Lekker doorslapen? Dat heb je zelf in de hand

Lekker doorslapen? Dat heb je zelf in de hand

Lekker doorslapen? Dat heb je zelf in de handWe bedoelen hiermee niet per se je nog een keer omdraaien en vervolgens te laat op school of werk verschijnen. Of in het weekend je nog eens omdraaien. Hoewel het maken van de juiste keuzes dit wel mogelijk maakt en hiertoe uitnodigt.

Keuzes? Hoezo keuzes? Kan jij er wat aan doen dat je slecht slaapt. Je wordt altijd al zo ontzettend brak wakker en dan zitten er ook nog eens van die wijsneuzen achter een toetsenbord je leef- en slaapgewoontes te ridiculiseren! Wanneer houdt al die ellende nou eens een keer op?! Wij veroordelen uiteraard niemand. Maar toch kan het zijn dat de manier waarop je leeft wel degelijk bijdraagt aan de manier waarop je rust. En slaapt, dus. Dat wil niet zeggen dat wij gaan bepalen wat je wel en niet moet doen en laten. We hebben echter wel een paar tips voor je. Doe ermee wat je wilt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende veroorzakers van een slechte nachtrust. En ook al denk je van niet, aan vele daarvan kun je wel degelijk iets doen. Lees daarom snel verder, en wie weet slaap jij binnen de kortste keren als een blok. Of een roos. In welke omschrijving jij je ook maar het beste kunt vinden.

 

Partner

Nee, het is niet wat je denkt. We gaan je niet vertellen dat je hem of haar met rust moet laten voordat je gaat slapen - of hij/zij jou -, aangezien een flink potje intensieve gezamenlijke lichaamsbeweging voorafgaande aan je nachtrust best bevorderlijk zijn voor je slaap. Het gaat ons echter om wat anders. Namelijk het geluid dat je geliefde kan maken tijdens het slapen. Snurkt hij of zij? Dan is het wellicht verstandiger om wat vaker apart te slapen, indien mogelijk. Ofwel moeten jullie een doortastende behandeling en/of een betrouwbaar middel hiertegen zien te vinden. Wees niet bang om dit onderwerp aan te snijden; mochten jullie in een evenwichtige relatie zitten, dan moet je alles kunnen zeggen wat je dwarszit zonder de ander daarbij te kwetsen. Samen komen jullie dan altijd wel tot een oplossing die voor jullie beiden perfect werkt!

 

Tijd

Natuurlijk, we snappen wel dat er maar een beperkt aantal uren in een dag zit. So much to do, so little time, met die realiteit leven we allemaal. Maar toch is het verstandig om een vast tijdstip aan te houden waarop je naar bed gaat. Denk nooit: ach, één of twee uurtjes minder, daar ga ik niet dood aan. Nou, dat is misschien waar. Maar je leeft wel langer en gelukkiger wanneer je per nacht toch die acht uren weet aan te tikken. Dan ben je overdag ook een stuk beter geconcentreerd en gehumeurd. Probeer het maar eens uit en ervaar het zelf!


Schermen

We bedoelen niet de sport, ook al komen we zo nog even op een daarop inhakend onderwerp. Maar hoe aanlokkelijk het ook is om veel op en met je telefoon of laptop bezig te zijn, zo vlak voor het slapengaan, je slaapt er niet beter door. Integendeel. Door te lang naar een beeldscherm te staren, worden je ogen minder snel moe. In slaap vallen wordt vanzelfsprekend een heel stuk lastiger. Mocht het écht nodig zijn om te werken aan of met je laptop of smart device, dan raden we je wel aan om de nachtmodus in te schakelen. Da’s een heel stuk zachter aan je ogen. Mocht je vermaak nodig hebben voordat je je ticket naar Dromenland laat afstempelen, dan raden we je aan om in plaats van digitale technologie terug te vallen op een boek. Eentje van papier, wel te verstaan!

