Kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen Misschien heb je het programma ‘Verbouwen of verhuizen’ wel eens op tv gezien. Een programma, dat heel goed aansluit bij de huidige trend op de woningmarkt, om niet te kiezen voor een verhuizing, als je huidige woning te klein of te onpraktisch geworden is, maar voor een verbouwing.

Een grondige verbouwing, waarbij je geadviseerd wordt door een professional, die met andere ogen naar jouw huis kijkt en mogelijkheden ziet in jouw vertrouwde stek, waar je zelf nooit aan zou denken. Verrassende mogelijkheden, waardoor je oude huis er weer als nieuw uit kan gaan zien, en meer ruimte gaat bieden dan je zelf voor mogelijk had gehouden. Want verbouwen biedt vaak veel meer opties dan je in eerste instantie denkt. Verbouwen is een uitdagende stap, die je het beste grondig kunt doen, want als je toch bezig bent, is het slim bepaalde zaken aan te pakken, te veranderen of te vernieuwen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van je kozijnen, waardoor je je huis ook meteen verduurzaamt.

Waarom je kozijnen vervangen?

Is het echt nodig om de kozijnen te vervangen, zal je je misschien afvragen. Het is een grote klus. Alle kozijnen eruit halen, nieuwe kozijnen erin zetten. Het kost je minstens een week van je vakantie om de klus te klaren en het is een aanslag op je verbouwingsbudget. Ook het balanceren op een bouwstelling vind je waarschijnlijk niet erg aanlokkelijk. Het is verleidelijk deze klus over te slaan, mañana mañana (oftewel, van uitstel komt afstel), maar tijdens het lezen van dit artikel zal je beseffen dat je jezelf op meerdere fronten een enorm plezier doet, als je het plaatsen van nieuwe kozijnen op je prioriteitenlijstje zet. En dat het alle tijd, energie en geld dat het kost om de kozijnen te plaatsen, meer dan waard is.


Nieuwe kozijnen een upgrade voor de waarde van je huis

Het leuke van nieuwe kozijnen plaatsen is, dat de uitstraling van je huis direct veranderd. De buitenkant frist op en oogt meteen verzorgd. Het straalt beter uit naar de omgeving. Kijk maar eens rond in de buurt waar je woont. Misschien kom je een huis tegen, waarvan de kozijnen hun beste tijd gehad hebben. Ziet dat huis er daardoor een beetje shabby uit? Als zo’n huis in de verkoop komt te staan, zie je al op afstand dat er het nodige aan gedaan moet worden. Een eerste indruk, die je nooit meer over kan doen. De kozijnen bepalen dus mede de waarde van vastgoed. Nieuwe kozijnen zijn een upgrade voor je huis en zorgen voor waardestijging. Investeren in nieuwe kozijnen verdient zichzelf daardoor vanzelf terug, met een leuke extra voor je portemonnee.

Kunststof kozijnen zijn goedkoop en duurzaam

Vroeger waren kozijnen bijna altijd van hout, dat jaarlijks gerepareerd, geschilderd en om de zoveel jaar vervangen moest worden. Een kostbare, tijdrovende gebeurtenis, die gelukkig tot het verleden behoort, want tegenwoordig heb je keuze. Je kan nog voor hout kiezen, maar het hoeft niet. Kunststof kozijnen zijn ook een goede optie, want kunststof heeft grote voordelen. Zo zijn kunststof kozijnen veel goedkoper in aanschaf dan hout. Het materiaal is van hoogwaardige kwaliteit, waardoor je jarenlang plezier van hebt van je kunststof kozijnen. Het past daarnaast ook heel goed bij de verduurzaming van je woning, doordat jaarlijks onderhoud niet meer nodig is en de vervanging van deze kozijnen niet meer hoeft te gebeuren. Een pluspunt is ook dat kunststof er even mooi en sfeervol uitziet als hout, want het materiaal is tegenwoordig in meerdere kleuren en houtmotieven te koop. Je kunt dus nog steeds gaan voor de ‘houtlook’, die bij jouw huis past, maar je scoort op meerdere punten. Je bespaart tijd en geld, dat je aan andere leuke dingen kunt besteden en je bent duurzaam bezig.Kunststof kozijnen laten matchen met je binnendeuren

