Indexbeleggen, wat is dat?

Indexbeleggen, wat is dat?

Indexbeleggen, wat is dat? Ben je benieuwd naar indexbeleggen? Deze vorm van beleggen is nog niet zo populair in Nederland, maar wordt steeds belangrijker. Ben je benieuwd naar indexbeleggen en hoe het werkt? Lees dan snel verder. Er staan lage kosten tegenover en je kunt er aardig wat geld mee verdienen.

Beleggen wordt steeds populairder. In 2020 is online beleggen een stuk populairder geworden, maar wist je dat er nog veel meer andere vormen zijn? Heb je wel eens gehoord van indexbeleggen? Dit is een redelijk onbekende vorm van beleggen, maar in Amerika is het ontzettend populair. In dit artikel leggen we je niet alleen uit wat indexbeleggen inhoudt, maar ook zullen we een aantal voor- en nadelen met je delen.

Zo werkt beleggen

Voordat we je introduceren aan het begrip indexbeleggen zullen we je nog iets meer vertellen over beleggen. Als je van plan bent om hiermee aan de slag te gaan, is het belangrijk dat je het een en ander weet. Als je gaat beleggen, investeer je geld of kapitaal in een onderneming. Dit doe je natuurlijk niet zomaar, maar met de verwachting dat je in de toekomst winst maakt. Simpel gezegd koop je iets en hoop je dit bedrag later terug te krijgen, maar dan met winst. Sommige mensen hebben van beleggen hun werk gemaakt, maar de meeste mensen kiezen ervoor om hier iets mee bij te verdienen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen. Zo heb je vast wel eens gehoord van het investeren in aandelen, obligaties of onroerend goed. Vooral het laatste is tegenwoordig erg populair in Nederland. Let op: laat je vooral niet leiden door wat andere mensen doen. Je kiest natuurlijk helemaal zelf waarin je gaat beleggen.

Maar wat is indexbeleggen eigenlijk?

Nu we je een korte introductie over beleggen hebben gegeven, kunnen we doorgaan naar het begrip indexbeleggen. WIl je toch meer weten over hoe je moet beleggen of waar je op moet letten? Op onze website staan nog veel meer andere handige artikelen over beleggen. Voordat we indexbeleggen goed kunnen uitleggen, moet je weten wat een index is. Een index is een kopie van een verzameling van aandelen. Een bank probeert de samenstelling van een beursindex zo goed mogelijk te kopiëren. Als een koers van een index stijgt, dan stijgt logischerwijs de waarde van de index ook. Op deze manier maak je winst, maar je neemt natuurlijk altijd een risico. Als de koers daalt, zal de waarde van jouw investering ook dalen.

 

Indexfonds

Als je gaat indexbeleggen, ben je passief aan het beleggen. Hierdoor zijn er minder risico’s aan verbonden en is het redelijk goedkoop en eenvoudig. Als je gaat indexbeleggen is er een indexfonds. Dit is een beleggingsfonds en deze probeert precies dezelfde winst en risico te behalen als een beursindex. Nu vraag je je misschien af: wat is een beursindex? Dit is als het ware een groep aandelen of obligaties die als een maatstaf voor de ontwikkelingen op een bepaalde beurs dienen. De indexfondsen proberen precies hetzelfde te doen door het nabootsen van een index. Deze indexfondsen investeren dus in dezelfde aandelen en obligaties als die in de beursindex voorkomen. Het gaat om passief beleggen, dus je hoeft niet continue bezig te zijn met het checken van de koers. Het is een goede keuze voor als je iets wilt bijverdienen naast je huidige baan. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je enige kennis over indexbeleggen hebt voordat je zomaar investeert. Tegenwoordig kun je ontzettend veel handige informatie vinden op het internet of in bepaalde tijdschriften.

 

Voordelen indexbeleggen

Zoals net al werd vermeld zijn er minder risico’s verbonden aan indexbeleggen dan aan andere vormen, maar dit is niet het enige voordeel. 

