Waar moet een goed matras aan voldoen?

Waar moet een goed matras aan voldoen?

Waar moet een goed matras aan voldoen?Goed slapen is een van de meest belangrijke dingen in het leven. Als we niet goed slapen zijn we niet uitgerust en functioneren we ook minder goed. Het is daarom belangrijk dat we slapen op een goed matras. Wat precies een goed matras is en hoe je de keuze maakt tussen alle verschillende matrassen op de markt, lees je in dit artikel.

Harde en zachte matrassen
Grof gezegd bestaan er harde en zachte matrassen. In de realiteit zijn er ook allerlei varianten hier tussenin. Daarnaast bestaan er ook behoorlijk wat misverstanden over wat nu goed of juist slecht zou zijn om op te slapen. Een zacht matras deukt vrij diep in wanneer je erop gaat liggen of zitten. Het matras vormt zich naar je lichaam wanneer je erop slaapt en biedt daardoor ook weinig ondersteuning. Veel mensen vinden dit wegzakken in een matras een heerlijk gevoel. Toch bestaat er de idee dat een slecht matras niet goed is voor je lichaam, vooral voor je rug, omdat er geen sprake is van steun. Een hard matras deukt juist helemaal niet zo veel in. Hierop ga je liggen alsof je op een harde ondergrond gaat liggen. Omdat het matras van stof en schuim gemaakt is, is er altijd wel sprake van een kleine indruk. Een hard matras biedt veel ondersteuning aan het lichaam, maar kan ook zeker te hard zijn. In dat geval ligt het matras helemaal niet fijn.  Uit onderzoek blijkt dat het beste matras hier een beetje tussenin zit. Het matras moet zacht genoeg zijn om een beetje in te deuken en comfortabel te liggen. Aan de andere kant moet het ook zeker wat ondersteuning bieden aan het lichaam. 

Materiaal van een matras

Matrassen zijn vaak gemaakt van een schuimlaag. Dit zorgt dan ook voor het zachte gevoel dat je ervaart wanneer je op een matras gaat liggen. Veruit de meeste matrassen zijn gevuld met verschillende materialen. Deze combinatie aan materialen werkt samen om het matras zo optimaal mogelijk te maken. Een voorbeeld van een soort schuim waar een matras van gemaakt kan zijn, is koudschuim. Dit betekent niet dat het matras koud aanvoelt. De naam is afgeleid van de productie van het schuim. Ook is er traagschuim. Dit staat ook wel bekend als memory-foam. Het schuim onthoudt als het ware de vorm van het lichaam door te reageren op de temperatuur. Het matras vormt zich daardoor naar het lichaam, waardoor je heerlijk comfortabel ligt. Ook bestaan er PU-schuim en PE-schuim. PU-schuim is gemaakt van polyurethaan. Het is minder veerkrachtig dan koudschuim en het heeft niet hetzelfde effect als traagschuim. PE-schuim wordt ook wel polyetherschuim genoemd. Een voordeel van dit schuim is dat het relatief goedkoop is, waardoor je ook voor een matras van PE-schuim niet veel hoeft te betalen. Er bestaan nog veel meer soorten materialen waar een matras van gemaakt kan zijn. Sommige matrassen hebben kleine deeltjes gel in het schuim, maar ook zijn er matrassen met natuurlijke vezels. Daarnaast is er natuurlijk het welbekende waterbed. Dit matras is gevuld met water en vormt zich, vanwege de vloeibare vorm, perfect naar het lichaam. Bovendien kan je de temperatuur warmer of kouder maken.
De ventilatie van matrassen

Het materiaal van het matras heeft invloed op de ventilatie. Een goed ventilerend matras kan fijn zijn wanneer het warm is of voor personen die veel zweten. Bijvoorbeeld matrassen van koudschuim ventileren erg goed. Ook vezels in matrassen helpen om de ventilatie te optimaliseren. 

Overige belangrijke zaken 

Wil je een nieuw matras kopen, dan zijn er nog meer zaken waar je goed op moet letten. Zo is er bijvoorbeeld de levensduur. Een matras kan ontzettend lekker liggen, maar als deze snel slijt heb je er niet lang iets aan. Het is dan misschien beter om een matras te kopen van een hogere kwaliteit. Je hoeft deze dan minder snel te vervangen. Vraag dus altijd naar de levensduur en de eventuele garantie wanneer je een nieuw matras wil hebben. Wil je jouw matras goed beschermen, dan is het aan te raden om een matrashoes aan te schaffen. 
Ook niet onbelangrijk is de prijs. Je wil misschien zo min mogelijk betalen voor jouw matras om geld te besparen. Toch zijn goedkope matrassen vaak niet van de beste kwaliteit. Kies daarom liever voor een iets duurder matras dat beter is en langer meegaat. Wil je toch voorkomen dat je veel geld uitgeeft, probeer dan gebruik te maken van een kortingsactie. Online zijn er talloze kortingscodes te vinden voor matrassen. 

Het kiezen van een matras 

Nu weet je waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuw matras. Toch kan het maken van de keuze een uitdaging zijn. Een goede manier om een weloverwogen keuze te maken is door reviews te lezen van verschillende matrassen. Zo weet je precies hoe het matras in de praktijk bevalt bij verschillende gebruikers. 
Daarnaast is het fijn om verschillende matrassen online met elkaar te vergelijken. Zet bijvoorbeeld het ene emma matras naast het andere en bekijk wat de kenmerken van beide matrassen zijn. Als je weet wat jouw wensen zijn als het gaat om matrassen kan je op basis van deze vergelijkingen een keuze maken. 
Houd ook rekening met eventuele blessures of lichamelijke klachten. Heb je veel last van je rug of nek, dan is het raadzaam om een arts of fysiotherapeut te vragen om advies als het gaat om matrassen. Zij kunnen je vertellen of je beter een hard of zacht matras kan kopen en welke eigenschappen nog meer belangrijk zijn. Bovendien kan het zo zijn dat je een allergie hebt voor een van de materialen van het matras. Denk hier ook goed aan, wanneer je een matras gaat aanschaffen.

Heb je ten slotte je keuze kunnen maken, dan kan je jouw matras online bestellen of ophalen in een winkel. Door online het matras te kopen maak je het jezelf gemakkelijk. Het matras wordt dan bij jou thuis bezorgd en eventueel geïnstalleerd op het bed. Ga je liever naar de winkel, dan kan je het matras wellicht ook even uitproberen. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar je weet wel hoe deze in eerste instantie ligt. Ook kan je in een fysieke winkel de hulp vragen van de experts op het gebied van matrassen. Twijfel je dus nog tussen twee exemplaren, dan kan een verkoopmedewerker je misschien verder helpen met je keuze. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 519x
Toegevoegd: 30-11-2022 13:43
Gewijzigd: 27-12-2022 13:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!