vrouw heeft stress

Stress symptomen

vrouw heeft stressIn het dagelijks leven ervaren veel mensen stress, maar wat zijn de symptomen van stress? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord, zodat jij stress op tijd kunt herkennen.

Hoe ontstaat stress?

Er zijn veel factoren die stress kunnen veroorzaken bij mensen, maar ook bij dieren (denk bij dieren aan vuurwerk, onweer, een zieke baas). Een beetje stress of zo af en toe last hebben van stress is niet verontrustend en daar is goed mee te leven. Het hoort er zelfs een beetje bij, gezonde stress, gezonde spanning als je iemand voor het eerst ontmoet, examenstress enz. Deze stress komt en gaat weer snel voorbij. Langdurige stress is echt een probleem in de eerste plaats voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Stress kan ontstaan door:

 • Meer willen dan je kunt
 • Meer moeten dan je kunt
 • Te moeilijk werk hebben, constant en langdurig op je tenen lopen
 • Te veel werk hebben, je hoofd is nooit leeg
 • Zorgen over anderen, je ouders, de kinderen, de toekomst
 • Zorgen over jezelf, je gezondheid, werk en inkomen, financiële problemen 
 • Geen uitweg zien in bepaalde zaken
 • Geen invloed hebben op vervelende zaken, die maar blijven aanhouden.

Stress ontstaat vaak omdat je de boel niet meer in de hand hebt, je raakt of bent de regie kwijt of je denkt deze kwijt te zijn of kwijt te raken. Je kunt daar wakker van liggen of behoorlijk van in de war geraken. Ben jij je snel bewust dat stress je leven gaat beheersen dan ben je er wellicht op tijd bij om het een halt toe te roepen en een stuk rust en ontspanning in je dagelijkse leven in te bouwen. Zo niet, als je de signalen van stress wegwuift, deze niet serieus neemt en er niets mee doet, dan wordt het een lange weg te gaan om uit de stress te geraken. Het is zelfs mogelijk dat je er professionele hulp voor nodig hebt, die je zal "ontstressen" en je een meer ontspannen manier van leven zal leren.

Hoe uit stress zich?

Er zijn veel manieren waarop stress zich kan uiten en dat zal bij iedereen anders zijn. De ene persoon is ook meer vatbaar voor stress dan de andere. Al kun je dit laatste niet aan de buitenkant zien. De mensen waarvan jij denkt dat ze bergen kunnen verzetten en nooit stress ervaren, kunnen ook ten prooi vallen aan stress. Stress heeft namelijk niets te maken met het druk hebben. Het heeft te maken met hoe jij met die drukte omgaat. Kun jij je af en toe, ook al heb je het erg druk, toch ontspannen? Kun jij zorgen relativeren? Kun jij gemakkelijk over problemen heen stappen waarbij je toch geen vat hebt op de oplossing? Slaap je goed, ondanks het feit dat er werk op je ligt te wachten, of ondanks het feit dat je zorgen hebt over je kinderen? Dan zul je niet zo snel stress ervaren, stress die je hindert, stress die je dagelijkse leven negatief beïnvloedt.

Stress symptomen

 • Slecht of niet kunnen slapen en dat langdurig (waardoor je medicatie nodig hebt, slaapmiddelen waaraan je gewend raakt, ze zijn verslavend als je deze langdurig gebruikt)
 • Je bent onrustig
 • Je kunt niets afmaken
 • Je bent opvliegend
 • Je wordt snel boos
 • Je hebt geen energie om initiatieven te nemen
 •  Je kunt nergens van genieten
 • Je hebt geen goed dag- en nachtritme
 • Je bent gejaagd
 • Je hebt hoofdzakelijk negatieve gedachten
 • Je ziet overal tegenop
 • Zelfs kleine problemen brengen je van slag
 • Je zelfvertrouwen ben je kwijt
 • Je voelt je minderwaardig
 • Je laat belangrijke sociale contacten verwateren

Uiteraard hoef je niet al deze symptomen te hebben. Herken je echter veel van deze symptomen bij jezelf of anderen dan is er misschien wel sprake van een burn-out en heb je professionele hulp nodig om daar uit te komen. De mate waarin de stress voorkomt is bepalend voor de aanpak. Herken jij zelf de symptomen en durf je er voor jezelf en naar anderen toe voor uit te komen dat het even niet zo lekker gaat? Veel mensen in je omgeving zullen stress kennen uit eigen ervaring of door ervaring met anderen. Denk dus niet dat jij de enige bent! Toch is het lastig om het toe te geven. Bij sommigen leidt stress zelfs tot een burn-out. Er is sprake van een groot probleem dat professioneel moet worden aangepakt, wacht er niet mee. Door een goede aanpak van de stress of burn-out kan je leven weer een stuk aangenamer worden.

Wie krijgen er last van stress?

Iedereen kan last krijgen van stress. Stress kan op elke leeftijd de kop op steken. Bij kinderen wordt stress niet altijd snel herkend of erkend. "Kinderen kunnen geen stress hebben, er wordt toch voor hen gezorgd en ze hoeven zich nergens druk over te maken", is de opvatting van velen. Maar ook kinderen kunnen last hebben van ongewone stress, bij een echtscheiding van de ouders bijvoorbeeld, de vaste basis verdwijnt. Kinderen die worden gepest, gestalkt enz. kunnen last hebben van ongezonde stress.

Examenstress daarentegen is een normale gespannen situatie, die ook weer snel verdwijnt als de examens voorbij zijn en de uitslag bekend is. De buitenwereld, de omgeving kan erg vervelend reageren op mensen met stress en ze wuiven het snel weg "hij heeft toch alles wat zijn hartje begeert….hij heeft toch geld genoeg". Vaak wordt er gedacht dat mensen met veel geld geen stress kunnen ontwikkelen. Dat klopt echter niet. Met veel geld kunt je ook stress hebben over je gezondheid, je kinderen, je relatie, de toekomst. Niet te snel oordelen over mensen met stress, het kan namelijk iedereen overkomen. Langdurige stres kan leiden tot een burn-out. Niet alleen jijzelf hebt veel last van stress als het je overkomt, maar ook je omgeving kan daar last van hebben.

Waarom?

 • Je bent niet meer degene die je was
 • Je bent soms onhandelbaar
 • Je bent soms onredelijk
 • Je bent soms futloos, onderneemt niets meer met je vrienden

Je kunt voor jezelf erg moeilijk zijn, maar ook voor anderen zeker als zij niet weten wat er met je aan de hand is. Het geeft je meer lucht als je ervoor uitkomt. Je zult dan te horen krijgen hoeveel mensen er onder stress lijden. Je krijgt begrip en anderen met stress zullen zeggen "dat ervaar ik ook", "dat voel ik ook zo" en "hoe ga jij ermee om?" Het hoeven niet altijd professionals te zijn die je tips kunnen geven. Mensen die zelf stress hebben ervaren of een burn-out hebben gehad zijn ervaringsdeskundigen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3161x
Toegevoegd: 09-08-2016 20:47
Gewijzigd: 25-08-2016 22:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!