

Is een warmtepomp geschikt voor iedere woning?

Nee, helaas is een warmtepomp niet geschikt voor iedere woning. Een warmtepomp kan namelijk wel veel minder warmte maken. De lucht of het water wordt dus niet zo heet. Is je huis dan niet goed geïsoleerd, dan vervliegt veel van de warmte en is het in de winter snel te koud in je woning. Je woning moet dus goed genoeg geïsoleerd zijn wil je een warmtepomp nemen. Als vuistregel wordt vaak aangehouden dat je woning minimaal energielabel C moet hebben, maar het is natuurlijk het beste als je woning optimaal is geïsoleerd. Zo kun je het uiterste uit je warmtepomp halen.

Een hybride warmtepomp

Stel je hebt een oude woning en die is nog niet goed geïsoleerd, maar je wilt wel graag een duurzame oplossing voor het verwarmen van je woning. Dan is het natuurlijk een goede eerste stap om je woning te isoleren, maar dat is niet altijd voor iedereen een mogelijke optie. Je kunt er dan vaak wel voor kiezen om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een hybride warmtepomp werkt hetzelfde als een gewone warmtepomp, maar als de vraag naar warmte te hoog wordt voor de warmtepomp, schakelt deze tijdelijk over naar gas. Dat gebeurd vaak alleen op erg koude dagen en die hebben we niet erg veel in Nederland. Zo kun je wel 70% van je gasverbruik besparen.

Zitten er ook nadelen aan een warmtepomp

Alles heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen, zo ook een warmtepomp. Een nadeel van een warmtepomp is bijvoorbeeld dat het ervoor zorgt dat je wat meer energie gaat gebruiken. Die stijging weegt niet op tegen het gasverbruik dat je dan bespaard, maar je gaat er wel iets meer aan uitgeven. Daarbij is een warmtepomp in aanschaf vrij duur. Als laatste moet de warmtepomp zorgvuldig worden geïnstalleerd. Gebeurd dat niet, dan loop je het risico dat je te maken krijgt met flink geluidsoverlast en dat is natuurlijk zonde. 

Kun je met een warmtepomp ook koelen?

Wat veel mensen niet weten, is dat je met een warmtepomp ook kunt koelen. We vertelden eerder al dat een koelkast eigenlijk ook een warmtepomp is, maar dan andersom werkt. Een koelkast werkt ook wat simpeler. Een koelkast kan namelijk alleen koelen en niet verwarmen, maar een warmtepomp kan dat wel. Je kunt op hete dagen in de zomer dan via de radiatoren en de vloerverwarming koelen. Er wordt dan namelijk koud water door de leidingen gepompt, waardoor de ruimtes in je woning een heel stuk koeler blijven. Fijn, want de dagen worden door klimaatverandering steeds warmer.Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Er zitten echt enorm veel voordelen aan een warmtepomp. Het grootste voordeel is natuurlijk de duurzaamheid, dat doet erg veel voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Je hebt immers geen gas meer nodig. Verder zitten er nog een hoop andere voordelen aan een warmtepomp. Om je op de hoogte te brengen van al die voordelen, sommen we ze hieronder voor je op:

  • Een warmtepomp is duurzamer

  • Je hebt geen gaskosten meer

  • Ondanks de relatief hoge aanschafprijs, verdien je een warmtepomp binnen ongeveer 6 jaar terug

  • Met een warmtepomp kun je ook koelen

  • Een warmtepomp heeft lage onderhoudskosten

  • Voor een warmtepomp kun je subsidie krijgen

  • Een warmtepomp is goed aan te sluiten op de vloerverwarming en perfect te combineren met zonnepanelen

Moet ik de overstap naar een warmtepomp maken?

Het is natuurlijk volledig aan jou of je de overstap naar een warmtepomp maakt of niet. Zeker in combinatie met zonnepanelen kan een warmtepomp echter enorm veel voor je besparen. Je moet er natuurlijk eerst een hoop aan uitgeven, maar vervolgens heb je geen gas en vrijwel geen energie meer nodig. Die uitgaven heb je dan ook vrij snel weer terugverdient. Wel is het belangrijk om je even goed in te lezen voordat je een bedrijf inschakelt. Zo weet je zeker dat het juiste bedrijf jouw warmtepomp komt plaatsen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 926x
Toegevoegd: 21-07-2022 12:07
Gewijzigd: 26-07-2022 14:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!