Te gladde sokken en pantoffels kunnen er namelijk voor zorgen dat je sneller beneden bent dan je eigenlijk zou willen. Een val van de trap kan een hoop lichamelijke problemen veroorzaken. Gelukkig zijn er inmiddels vele manieren gevonden om een trap veilig te maken, en dat is ook hard nodig. Niets is zo vervelend dan een ongelukkige val van de trap die makkelijk voorkomen had kunnen worden!
We begrijpen dat het niet gewenst is om een hele trap te verbouwen en renoveren om deze veilig te maken. Gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn tegenwoordig verschillende manieren om een trap veilig te maken, zonder al te veel grote aanpassingen te doen. Ideaal, als je het aan ons vraagt!
Sokken en sloffen: mocht je helemaal geen aanpassingen willen doen aan je trap, dan adviseren wij om een goed te kijken naar het schoeisel dat binnen gedragen wordt. Met blote voeten heb je natuurlijk meer grip dan met sokken, maar wij snappen heel goed dat dit niet wenselijk is in de winter. Sokken en/of pantoffels zijn namelijk vaak boosdoeners, doordat de zolen van pantoffels vaak glad zijn, en op sokken is uitglijden ook makkelijk. Er zijn gelukkig wel sokken te koop met antislipzool. Wij raden aan om hier in te investeren, zodat er minder kans is dat je kan uitglijden op de trap. Als er pantoffels gekocht worden, let er dan op dat er stroeve zolen onder zitten. Mocht dit niet het geval zijn, is het misschien handig om te investeren in een lijmpistool. Met een lijmpistool kan je namelijk heel gemakkelijk bolletjes lijm op de onderkant van de zolen doen, waardoor je een antislip effect kan krijgen! Dit raden wij alleen aan om te doen bij pantoffels met wat dikkere zolen, want anders zul je de bolletjes voelen als er dunne zolen onder zitten, waardoor het niet lekker meer loopt. Ook voor sokken geldt dus dat het dan waarschijnlijk minder lekker loopt.
Verlichting/kleuren: naast uitglijden komt het ook vaak voor dat men net zijn/haar voet niet goed neerzet, waardoor je van de trap valt. Dit is makkelijk te voorkomen door verlichting aan te brengen op je trap. Naast dat het de trap veilig maakt, geeft het ook nog eens een gaaf effect. Als de trap verlichting heeft, is het makkelijk om te zien hoe diep de treden zijn en waar de treden eindigen. De kans is dan kleiner dat er een misstap wordt gezet. Trapverlichting wordt ook verkocht met bewegingssensor, zodat je in het donker niet het lichtknopje hoeft te vinden als je de trap op of al wil gaan. Het nadeel van trapverlichting is dat het niet helpt tegen uitglijden. Zelfs met het allerbeste zicht is het mogelijk om weg te glijden op een trap. Alleen verlichting aanbrengen kan dus wel een stuk helpen, maar het maakt de trap niet volledig veilig. Verder kan het ook helpen om de treden contrasterende kleuren te geven, in plaats van verlichting. Dit is natuurlijk wel een grotere aanpassing, en niet voor iedereen weggelegd. Contrasterende kleuren zorgen voor meer inzicht, waardoor een misstap minder snel gezet wordt. Het nadeel is wel dat er geen garantie wordt geboden dat de kleuren goed te zien zijn in het donker en als je toch wegglijdt, heb je natuurlijk niet zoveel aan de contrasterende kleuren op de treden.
Trapneuzen: een trapneus is een profiel, gemaakt van aluminium, rubber, messing of kunststof, die je op de rand van een traptrede bevestigd. Een voordeel van een trapneus is dat het vrijwel op iedere ondergrond geplaatst kan worden. Het maakt dus niet uit waar je trap van gemaakt is, een trapneus bevestigen moet kunnen! Een trapneus kan dus ook buiten op een trap van steen worden geplaatst. Een nadeel van een trapneus binnen, is dat veel mensen het er minder fraai uit vinden zien. Het geeft een wat ruwe look aan de trap.
Antislip: om ervoor te zorgen dat het uitglijden van de trap verholpen wordt, kan er een antislip rubber trap stripje aangeschaft worden. Zo’n strip is makkelijk verkrijgbaar, zowel in winkels als online. De standaardkleur hiervan is zwart en ziet er huiselijker uit dan bijvoorbeeld een trapneus. Het nadeel van zo’n strip is het feit dat het vrij lastig is om aan te brengen op de trap. Mocht je een huurhuis hebben, zorg er dan voor dat je eerst toestemming vraagt aan de woningbouwvereniging! Een alternatief voor het trapstripje, is de antislip tape die je net als tape gewoon op de trap kan plakken. Deze tape is speciaal ontwikkeld voor trappen, en is veel makkelijker om aan te brengen. De tape is zelfklevend en makkelijk om op maat te knippen. Hierdoor maakt het dus niet uit wat voor trap je hebt! Een andere antislip variant, is de antislip spray. Jawel, er bestaat tegenwoordig zelfs een bepaalde soort spray die ervoor zorgt dat uitglijden op de trap verleden tijd is. Deze sprays zijn voornamelijk te vinden via het internet en zijn makkelijk in gebruik. Het enige wat er moet gebeuren, is het inspuiten van de traptreden, 30 minuten laten drogen, en de trap kan weer op- of afgerend worden. Het nadeel van de spray is dat het ongeveer drie jaar meegaat, dus het moet vrij vaak opnieuw worden ingespoten. De spray is ook vrij prijzig, maar deze kan ook gebruikt worden in de badkamer bijvoorbeeld, zodat er niet een hele spuitbus gekocht hoeft te worden voor één trap.
Als we alle voor- en nadelen bekijken, komt de antislip tape het beste uit de test. Naast het feit dat deze net zo simpel werkt als alle andere soorten tape, bestaan er ook nog eens vele soorten antislip tape. Zo bestaat er antislip tape met korrel, vinyl, pvc elastomeer, en meer. De tape die het langst meegaat, is de antislip tape pvc elastomeer. Deze gaat namelijk tot wel 10 jaar mee. Deze tape is te gebruiken voor allerlei soorten trappen, van woningbouw trappen tot aan kelder trappen. Heb je na het beplakken van de trap nog genoeg tape over? Dan kan je dezelfde tape zelfs gebruiken in de badkamer. De tape is stroef, sterk en absoluut niet pijnlijk voor de voeten. Verder is het op veel plekken te koop en ligt de prijs laag.