Brandveiligheid in huis waarborgen; 10 tips

Brandveiligheid in huis waarborgen; 10 tips

Brandveiligheid in huis waarborgen; 10 tipsBrand in huis is iets waar je niet aan moet denken. Toch kan je er maar beter wel even bij stilstaan. De brandweer krijgt namelijk jaarlijks duizenden meldingen van brand in huis. Soms valt de schade mee, maar het kan ook slechter aflopen. Daarom 10 tips om de brandveiligheid in huis te waarborgen.

1. Goedwerkende rookmelders zijn van levensbelang

Wist je dat de meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van de rook? Vooral ’s nachts als mensen slapen. Dit komt doordat je niets ruikt als je slaapt, waardoor je niet gewaarschuwd wordt door de brandlucht en makkelijk bewusteloos kunt raken. Je gehoor werkt echter nog wel. Maak hier gebruik van door een rookmelder op te hangen! Op die manier worden jij en je huisgenoten op tijd gewaarschuwd in geval van brand. In de meeste nieuwbouwwoningen hangen overigens al één of meerdere rookmelders. Sinds 2003 is dit namelijk verplicht. Dat neemt echter niet weg dat het verstandig is om eens per maand te controleren of de rookmelder nog goed werkt. De meeste rookmelders hebben hiervoor een testknop.

2. Veilig stoken met een openhaard

Een kachel of openhaard in huis is natuurlijk hartstikke gezellig, maar het kan ook extra brandgevaar opleveren als je niet op de juiste manier stookt. Dit betekent: schoon en droog hout gebruiken, dat minimaal anderhalf jaar is gedroogd. Daarnaast is het belangrijk om minimaal eenmaal per jaar de schoorsteen te laten controleren en schoonmaken door een erkende schoorsteenveger. Een ander gevaar dat op de loer licht bij een kachel of openhaard (dit geldt ook voor een geiser, cv of combiketel) is koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide kan vrijkomen als er op een verkeerde manier gestookt wordt, er geen goede afvoer naar buiten is of het toestel kapot is. Het is dus verstandig om in een ruimte met een openhaard of kachel een koolmonoxidemelder te plaatsen.

3. Houd elektrische apparaten veilig

Onzorgvuldig gebruik van elektrische apparatuur kan een oorzaak zijn van woningbrand. Vooral wasdrogers zijn notoire brandveroorzakers. Volg daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing op en zorg ervoor dat je het stoffilter na gebruik schoonmaakt. Dit stof kan namelijk in brand vliegen als het in aanraking komt met het verwarmingselement of door kortsluiting. Ook de wasmachine en vaatwasser zijn brandgevaarlijke apparaten. Gebruik deze dus alleen als je zelf thuis bent. Heb je een oudere televisie? Laat deze dan niet op stand by staan. De elektronica aan de binnenkant kan namelijk behoorlijk warm worden. Dit geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld de harddrive van je computer. Zet deze dus ook liever helemaal uit voordat je weggaat of gaat slapen.

4. Ga verstandig om met verlengsnoeren

We blijven nog even bij de elektronica. Wie kent het niet: je komt een stopcontact tekort en maakt daarom gebruik van een extra contactdoos met verlengsnoer om je apparatuur aan te sluiten. Gebruik hierbij altijd je gezonde verstand en sluit nooit meerdere grote stroomverbruikers aan op één stopcontact. Dit kan namelijk kortsluiting en daarmee brand veroorzaken. Een ander punt waar veel mensen niet bij stil staan, is dat je een kabelhaspel bij gebruik altijd helemaal moet uitrollen. Ook als je minder snoerlengte nodig hebt. Een opgerold snoer kan namelijk warm worden waardoor het isolatiemateriaal smelt en er kortsluiting kan ontstaan.

