Als je een specifiek kleurenpalet voor je huis in gedachten hebt, kan het moeilijk zijn om te beslissen welke tint geschikt is voor elke kamer. Als je geen fan bent van een gedurfde of felle kleur, hoe decoreer je dan met deze kleuren zonder erdoor overweldigd te worden? Dit artikel onderzoekt de psychologie van kleur en kijkt naar de juiste kleuren voor verschillende kamers om ervoor te zorgen dat je interieur geen stress veroorzaakt, maar in plaats daarvan een rustgevend toevluchtsoord creëert.
Als het gaat om het inrichten van ons huis, houden de meesten van ons zich graag aan kleuren waar we ons prettig bij voelen. Woonkamers zijn van nature groots. Ze zijn de grootste kamer in het huis, afgezien van de keuken, en vaak worden ze gebruikt om gasten te ontvangen. Verlichting is hier belangrijk, om het 's avonds goed te laten werken, maar ook overdag als je zonlicht door ramen wilt laten schijnen.
Lichte, neutrale kleuren zoals eendeneiblauw of zachte crème stralen verfijning en klasse uit en zien er dus geweldig uit, wat je decoratieschema ook is. Maar waarom kies je niet voor een of twee felle kleuraccenten met grote kussens of een felle plaid? Deze zullen ook niet de bank breken - zoek gewoon online naar koopjes op mooie bedspreien die gemakkelijk kunnen worden aangepast om in plaats daarvan op uw bank te worden gebruikt. Je kunt ze matchen met je gordijnen of er later mee decoreren.
Welke stemming of emotie brengt een kleur over? Onze taal zit vol met idiomen die de effecten van kleur op onze emoties weerspiegelen. Soms kunnen deze connotaties positief zijn: 'de wereld zien door een roze bril' of 'blauw voelen'. Andere keren kunnen ze echter negatief zijn: 'een zwarte dag hebben', 'zich leeg voelen' en zelfs iemand hebben die zo zwart is als de nacht! In feite lijkt het begrip van kleuren bij mensen te veranderen, afhankelijk van hun culturele achtergrond. In China kan wit bijvoorbeeld de dood symboliseren, terwijl het in Zuid-Afrika vrijheid vertegenwoordigt - terwijl de associaties die we hebben met kleur universeel en aangeboren zijn.
Het is gebleken dat onze perceptie en interpretatie van kleur een diepgaande invloed heeft op hoe we ons voelen en wat we doen. We weten bijvoorbeeld dat de kleur rood fysiologisch opwindend is - de hartslag en bloeddruk verhogen - en daarom kan het dragen van deze kleur ons zelfverzekerder en krachtiger maken. Maar er zijn andere kleuren die een ander effect hebben op onze stemming: warme en vriendelijke tinten zoals geel en oranje bevorderen de gevoelens van geluk, terwijl koele blauwe tinten vrede en kalmte stimuleren. Als gevolg van deze verschillende effecten is het vaak moeilijk om te beschrijven hoe men zich 'voelt' in bepaalde kleuren of waarom we sommige combinaties leuker vinden dan andere!
Mensen zijn vaak in de war door het aantal beschikbare kleurnamen. Veel hebben hun wortels in oude talen zoals Frans, Spaans en Italiaans (en soms Duits), terwijl andere zijn uitgevonden om extra verwijzingen naar kleuren te geven.
De manier waarop je ze kunt verdelen, is in groepen:
- proceskleuren (CMYK) die verwijzen naar pigment; deze kunnen niet op zichzelf worden gebruikt
- vier- of driecijferige getallen (RGB) die aangeven hoeveel rood, groen en blauw nodig zijn voor schermgebruik; ze kunnen met elkaar worden gemengd voor elke gewenste tint
- tweecijferige cijfercodes (hexadecimaal) die verwijzen naar specifieke inktverven, die niet gemengd mogen worden; ze creëren geen nieuwe kleuren, maar maken het mogelijk om andere verfmerken en -soorten na te bootsen
- kleursystemen: het CIE LAB-systeem dat voornamelijk onderscheid maakt tussen lichtheid en verzadiging, en het HSL-systeem dat de kleurintensiteit in aparte dimensies berekent voor Hue (een kleurhoek), Saturation (hoe puur een kleur is) en Lightness (helderheid)
Op basis hiervan krijg je duizenden mogelijke combinaties.