 



Bromazepam, een benzodiazepine, biedt doeltreffende hulp bij angststoornissen. Het gebruik vereist echter waakzaamheid vanwege mogelijke bijwerkingen en afhankelijkheid. Overweeg je Bromazepam online kopen? Ontdek betrouwbare opties op Apo Aanbod.



 

Cafeïne

Lekker hoor, dat vierde koppie koffie in de avond. Maar niet echt wijs te noemen om tot je te nemen voordat je je bed opzoekt. Hetzelfde geldt voor cola, Dr. Pepper en andere frisdranken. Hierdoor maak je namelijk adrenaline aan, iets wat je als kiespijn kunt missen wanneer je productief wilt zijn in de ochtend. Beperk je daarom tot niet koolzuurhoudende dranken, water of vruchtensap. Vermijd suikers eigenlijk zo veel mogelijk om jezelf zo goed mogelijk op je slaap voor te bereiden.


Stress

In ieder mensenleven gebeurt van alles. Helaas is hierin niet louter positiviteit te bespeuren. Wellicht spelen er zaken waar je heel erg tegenop kijkt. Tentamens zijn hier letterlijk en figuurlijk een schoolvoorbeeld van. Maar misschien heb je wel angsten of kom je in je dagelijks leven niet genoeg tot rust. Bijvoorbeeld wegens luide muziek, bouwwerkzaamheden of luidruchtige buren. Misschien zelfs een combinatie van dit alles. We zouden liggen wanneer we zouden zeggen dat dat namelijk niet voorkomt. Stress zorgt ervoor dat je lichamelijk volledig wakker en alert bent. Slaap krijgt daardoor geen vat op je en heel je slaapritme gaat erdoor aan gort. Chronische vermoeidheid is dan helaas heel vaak het gevolg. Maar er zijn dingen die je hiertegen kunt ondernemen. Zoals zeker zijn van voldoende lichaamsbeweging. Ga voor het slapengaan bijvoorbeeld wandelen en doe overdag aan sport. Schermen, voetballen, fitnessen of tennissen, om er maar een paar te noemen. Je hoeft je echter niet meteen op te geven bij een tennisclub. Joggen volstaat bijvoorbeeld al en dat kun je geheel op je eigen tempo doen, zonder dat je er andere mensen voor nodig hebt. En doe ook leuke dingen; spreek met vrienden af, bezoek een bioscoop of concert, wat je favoriete vrijetijdsbesteding ook maar is. Zorg ervoor dat je altijd iets hebt om naar uit te kijken. Iets van wat we hiervoor noemden, of bijvoorbeeld een vakantie. Oh, en wellicht je eetpatroon aanpassen, dat kan helpen. Sowieso is het nooit een goed idee om helemaal vol te zitten vlak voordat je gaat slapen.

 

Bed

Ja, daar heb je d’r al een van. Wat is daarmee? Tja, dat weten we niet. Maar mochten er geen andere externe factoren zijn die een kwalijke invloed uitoefenen op je nachtrust, dan kan het zijn dat je aan een nieuw ledikant toe bent. Of in ieder geval onderdelen daarvan. Het is in ieder geval zaak dat je lichaam helemaal recht ligt wanneer je je ogen wilt sluiten tot de volgende ochtend. Daarom moet je matras precies hard - of zacht - genoeg zijn om comfortabel op te kunnen liggen. En je kussen is het verlengde van je ruggengraat, dus houd ook daar rekening mee. Mochten al deze zaken in orde zijn maar kun je alsnog je perfecte lighouding niet vinden, dan heb je misschien een nieuwe lattenbodem nodig. Het liefst eentje van Swissflex of een ander, vergelijkbaar kwaliteitsmerk. Deze kun je namelijk volledig verstellen, zodat je je niet aan hoeft te passen op je bed. Eerder andersom!

Slaap lekker!







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Yeungman
Aantal keer gelezen: 2422x
Toegevoegd: 06-04-2020 15:31
Gewijzigd: 07-04-2020 09:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!