Merk je dat je een kort lontje hebt of je bent nogal eens een keertje aan het vechten, dan kun je wel zeggen dat je geen controle hebt over je woede. Als je last van woede hebt dan is dit niks abnormaals, maar als je een woede aanval uit de hand laat lopen kan dit ernstige gevolgen hebben voor jou en je omgeving. Kun je je woede niet beheerden dan kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor je relatie, maar zeker ook voor je gezondheid. Alleen als je zicht hebt op de redenen, die er voor zorgen, waardoor je woede aanvallen hebt zou je hier verbetering in kunnen aanbrengen. Het een normale gang van zaken als je boos bent op iets of iemand. Het is normaal dat je emoties van woede kunt krijgen. Nu moet je dit gevoel niet zien als het probleem, het probleem is van wat je ermee gaat doen, dat kan namelijk een groot verschil maken.
Om te proberen je woede te beheersen zou jij je af kunnen vragen waarom het lontje zo kort is. Als je woede problemen hebt dan kan het zijn dat je dit als kind al had. Waren er vroeger problemen thuis en werden die opgelost door met allerlei spullen te gaan gooien of door te gaan schreeuwen tegen elkaar dan kan het zijn dat je denkt dat dit de normale manier is om je woede te uiten. Heb je als kind bijvoorbeeld traumatische gebeurtenissen mee gemaakt of veel stress gekend, ook dit kan een reden zijn dat last hebt van woede aanvallen.
Ga je er op letten waarom je een woede aanval hebt dan kom je er vaak achter dat dit is om andere gevoelens te verstoppen. Ben je eigenlijk wel zo boos zou je jezelf af kunnen vragen of wil je zoiets als schaamte, onzekerheid, pijn of iets anders wat je vervelend vindt verbergen. Als je op tijd merkt dat je tekenen krijgt dat je humor begint te koken zou je kunnen proberen je woede te gaan beheersen voordat je problemen gaat krijgen, die je niet meer onder controle hebt.
Als je er op let en je besteedt aandacht aan datgene waaraan je voelt dat je de woede in je lichaam niet meer de baas bent zou je problemen kunnen voorkomen. Let er op dat je geen knopen in je maag gaat voelen, dat je niet met gebalde vuisten gaat staan, je kunt gaan transpireren en je lichaam kan dan klam aan voelen, de ademhaling zal steeds sneller gaan. Als je woede in je lichaam op tijd voelt en je let hierop dan kan het zijn dat je de woede op tijd de baas bent. Je zou kunnen proberen je woede te beheersen door de negatieve gedachte te identificeren.
Wil je proberen je woede te beheersen dan moet je altijd bezig zijn met je normale routine, probeer activiteiten te identificeren, let op de momenten van de dag, en vermijd de plaatsen of situaties die je prikkelbaar maken. Als je herkent waar je telkens boos van wordt en hierdoor woede aanvallen kunt krijgen dan moet je er over na denken hoe je deze situatie zou kunnen vermijden, je kunt natuurlijk ook proberen de situaties anders te gaan bekijken.
Als je bekend bent met de signalen die je humeur zouden kunnen verhitten zou je sneller kunnen handelen en gemakkelijker om kunnen gaan met je boosheid. Je kunt er op die manier proberen er voor te zorgen dat je geen problemen gaat krijgen. Als je voelt dat je een woede aanval gaat krijgen en je herkent dit op tijd dan zou je kunnen proberen door een paar keer diep adem te halen je woede wat te verminderen. Je moet dan wel diep en langzaam ademen vanuit je buik. Je krijgt op deze manier de meeste frisse lucht in je longen.
Kom je in een situatie waar de kans op een woede aanval aanwezig is dan zou je een stevige wandeling kunnen gaan maken. Als je een flinke wandeling gemaakt hebt dan geeft je dit energie, je kunt daarna de situatie met een rustiger hoofd benaderen. Het ouderwetse tot tien tellen kan je nog steeds helpen je woede te beheersen, je moet wel op het tellen letten, lukt het niet bij de eerste keer dan tel je gewoon nog een keer tot tien.
Ben je steeds woedend over iets dan moet je na gaan denken over de situatie. Je kunt jezelf dan af gaan vragen hoe belangrijk is het dat ik hier telkens boos over wordt. Je kunt telkens in een zelfde situatie terecht komen waar je woedend over kunt worden, vraag jezelf dan eens af of het wel waard is om hier boos over te blijven. Is deze situatie de moeite waard om hier de hele dag boos over te blijven, laat ik hierdoor mijn hele dag verpesten. Er zijn ook situaties die je mee kunt maken en waar je ook erg woedend over kunt worden, waarna je jezelf af kunt vragen of het wel nut heeft om hier zo heftig op te reageren.
Als je ondanks alles wat je al hebt geprobeerd de woede nog steeds bij je uit de hand loopt dan kan het zijn dat je deskundige hulp nodig hebt.