Houtskeletbouw de voor- en nadelen

Houtskeletbouw de voor- en nadelen

Houtskeletbouw de voor- en nadelenBen je benieuwd naar de voor- en nadelen van skeletbouw? Dan zit je op deze pagina op de juiste plaats. Houtskeletbouw is een manier van bouwen waarbij een structuur van hout gebruikt wordt.

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een manier van bouwen waarbij er veel holtes ontstaan. De holle ruimte wordt opgevuld met isolerend materiaal voor de akoestiek en thermiek. Houtskeletbouw herken je niet altijd aan de buitenkant van een gebouw. Het skelet van een huis van baksteen kan in principe ook van hout zijn. Houtskeletbouw is in de regel iets goedkoper dan traditionele bouw, maar ook andere afwegingen spelen een rol. Zo kun je sneller bouwen met een houten skelet en wordt de bodem minder belast.

Voordelen houtskeletbouw

Houtskeletbouw kent verschillende voordelen en opvallend zijn met name:

  • De werking van het systeem.
  • De methode van houtskeletbouw is goedkoper dan traditioneel bouwen.
  • De methode is sneller dan traditionele bouw.
  • Hout is gemakkelijker afbreekbaar en daarmee wordt houtskeletbouw gezien als een milieuvriendelijke manier van bouwen.
  • Volgens sommigen is het klimaat binnen een woning met houten skelet aantrekkelijker.

Nadelen houtskeletbouw

Houtskeletbouw kent verschillende nadelen en het meest genoemd wordt:

  • Een houten skelet kan rotten.
  • Vocht en schimmel krijgen bij een houten skelet sneller de kans.
  • Bij een houten skelet kan er sneller brand ontstaan.
  • De kans op ongedierte is bij een houten skelet groter.
  • Een houten skelet isoleert bij een verkeerde constructie minder dan traditionele bouw.
  • Hout is minder duurzaam dan traditionele bouw.

Onderhoud houtskeletbouw

Aan een traditioneel skelet hoeft in principe geen onderhoud plaats te vinden. Bij een houten skelet is dit een compleet ander geval en is er af en toe onderhoud nodig. Wanneer er geen onderhoud plaatsvindt krijgt het rotten van hout sneller de kans en is de levensduur van de complete woning minder. Over het algemeen is ventilatie belangrijk en heeft het hout de kans nodig om te drogen. Wanneer het houten skelet in de natte grond gaat krijgt het skelet nooit de kans om te drogen. Als het hout nat blijft is het niet mogelijk om een woning in conditie te houden. Binnen een woning met houten skelet is voldoende ventilatie nodig om het hout de kans te geven.

houtboor kopen

Behandelen van houtskeletbouw

Het hout van een houten skelet moet af en toe op de juiste manier worden behandeld. Wanneer een houten skelet niet behandeld wordt krijgen allerlei natuurlijk zaken een kans en groeit de mogelijkheid tot schade. Naast vocht is ook ongedierte een gevaar voor het houten skelet. Wanneer je last krijgt van ongedierte is het dan ook belangrijk om snel en adequaat op te treden. Neem in het geval van ongedierte of vocht de nodige maatregelen en zorg dat de woning in top conditie blijft.
Uiteraard is het bij de bouw van een houten skelet belangrijk om op de juiste houtsoort te letten. Sommige soorten hout kennen een langere levensduur dan andere soorten. Tegelijk moet dit hout op de juiste manier behandeld worden en elk soort kent weer een unieke manier van behandelen. Huur eventueel een specialist in om hierover te overleggen. In sommige gevallen moet een houten skelet met speciale chemicaliën worden behandeld om zaken als houtrot of een insect als de houtworm tegen te gaan. Denk eens in wat er met het houten skelet gebeurt wanneer houtworm de kans krijgt. Het is van belang om preventief iets tegen de houtworm te doen.
Tegelijk is vocht een vijand die steeds op de loer ligt. Wanneer er niets aan waterschade wordt gedaan kan er tijdens een periode van vorst grote schade zijn en kunnen de balken zelfs compleet splijten. Bij houtskeletbouw heeft het hout een speciale behandeling nodig om de balken waterdicht te maken. Wanneer een balk waterdicht is krijgt waterschade geen kans en lukt het om langer met het skelet te doen.

Energie besparen en comfort genereren

Zoek je een manier om energie te besparen? Dan is houtenskeletbouw een stap in de juiste richting. Hout is een materiaal dat langzaam warm wordt of afkoelt. Het geleidt nauwelijks en dat zorgt voor een aangenaam gevoel van comfort. Tegelijk blijft het hierdoor eenvoudiger warm of koel in een woning. Anderzijds zal een houten constructie op zonnige dagen sneller opwarmen. Gelukkig koelt het hout weer even snel af als dat het opwarmt. Zorg voor voldoende ventilatie om de warmte snel af te voeren.

Snel bouwen met houtenskeletbouw

De meeste onderdelen van een houten skelet kunnen in de fabriek al worden geassembleerd. Wanneer de juiste voorbereidingen worden getroffen is het op locatie nog slechts een kwestie van montage. In enkele dagen kan het houten skelet al staan en vervolgens is het tijd om de bekleding aan te brengen. Diverse brandvertragende materialen worden aangebracht en soms wordt het houten skelet hermetisch afgedicht. Een speciale manier van bouwen is benodigd om de veiligheid en levensduur van het houten skelet te garanderen. Zo mag een spouw niet in verbinding zijn met het dak en moet er sprake zijn van een gemene muur. Ook de verdere afwerking moet brandwerend zijn om de veiligheid te garanderen.

Extra aandacht aan condensatie

Eerder op deze pagina hebben we het al over vocht gehad. Houd er rekening mee dat houtenskeletbouw niet altijd tot de mogelijkheden behoort en zeker niet op zwakke of zeer drassige ondergrond. Het is bij houtenskeletbouw belangrijk om vocht in het geheel te weren. Wanneer het vocht in de woning komt kan het behoorlijk fout gaan. Zo kan het hout gaan splijten of kan er schimmel ontstaan. Speciale dampschermen maken het mogelijk om vocht af te drijven en eigenlijk is er een systeem nodig waardoor de gehele woning perfect waterdicht wordt. Zowel grondwater als regen mogen geen kans krijgen om de woning en constructie te betreden.
Schakel een professioneel bouwbedrijf in om houtenskeletbouw op de juiste manier toe te passen. Houd nadrukkelijk rekening met de voor- en nadelen uit dit artikel om optimaal van deze manier van bouwen te profiteren. Houd er rekening mee dat houtenskeletbouw niet altijd tot de mogelijkheden behoort en zeker niet op een zwakke of zeer drassige ondergrond.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 43234x
Toegevoegd: 17-06-2015 14:51
Gewijzigd: 14-07-2016 14:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!