Hetzelfde kunststof materiaal dat voor je kozijnen gebruikt wordt, kan als materiaal dienen voor de binnendeuren. Hierdoor ontstaat eenheid binnen en buiten de woning, waardoor je woning een luxere uitstraling krijgt. Kunststof binnendeuren zijn sfeervol en heel praktisch, zeker als je kinderen in huis hebt en/of een hond. Waar houten deuren beschadigd en bekrast raken in een druk huishouden door intensief gebruik, blijft kunststof mooi en krast en beschadigd niet. Hierdoor bespaar je ook binnen tijd en geld op het onderhoud van je woning. Bij kunststof deuren heb je ruime keuze uit meerdere kleuren en diverse houtprints voor een mooie, praktische en tegelijkertijd duurzame toepassing in huis.

Als je toch voor houten kozijnen kiest

Kunststof kozijnen bieden veel voordelen, maar er zullen altijd mensen blijven die om diverse redenen voor houten kozijnen kiezen. Zo mogen bijvoorbeeld de kozijnen van monumentale panden alleen aangepast worden in de oorspronkelijke materialen, om de historische sfeer te behouden. Om maar een voorbeeld te noemen, een kasteel of een eeuwenoud pand met kunststof kozijnen klinkt niet echt als een goede match. Ook eigenaren van nostalgische panden zullen waarschijnlijk sneller voor houten kozijnen kiezen. Als tijd en geld voor onderhoud geen belangrijke rol speelt, kan hout ook een goede keuze zijn. Houten kozijnen kunnen volledig op maat gemaakt worden van hout naar smaak. Als je hier voor duurzaam wilt kiezen, neem dan hardhout. Dit gaat langer mee dan zachte houtsoorten en heeft veel minder onderhoud nodig. Te denken valt aan mahonie-, meranti- en merbau hardhout met een FSC keurmerk, afkomstig van loofbomen uit het tropisch regenwoud.

Wat is een FSC keurmerk?

FSC betekent Forest Stewardship Council, een internationale organisatie die er voor zorgt, dat het bosbeheer wereldwijd verantwoord gebeurt. Boseigenaren worden ondersteund om onze bossen duurzaam te beheren. Deze bekende organisatie wordt wereldwijd door grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties gesteund. Als je bij aanschaf van houten kozijnen voor FSC gecertificeerd hout kiest, doe je een bewuste, verantwoorde keuze. Het is dus zeker de moeite waard om een dergelijke keuze voor FSC hout te overwegen bij de aanschaf van houten kozijnen.


Wanneer kiezen voor aluminium kozijnen?

Aluminium kozijnen zijn duur en duurzaam. Aluminium is een prachtig, sterk en stabiel materiaal met een koele, moderne uitstraling, waardoor je huis, je moderne villa of je bedrijfspand een stoere, krachtige uitstraling krijgt. Het is ook een prijzige keuze, want aluminium is duur, maar als je niet op je budget hoeft te letten, doe je je (bedrijfs-) pand een enorm plezier met dit degelijke materiaal. Omdat het er goed uit ziet en tegelijkertijd jaren en jaren meegaat, nauwelijks vatbaar is voor beschadiging en onderhoudsarm is. De grote uitgave is dus eenmalig, daarna heb je jaren plezier van aluminium kozijnen. Door de stevigheid van dit mooie materiaal is het ook inbraak werend, wat niet onbelangrijk is voor bijvoorbeeld de veiligheid van een bedrijfspand of duurdere woning.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1625x
Toegevoegd: 04-11-2021 10:39
Gewijzigd: 30-11-2021 12:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!