  • Lage kosten: Omdat het een vorm van passief beleggen is, heb je te maken met lage kosten. Er zijn geen dure fondsmanagers, beheerders of analisten die zich bemoeien met het beleggen. Dit betekent dat je meer winst kunt behalen doordat je minder geld uitgeeft aan bijbehorende aspecten. Wist je dat de kosten bij indexbeleggen zo’n twee tot drie keer lager liggen dan bij een andere beleggingsvorm?
  • Grote spreiding zorgt voor minder risico: De minder grote risico’s hebben te maken met de grote spreiding van het indexbeleggen. Je investeert je geld namelijk in verschillende bedrijven in één index. Deze bedrijven bevinden zich vaak in verschillende landen en sectoren en op deze manier blijft jouw risico laag.
  • Makkelijk te verhandelen: Raak je op een moment minder geïnteresseerd in indexbeleggen en wil je jouw investering verhandelen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het verhandelen van indexen is namelijk erg gemakkelijk doordat er steeds meer beleggers bij komen.
  • Je weet precies waar in je belegt: Als je een beetje thuis bent in de beleggingswereld weet je vast dat transparantie een belangrijk onderdeel is van beleggen. Omdat je investeert in een bepaalde index weet je precies waar je in belegt. Je kunt op elk moment van de dag kijken hoe het met jouw beleggingen gaat.

 
Er zijn ook altijd nadelen aan verbonden

Net zoals bij andere beleggingsvormen kleven er ook nadelen aan indexbeleggen. Je zult altijd rekening moeten houden met een bepaald risico. Hier moet je op voorbereid zijn.

  • Houd rekening met risico's: Als je gaat beleggen, is er altijd een kans dat je je geld verliest. Voordat je voor indexbeleggen kiest, moet je hier goed over nadenken. Het risico ligt bij het investeren in een index misschien lager dan bij andere vormen, maar er is altijd een kans dat je verlies maakt. Een index kan namelijk dalen en hierdoor zal de waarde van jouw belegging logischerwijs ook omlaag gaan. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om jouw beleggingen te verhandelen als de koers van de index omlaag gaat.
  • Het rendement:Naast het marktrisico is het rendement ook nog een dingetje. Bedrijven kunnen namelijk een ander rendement behalen dan de beursgraadmeter. Als je gaat indexbeleggen, raden we je dan ook aan om goed te kijken naar het rendement van de belegging.

 

Doe research

Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen, zijn er een aantal grote voordelen verbonden aan indexbeleggen, maar je zult ook altijd rekening moeten houden met risico’s. Het is dan ook belangrijk dat je voor het investeren voldoende research doet. Je kunt namelijk niet zomaar investeren in een index waar je niks van weet. Kijk naar het label van een bepaald bedrijf, maar vergeet ook zeker de onderliggende waarden niet. Kies altijd een bedrijf dat bij jou past en laat je niet overhalen door andere mensen. Ook al kies je voor een passieve beleggingsvorm, het is belangrijk dat je weet waarin je investeert.

 

Meer informatie over indexbeleggen nodig? 

Als je voor het eerst gaat beleggen, snappen we dat je tientallen vragen hebt. Indexbeleggen kan een goede manier zijn om iets bij te verdienen, maar je zult er wel het een en ander van moeten afweten. Er zitten een aantal nadelen aan indexbeleggen verbonden, maar wat ons betreft is het een goede keuze. Je hebt namelijk te maken met een laag risico en ook je kosten zullen niet hoog oplopen. Wil je graag meer weten over beleggen? Of ben je benieuwd naar de ETF opkomende markten? Op onze website vind je ontzettend veel informatie over beleggen. Je vindt er bijvoorbeeld online beleggen tips, maar ook vertellen we je hoe je kunt beginnen als een belegger op de beurs.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2290x
Toegevoegd: 22-04-2020 17:07
Gewijzigd: 23-04-2020 09:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!