Dakbedekking vervangen: wat kost dat?

Dakbedekking vervangen: wat kost dat?

Dakbedekking vervangen: wat kost dat?Bij het vervangen van dakbedekking staan we niet dagelijks stil. Toch moet het op den duur gebeuren. Elke soort dakbedekking heeft zijn eigen levensduur, bij poreuze of kapotte dakbedekking is er kans op schade wat weer kan resulteren in daklekkage. In het onderstaande artikel lees je alles over de kosten van verschillende vormen dakbedekking, ook krijg je enkele tips om te besparen op de kosten.


Wanneer moet dakbedekking worden vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom dakbedekking moet worden vervangen. Bij platte daken herken je het als er scheuren en barsten zichtbaar zijn op de dakbedekking. Bij hellende daken herken je het aan dakbedekking die er niet meer strak uitziet of bij vochtproblemen.

In beide gevallen is het dan tijd om de dakbedekking te vervangen. Deze problemen zouden uiteraard ook met een onderhoudsbeurt kunnen worden opgelost, maar hiermee stel je het probleem slechts uit. Het vervangen van de dakbedekking zal op den duur toch moeten gebeuren.

Moet de gehele dakbedekking worden vervangen?


Het is niet altijd nodig om de gehele dakbedekking te laten vervangen. Zijn er slechts een paar stroken van de dakbedekking kapot? Dan zullen die worden vervangen. Dit scheelt natuurlijk een hele hoop aan kosten.

Met sommige vormen van dakbedekking hoeft het oude niet eerst verwijderd te worden. Bij EPDM of bitumen, op platte daken, kan er gewoon nieuwe dakbedekking worden gelegd over het oude. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de draagkracht van je dak, bespreek het dus eerst met het dakdekkersbedrijf.

Dakbedekking plat dak kosten


De kosten voor dakbedekking op een plat dak liggen tussen de €60,- en €120,- per vierkante meter. De gemiddelde levensduur van deze dakbedekking ligt tussen de 20 en 60 jaar. De kosten voor de verschillende soorten dakbedekking zijn:

-          Bitumen dakbedekking: bitumen dakbedekking kost €70,- tot €90,- per vierkante meter. De levensduur van bitumen ligt tussen de 20 en 25 jaar.
-          Pvc dakbedekking: pvc dakbedekking kost €75,- tot €95,- per m². De levensduur van pvc is ook 20 tot 25 jaar.
-          EPDM dakbedekking: EPDM dakbedekking kost €95,- tot €120,- per vierkante meter. De levensduur van EPDM is 35 tot 40 jaar.
-          Groendak: een groendak kost €60,- tot €65,- per m². De levensduur is 55 tot 60 jaar. Bij een groendak heb je de keuze tussen een intensief en een extensief groendak. Een intensief groendak wordt vaker gekozen bij platte daken.
 

