Sport

Sport en gezondheid

SportSporten is goed voor je gezondheid, maar welke sporten zijn goed voor je en waarom is sporten zo gezond? Lees er hier meer over.

Sporten en bewegen

Wanneer je gaat sporten, voldoende beweegt, gezond eet en drinkt, zou je minder kans hebben op gezondheidsklachten. De Rijksoverheid is daarom bezig om mensen te stimuleren meer te gaan sporten en om meer te bewegen. Er is daarvoor bijvoorbeeld een Nationaal Preventie Programma opgesteld en dat moet er dan voor gaan zorgen dat mensen gezonder leven. Voldoende bewegen is hier een belangrijk onderdeel van. In 2014 is het NPP gestart en ze geeft aan dat een half uur bewegen per dag al goed is voor je gezondheid, meer is uiteraard nog beter als het verantwoord gebeurt.

Bewegingsnorm

Bij de Nederlandse Norm Gezond Bewegen wordt er aangegeven hoeveel dat iemand moet bewegen om een goede gezondheid te hebben en te houden. Volwassenen zouden daarbij vijf dagen per week een half uur per dag moeten bewegen. Ze kunnen sporten en wandelen, fietsen en tuinieren en huishoudelijk werk hoort hier ook bij.

Beginnen met sporten

Sommige mensen denken dat veel sporten goed is, maar het gaat er om dat je het rustig op gaat bouwen. Bewegen is altijd goed voor je gezondheid, maar veilig en verantwoord een sport beoefenen is zeker zo belangrijk. Als je het rustig op gaat bouwen, is de kans dat je sportblessures krijgt kleiner. Sporters zouden zich ook minder vaak ziek melden en daarom willen zoveel organisaties het sporten en bewegen ook stimuleren. Er zijn veel bedrijven die werknemers een sportabonnement aanbieden bij een sportschool in de buurt. Zo kunnen ze voor, tijdens of na het werken gaan sporten voor een lager bedrag. Veel werknemers maken daar ook gebruik van en voelen zich ook fitter, energieker.

Waarom is sporten gezond?   

Beweging is voor jong en oud goed. Veel mensen worden fitter als ze gaan sporten, maar ook zul je merken dat je conditie beter gaat worden. Je humeur zal ook verbeteren en je krijgt er meer energie van.

 • Als je gaat bewegen, dan wordt ook je gewicht op peil gehouden. Als je gewicht wil verliezen, dan is sporten goed, maar ook wanneer je je huidige gewicht op peil wil houden, kun je er voor kiezen om meer te gaan bewegen. Als je gaat sporten verbrand je namelijk calorieën. Als je intensief bezig bent, dan verbrand je alleen maar meer calorieën. Je hoeft geen uren per dag te sporten, als je maar met regelmaat gaat sporten. Ook kleine dingen kunnen je hierbij al helpen, ga niet met de lift, maar neem de trap. Ga op de fiets naar je werk en laat de auto staan. Ook daardoor beweeg je al extra, wat je gaat helpen om je gezondheid te verbeteren.
 • Goede lichaamsbeweging zorgt er ook voor dat ziekten en gezondheidsproblemen bestreden worden of zich helemaal niet voordoen.
 • Je humeur zal verbeteren als je gaat sporten. Als je iedere dag een half uur in de sportschool bezig bent of een half uur gaat wandelen, dan zal dat je al helpen. Je bent meer ontspannen, maar daarnaast krijg je er ook meer zelfvertrouwen door, vertrouwen in wat je kunt.
 • Energie krijg je van bewegen. Merk je dat je al moe bent van het boodschappen doen of het stofzuigen? Dan wordt het tijd om je uithoudingsvermogen te verbeteren en dan heb je dus meer beweging nodig.
 • Slapen wordt gestimuleerd door lichaamsbeweging. Sommige mensen vinden het lastig om in slaap te vallen. Zorg er dan voor dat je overdag genoeg buiten bent geweest en genoeg beweging hebt gehad. Je zult snel verschil merken en ervaren dat je zo sneller in slaap kunt komen.
 • Bewegen is leuk, je komt in contact met nieuwe mensen en je bent lekker bezig. Daarnaast werk je ook aan je lichaam en dat is ook leuk om te doen, want je ziet snel positieve resultaten!


10 sportactiviteiten voor een goede gezondheid

Er zijn verschillende sporten die je kunt kiezen voor een optimale gezondheid. De top tien is voor op een rijtje gezet:

 • Voetballen, veel mensen zijn er dol op. Je gaat hardlopen en sprinten en tijdens een wedstrijd loop je heel wat kilometers af.
 • Circuittraining, afwisseling en zo kun je snel calorieën verbranden samen met anderen.
 • Squash is een veilige sport en je wordt er erg flexibel van.
 • Tennis is een sport waarbij je wordt getest op uithoudingsvermogen, maar ook op snelheid. Flexibel zul je er zeker van worden.
 • Roeien, daarbij staat kracht en uithoudingsvermogen echt centraal. Niet eenvoudig, maar de aanhouder en doorzetter wint. Je gaat er goed op trainen en zo kun jij er voor zorgen dat je je talenten gaat verbeteren.
 • Zwemmen is ook een goede sport en is erg gezond. Je traint tijdens het zwemmen alle spieren en daarnaast zou je ook intervaltraining kunnen kiezen. Daardoor kun je ook snel gewicht verliezen.
 • Fietsen is voor veel mensen een activiteit die ze vaak doen en het is ook echt een duursport. Je kunt denken aan fietsen naar je werk, maar ook zijn er andere modellen fietsen waardoor je echt in de bossen kunt gaan trainen.
 • Hardlopen is ook iets waar veel mensen voor kiezen, daarmee kun je namelijk veel calorieën verbranden.
 • Klimmen is ook erg mooi om te doen en om te zien. Een intensieve sport waarbij je ook af gaat vallen en conditie op gaat bouwen.
 • Boksen is een leuke sport daarbij bouw je ook veel spiermassa op en ga je vetten verbranden.

Sporten rustig opbouwen

Het sporten is iets dat je misschien al een tijdje wil opstarten voor je gezondheid, maar bouw het dan rustig op. Het gaat er niet om dat je ineens heel veel gaat sporten en bewegen, want dat is niet goed voor je lichaam. Je moet het allemaal rustig opbouwen, daardoor kan je lichaam er aan wennen en jij kunt zo ook ontdekken wat jij leuk vindt om te doen. Je kunt een sport het beste volhouden door er plezier in te hebben. Het kan een sport zijn die je alleen doet, maar het kan ook een sport zijn die je liever in teamverband doet. Sommige mensen willen juist samen sporten, omdat ze dan meer gemotiveerd zijn. Bekijk daarom wat het beste bij jou past en ontdek op deze manier hoe het sporten volgehouden kan worden. Voor je gezondheid is het belangrijk dat je regelmatig in beweging bent, dus zorg dat je in ieder geval iedere dag een half uur extra beweegt, wandelen, fietsen of een andere sport. De keuze is aan jou, elke extra activiteit is goed, als je maar zorgt voor een rustige en verantwoorde opbouw als je aan je gezondheid gaat werken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 4697x
Toegevoegd: 20-01-2017 16:53
Gewijzigd: 02-05-2017 22:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!