Huiseigenaren worden vaak geconfronteerd met het probleem van het kiezen van een kleurenschema voor hun kamers, soms denken ze zelfs dat er geen echte regel / set regels is als het gaat om het kiezen van een kleurenpalet en het inrichten van hun huis. De meest voorkomende fout bij dit soort benadering is dat huiseigenaren beslissen over een bepaald kleurenthema zonder een bepaalde volgorde te volgen of rekening te houden met welke kamer welke specifieke kleuren moet hebben. Om je te helpen met dit dilemma hebben we voor elke kamer in je huis een gids opgesteld, die waardevolle informatie bevat over kleuradvies, inclusief onze favoriete kleuren voor elke kamer. Er bestaat niet zoiets als een perfect of universeel kleurenschema voor je huis - je moet decoreren volgens je eigen persoonlijke voorkeuren en interieurstijl. Voordat we beginnen, willen we vermelden dat er bepaalde factoren zijn die je beslissing kunnen beïnvloeden als het gaat om het kiezen van de juiste kleuren: de grootte en indeling van de kamer, de oriëntatie (binnen en buiten), de locatie in het huis en of je op dit gebied een sterk aanspreekpunt wilt creëren. We hopen dat je onze aanbevelingen nuttig zult vinden!
Verwelkom gasten met een chique inrichting in je foyer, verwaarloos deze belangrijke plek niet, want het is vaak de allereerste ruimte die mensen zullen zien als ze jouw huis binnenkomen. Beschouw de foyer als een aparte entiteit, je bent niet beperkt door regels als het gaat om de decoratiestijl - met dit gezegd zijnde, maak een interieurontwerpplan dat je persoonlijkheid en smaak weerspiegelt.
Je slaapkamer moet een comfortabele plek zijn waar je goed kunt slapen na urenlang hard werken gedurende de dag. We weten allemaal hoe belangrijk goede rust is voor onze gezondheid, dus verwaarloos deze kamer in je huis niet! Denk bij het kiezen van kleuren voor je slaapkamer aan natuurlijke en rustige tinten zoals lichtblauw of pastelgroen. Gebruik donkere schaduw om meer diepte in deze kamer te brengen als je een gezellige, intieme sfeer wilt bereiken.
De keuken is de plek waar u de meeste tijd doorbrengt - dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze je persoonlijkheid en stijl weerspiegelt! Combineer witte kasten met een donkere vloer of andersom, afhankelijk van wat jij denkt dat het beste staat in deze kamer. Zwarte apparaten zijn tegenwoordig ook trendy, samen met glanzende werkbladen. Probeer metalen (bijv. metalen toonbanken) te mixen in je interieurontwerp voor een scherp contrast!
Aangezien deze kamers met elkaar verbonden zijn, behandelen we ze als één ruimte, ook al zijn ze in sommige huizen gescheiden. We raden ten zeerste aan om lichtere kleuren te gebruiken voor zowel decoratie als meubels, kies neutrale tinten zoals beige, wit of crème. Als je woonkamer ruim is, kunnen levendige kleuren ook goed voor je werken - experimenteer met verschillende tinten om een op maat gemaakt decoratieplan te krijgen!
Je badkamer moet ontspannen en vrij van stress zijn, houd hier rekening mee bij het maken van een kleurenschema ervoor. Neutrale tinten zijn vaak de beste keuze voor badkamers, omdat ze een schone en gezonde uitstraling geven zonder al te opvallend te zijn. We raden aan om grijstinten of lichtblauw te gebruiken als accentkleuren voor een frisse sfeer die je zal helpen ontspannen na een lange dag op het werk!
Zorg ervoor dat je gang voldoende ruimte heeft voor zowel het interieur als je dagelijkse routines (bijv. jassen ophangen, schoenen opbergen). Als dit gebied groot is, kies dan donkere kleuren of grijstinten voor decoratie - ze zullen de kamer ruimer laten lijken! Als u daarentegen kiest voor lichtere tinten, aarzel dan niet om deze ruimte te decoreren met tal van schilderijen of foto's aan je muren.