De Pomodoro techniek bestaat al sinds de jaren ’80 en is uitgevonden door de Italiaan Francesco Cirulli. Hij kwam erachter dat hij steeds maar niet gedaan kreeg wat hij wilde, omdat hij constant werd afgeleid. Hier wilde hij iets aan doen en daarom pakte hij een timer in de keuken die er uitzag als een tomaat en zette deze op 25 minuten. In deze tijd kon hij precies een taak gedaan krijgen en daarna kon hij even rust nemen. De Pomodoro techniek bleek heel goed te werken en de mensen om hem heen leidden hem niet meer af als hij ‘in een Pomodoro’ zat. Inmiddels maken er wereldwijd al miljoenen mensen gebruik van de Pomodoro techniek.
Het werken met de Pomodoro timer werkt, omdat we ons hierdoor minder snel laten afleiden. Als we worden afgeleid, kan het tot wel vijftien minuten duren voordat ons brein weer helemaal gefocust is. We zijn in het dagelijks leven vaak nogal snel afgeleid en daarom krijgen we meestal lang niet alles gedaan wat we willen doen.
Aangezien de Pomodoro timer met kleine tijdsblokken werkt en je weet dat je maar 25 minuten hebt om een taak af te ronden, laat je jezelf minder snel afleiden. Dit komt ook door het tikkende geluid van de Pomodoro timer. Daarnaast weet je dat je na 25 minuten alweer een kleine pauze mag houden en hoe erg is het nu om 25 minuten achter elkaar gefocust door te werken? De Pomodoro techniek zorgt dus voor meer focus, waardoor je op een dag veel meer gedaan krijgt.
Het grootste voordeel van werken met een Pomodoro timer is dat het je productiviteit een enorme boost geeft. Het is voor veel mensen niet zo moeilijk om 25 minuten lang helemaal geconcentreerd te werken en daarna beloon je jezelf direct met een pauze van 5 minuten. De afleidingen waar je normaal op in zou gaan tijdens de werktijd, kun je nu gewoon even uitstellen tot de pauze. Als je ook echt met de lijsten werkt, bevordert dit eveneens je inschattingsvermogen. Op die manier leer je beter inschatten hoe lang je met bepaalde taken bezig zult zijn. Verder word je je bewust van je keuzes door op te schrijven welke dingen je tijdens een Pomodoro hebben afgeleid. In het vervolg kun je hier dan rekening mee houden.
Daarnaast is de Pomodoro timer ook nog eens goed voor de gezondheid! Niet alleen omdat je meer gedaan krijgt en waarschijnlijk minder stress zult gaan ervaren, maar ook doordat je elk half uur even achter je bureau vandaan komt voor de pauze. Dit vermindert nek- en rugklachten. Verder houdt het werken met de Pomodoro techniek je energie op peil.
Helaas zijn er ook nadelen aan het werken met de Pomodoro timer. Als je bijvoorbeeld een schrijver bent en net middenin een zin of een stuk tekst zit terwijl de Pomodoro is afgelopen, kan het lastig zijn om te bepalen of je de pauze wel houdt of gewoon doorgaat. Verder kan het zo zijn dat je grote taken voor je uit blijft schuiven, omdat je deze taken niet in een Pomodoro kunt doen. Dit kun je echter oplossen door de taken in kleinere taken te delen en bijvoorbeeld elke ochtend hiermee te beginnen.
Het is helemaal niet moeilijk om met een Pomodoro timer te werken. Je bedenkt een taak die je in 25 minuten gedaan wilt krijgen en je zet de wekker. Vervolgens ga je aan de slag met deze taak en zodra de wekker afloopt houd je 5 minuten pauze. In deze kleine pauze kun je bijvoorbeeld even koffie halen, een klein rondje lopen of wat ontspanningsoefeningen doen. Als er drie tot vier Pomodoro’s voorbij zijn, neem je een langere pauze van twintig tot dertig minuten.
Wil je het echt goed doen? Dan kun je ook gebruik maken van de twee Pomodoro hulpformulieren. Op het eerste formulier maak je een algemene to do list. Hier zet je dus alle taken op die je nog moet of wilt gaan doen. Het tweede formulier is een to do list voor de taken die je die dag wilt gaan doen. Je hevelt dus dagelijks taken van je algemene to do list over naar je to do list voor die dag. Hierbij geef je per taak aan hoeveel Pomodoro’s je denkt ermee bezig te zijn.
Houd tijdens het werken aan de taken ook bij hoeveel Pomodoro’s je uiteindelijk aan de taken hebt besteed en schrijf eveneens alle afleidingen op. Zo krijg je meer inzicht in jezelf en de dingen waardoor je afgeleid raakt. In het vervolg kun je proberen om deze dingen zoveel mogelijk te elimineren.
Het kan zijn dat je tijdens het werken met een Pomodoro timer de neiging krijgt om iets anders te doen, bijvoorbeeld even je telefoon of social media account checken. Dit soort neigingen kun je het beste blokkeren. Je kunt tegen jezelf zeggen dat je hier na de Pomodoro iets mag doen. Bedenk je tijdens het doen van een Pomodoro dat je nog iets moet doen? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ineens te binnen schiet dat je nog een e-mail moet versturen of dat je boodschappen moet doen. Schrijf deze taken direct op je algemene to do lijst, zodat je het nu uit je hoofd kunt zetten en je later nog wel weet dat je dit moet doen.
Het zal waarschijnlijk wel vaker voorkomen dat iemand je stoort terwijl je midden in een Pomodoro bent. In dat geval kun je ervoor kiezen om deze persoon te informeren over het feit dat je net in een Pomodoro zit en dat hij of zij je even een half uur met rust moet laten. Een andere mogelijkheid is om direct met deze persoon een afspraak te maken voor een later tijdstip, zodat jullie het er dan over kunnen hebben. Zorg er altijd voor dat je dit soort afspraken nakomt. Deze persoon ziet dan ook dat je er uiteindelijk wel op terugkomt en dat hij of zij je tijdens een Pomodoro met rust moet laten.