5. Reinig het filter van je afzuigkap regelmatig

Het is typisch zo’n klusje dat er vaak bij inschiet: het reinigen of vervangen van de afzuigkapfilter. Maar dit is niet alleen noodzakelijk voor een goede werking van de afzuigkap, het helpt ook brand in je keuken voorkomen. Het vet dat zich ophoopt in het filter kan namelijk vlam vatten tijdens het koken. Je moet er niet aan denken dat je per ongeluk vlam in de pan hebt en dat vervolgens je hele keuken uitbrandt, omdat je afzuigkap vlam vat. Reinig dus in ieder geval iedere drie maanden het filter.



6. Niet roken in bed

Dat roken ongezond is, wist je waarschijnlijk al. Roken in bed is daarnaast ook nog eens ontzettend gevaarlijk. Het gebeurt nog steeds regelmatig dat een brandende sigaret brand veroorzaakt, omdat de roker in slaap is gevallen met een smeulende sigaret. Dat dit zeer ernstige gevolgen kan hebben, spreekt natuurlijk voor zich. Overigens kun je natuurlijk ook op de bank in slaap vallen. Rook dus niet in bed en beter ook niet op de bank als je erg moe bent.

7. Wees voorzichtig met kaarsen

Kaarsen kunnen heel gezellig en sfeervol zijn, maar let er wel op dat het branden van kaarsen veilig gebeurt. Zorg er daarom altijd voor dat kaarsen en kaarsenstandaards stabiel staan op een vlakke ondergrond. Uiteraard gebruik je uitsluitend kandelaars of standaards die gemaakt zijn van onbrandbaar materiaal. Zet brandende kaarsen bovendien nooit te dicht bij brandbare objecten of voorwerpen zoals gordijnen, brandbare decoraties of meubelstukken. Kinderen en huisdieren kun je ook beter uit de buurt houden. Zij zijn zich niet bewust van het gevaar en kunnen roekeloos zijn waardoor een kaars kan omvallen.

8. Waarschuw de buren bij brand

Er wordt wel eens gezegd dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Als het aankomt op brandveiligheid, dan is dit zeker het geval. Wanneer er brand uitbreekt, ben je voor hulp immers aangewezen op mensen in de buurt. Het is daarom verstandig om je buren in ieder geval te kennen en hun telefoonnummers te hebben. Niet alleen kun je elkaar helpen in geval van nood, maar ook waarschuwen mocht dit nodig zijn.

9. Maak een vluchtplan

Ieder bedrijf heeft er één en er wordt regelmatig mee geoefend: een vluchtplan. Er zijn echter maar weinig huishoudens die een vluchtplan hebben. Toch is het goed om te weten hoe je het snelst je woning kunt verlaten en hoe je eventuele kinderen en huisdieren in veiligheid brengt. Zeker als je kleine kinderen hebt, doe je er verstandig aan dit vluchtplan in ieder geval een keer te oefenen. Bedenk daarbij dat je bij brand weinig kunt zien door de rookontwikkeling. Het is dus belangrijk om de vluchtroute te allen tijde vrij te houden van obstakels en ervoor te zorgen dat de huissleutels altijd op dezelfde plek liggen.

10. Sluit binnendeuren

Een gesloten binnendeur levert je kostbare minuten op, die je leven kunnen redden in geval van een woningbrand. De giftige rook blijft op deze manier namelijk langer buiten de ruimte waarin jij je bevindt, waardoor je de kans krijgt om te handelen en veilig te vluchten. Daarbij is het wel belangrijk dat je de rookmelder kunt horen, zodat je daadwerkelijk gewaarschuwd wordt als er brand is. Koppelbare rookmelders die je in verschillende ruimtes kunt hangen, zijn hiervoor een goede oplossing.

Tot slot nog een extra tip voor als er onverhoopt toch brand uitbreekt: blijf kalm, waarschuw je huisgenoten en verlaat de woning zo snel mogelijk. Blijf daarbij zo laag mogelijk bij de grond en sluit deuren achter je. Lukt het niet om de woning te verlaten? Ga dan allemaal naar dezelfde ruimte, het liefst aan de voorkant van het huis, sluit de deur en wacht op de brandweer.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 2267x
Toegevoegd: 06-06-2019 11:23
Gewijzigd: 26-06-2019 09:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!