Dakbedekking hellend dak kosten


Er zijn meer vormen van dakbedekking voor hellende daken. De kosten liggen tussen de €40,- en €125 per m². De gemiddelde levensduur is 30 tot 10 jaar. De specifieke prijzen voor dakbedekking bij hellende daken zijn:
-          Betondakpannen: bij betondakpannen moet je rekening houden met een prijs van €40,- tot €65,- per vierkante meter. De levensduur van betondakpannen zijn 30 tot 35 jaar.
-          Leien: voor leien dakbedekking moet je denken aan €55,- tot €95,- per m². De levensduur van leien is 35 tot 40 jaar.
-          Rieten dakbedekking: rieten dakbedekking kost €85,- tot €100,- per vierkante meter. De levensduur is 35 tot 40 jaar. Je hebt de keuze tussen inwendige en uitwindige rieten dakbedekking.
-          Aluminium dakbedekking: aluminium dakbedekking heeft een gemiddelde prijs van €70,- tot €90,- per m². De levensduur van aluminium is 45 tot 50 jaar.
-          Kleidakpannen: de kosten voor kleidakpannen is €55,- tot €95,- per vierkante meter. Kleidakpannen gaan gemiddeld zo’n 45 tot 50 jaar mee.
-          Koperen dakbedekking: de prijs voor koperen dakbedekking is €95,- tot €125 per m². De levensduur van koper is 75 tot 80 jaar.
-          Zinken dakbedekking: zinken dakbedekking heeft een gemiddelde prijs van €75,- tot €105,- per vierkante meter. Deze vorm van dakbedekking kan het langste meegaan: 95 tot 100 jaar.
-          Groendak: groen dak kost, net als bij platte dakbedekking, €60,- tot €65,- per m². De levensduur hiervan is 55 tot 60 jaar. Bij schuine daken wordt er voornamelijk gekozen voor een extensief groendak.
De bovengenoemde prijzen zijn uiteraard slechts gemiddelde prijzen, evenals dat de levensduur gemiddelde zijn. Voor de exacte kosten kom je het beste in contact met een dakdekker, zo krijg je vaak een specifieke prijsindicatie en krijg je advies over het beste type dakbedekking voor jou soort dak.

Hoe zijn deze prijzen opgebouwd?


De prijs voor de dakbedekking bestaat niet alleen uit de kosten voor materiaal, maar ook uit de kosten voor de dakdekker zelf. De prijs van de dakdekker zijn weer bepaald door enkele factoren.

De eerste factor is de ervaring van de dakdekker of het dakdekkersbedrijf. Een zeer ervaren dakdekker heeft vaak een hogere prijs dan een beginnende dakdekker. Dat wil niks zeggen over de kwaliteit, maar is vaak wel een indicatie dat klussen efficiënter worden uitgevoerd. De locatie van de dakdekker is ook een bepalende factor: schakel je een dakdekker in je eigen regio in? Dan houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk. Een goede dakdekker heeft daarbij ook verzekeringen: denk aan de veiligheid voor het werken op dak, maar ook voor de materialen.

Los van de dakdekker moet er uiteraard ook betaald worden voor materiaal dat veiligheid verzekert. Er zijn speciale materialen, denken aan steigers met valbeveiliging, die zullen moeten worden gebruikt voor de meeste klussen.

Besparen op de kosten doe je zo!


Je bent nu bekend met de kosten voor het vervangen van dakbedekking, maar hoe kun je deze kosten zo laag mogelijk houden? Met de onderstaande bespaartips kom je al een heel eind:

-          Moet er meer gebeuren aan het dak? Laat dit dan ook meteen uitvoeren. De totaalprijs voor de klus zal hoger liggen, maar vaak kan je een korting krijgen voor het laten uitvoeren van meerdere werkzaamheden. Hierdoor houd je de kosten lager dan wanneer je een dakdekker twee keer zou inschakelen.
-          Doe zelf voorbereidend werk. Dit betekent natuurlijk niet dat je op het dak bezig moet gaan, maar je zou eventueel wel de beschadigingen kunnen uitzoeken en aangeven. Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte is voor de dakdekker om te werken. Dit betekent het eventueel weghalen van tuinmeubilair.
-          Kies altijd een dakdekker in je eigen regio. Hiermee houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.
-          Vaak kan je meerdere offertes aanvragen via websites die gericht zijn op dakwerken. Zo krijg je enkele offertes van meerdere dakdekkersbedrijven uit je regio: hierdoor kan je de dakdekker met het beste aanbod kiezen.

Als laatst zou je ook kunnen kijken of er een subsidie beschikbaar is voor dakwerken. Voor sommige vormen van dakbedekking, bijvoorbeeld groendak, zijn er lokale subsidies. Op Verbeterjehuis.nl kan je eenvoudig bekijken of je in aanmerking komt voor zo’n subsidie.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rubinkoot1
Aantal keer gelezen: 966x
Toegevoegd: 24-05-2022 20:19
Gewijzigd: 30-05-2022 11:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!