Wanneer is een stuk grond van mij?

Wanneer is een stuk grond van mij?

Wanneer is een stuk grond van mij?Veel mensen hebben een stuk grond waar ze bijvoorbeeld hun huis of bedrijf op hebben staan. Er zijn ontzettend veel vragen over het stuk grond. Uiteraard willen mensen optimaal gebruik maken van het stuk grond dat ze bezitten. Maar hoe groot is dat stuk grond nou en wat mag ik ermee doen? Antwoord op deze vragen en vele andere vragen vind je in dit artikel.

Een huis kopen

Een nieuwe woning kopen is natuurlijk ontzettend leuk. Waarschijnlijk heb je al een inschatting hoe groot de woning moet zijn en of e bijvoorbeeld een grote achtertuin of een garage wilt. Als je eruit bent wat voor woning je wilt kopen is het handig dat je in buurten gaat kijken waar je wilt wonen. Als je eenmaal het juiste huis op de juiste locatie hebt gevonden, kijk dan goed naar de waardes van de huizen in dezelfde straten en straten verderop met woningen die ongeveer even groot zijn. Deze informatie kan je opvragen bij het kadaster. Met al deze informatie kan je een schatting maken wat de juiste waarde is van het huis dat je op het oog hebt. Deze informatie is ontzettend handig als je in onderhandeling bent met de makelaar. Als je wilt weten hoeveel grond je krijgt kan je ook kijken op een kadastrale kaart.

Een huis huren

Normaal gesproken als je een woning huurt dan zit er in de meeste gevallen ook een schuur/box en/of achtertuin bij. Als je een woning huurt en je wilt uitbouwen dan is dit zeker mogelijk mits de verhuurde en de gemeente het daarmee eens is. Eigenlijk alles wat je aan het huis (verbouwen/uitbouwen) of grond wat je huurt wilt aanpassen moet je overleggen met de woningcorporatie/verhuurder en de gemeente.

Verbouwen

Het verbouwen van bijvoorbeeld je huis levert een hoop stress op. Je wilt dat alles goed verloopt. Buiten dat het goed en netjes eruit moet komen te zien. Moet het ook aan de reglementen van de gemeente voldoen. Als je een woning koopt mag je in de meeste huizen de muren verplaatsen. Als je wilt uitbouwen moet je wel een stuk voorzichtiger zijn. Vroeger mocht je maximaal 2,5 meter vergunningsvrij uitbouwen. Tegenwoordig mag je tot maar liefst 4 meter diepte vergunning vrij uitbouwen. Uiteraard mag dit alleen op grond dat je zelf bezit en moet het aan de achterzijde van het huis vastzitten. Ook moet het geen monument zijn.

KLIC-melding

Een KLIC-melding (Kabels en Leidingen Informatie Centrum) is een verplichte melding die aannemers en kabelbedrijven verplicht moeten doen voordat ze in de openbare ruimte gaan graven. Als je wilt uitbouwen is het van cruciaal belang dat je eerst een KLIC-melding aanvraagt bij het kadaster. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. Na aanvraag ontvang je via de mail een download link met de informatie over aangelegde kabels en leidingen die in de grond bevinden.

Het kadaster

Het kadaster is een instituut van de overheid. Het kadaster houdt bij welk stuk grond van wie is. Het kadaster houdt zich bezig met onroerende zaken en de daarop gevestigde rechten. De term wordt gebruikt om de dienst aan te duiden die met het beheer van een register belast. Als je vragen hebt over de grenslijnen van een stuk grond kan je bij het kadaster terecht. Ook is er een kadastrale kaart beschikbaar, hiermee kan je duidelijk zien welk stuk grond bij wie hoort.

Je huis verkopen

Je wilt natuurlijk je huis verkopen tegen een reële prijs. Door in de buurt rond te kijken voor hoeveel ongeveer hetzelfde huis wordt verkocht kan je een inschatting maken. Eigenlijk geld hier hetzelfde als je een huis wilt kopen maar dan ben jij nu de verkoper. Je kan je informatie opvragen bij het kadaster. Waarschijnlijk heb je ook al eens bericht gehad van de gemeente met betrekking tot de WOZ-waarde. Als 3e en laatste optie kan je er ook voor kiezen om je huis te laten taxeren door een makelaar. Of taxateur. De meeste mensen die hun huis verkopen laten hun huis eerst taxeren door een makelaar.

De erfgrens

De erfgrens is een veelvoorkomend onderwerp als het gaat om burenruzies zoals je waarschijnlijk wel is hoort of op de televisie ziet. De erfgrens scheidt jouw stuk grond met die van een ander. Als je een nieuwe erfgrens wilt bepalen die nog niet geregistreerd staat in het kadaster dan is het ontzettend belangrijk als de voorlopige grens definitief wordt. De erfgrens is ontzettend handig om ruzies te voorkomen als je bijvoorbeeld: een tuinhuisje wilt bouwen, een aanbouw wilt plaatsen aan je huis of een boom wilt planten bij de erfgrens. Om zeker te weten of alles binnen de grenzen vallen van het kadaster kan je een grensreconstructie laten maken door het kadaster. Er komt een landmeter langs die uitmeet wat precies jouw grond is en welk stuk grond van de buurman of gemeente is.




Wat mag ik met mijn stuk grond doen?

Veel mensen vragen zich af wat ze mogen doen met hun stuk grond. Je kan je vraag zelf beantwoorden door een kijkje te nemen in het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan staat niet alleen waar er gebouwd wordt of gebouwd mag worden maar ook waarvoor een gebouw gebruikt dient te worden. Als het bestemmingsplan wordt genegeerd neemt de gemeente hele strenge maatregelen.

Verjaring

Verjaring is iets waar sommige grondbezitters bang voor zijn.  Verjaring kan in verschillende situaties plaatsvinden. De laatste jaren zijn er steeds meer gemeentes die grond terugvorderen om meer huizen te laten bouwen. Dit kunnen zij doen door verjaring of zei kopen de grond over van de grondbezitter. Verjaring kan bijvoorbeeld plaatsvinden door verjaring. Het moet voor de buitenwereld zichtbaar zijn dat je de grond claimt. De huidige eigenaar van het stuk grond moet kunnen zien dat jij het stuk grond geclaimd hebt. Als de eigenaar van het stuk grond er jarenlang geen zaak van maakt kan er verjaring plaatsvinden.

Stuiting

Stuiting kan voorkomen als een verjaringstermijn wordt voltooid en het eigendom van een stuk grond verloren gaat. Stuiting komt echter niet heel vaak voor omdat de wet er strenge eisen aan verbindt. Het bezit van de niet-eigenaar eindigt indien dit bezit terugkomt bij de huidige eigenaar. Dit kan echter plaatsvinden als de huidige eigenaar het hek en bord weghaalt. Hierdoor kan de eigenaar weer zijn eigen gang gaan en gebruik maken van zijn eigendom. Er meerdere vormen van stuitingshandelingen, deze zijn echter stukken minder duidelijk aangegeven.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2338x
Toegevoegd: 01-11-2019 14:04
Gewijzigd: 02-11-2019 10:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!