slip sporen door slipcursus

Slipcursus en driften

slip sporen door slipcursusTijdens de lessen bij een rijschool maken deze twee cursussen nog steeds geen deel uit van de standaard onderdelen. Dat is jammer, want een slipcursus (of beter gezegd antislipcursus) en een driftcursus vergroten je rijvaardigheid en reactievermogen. Weten hoe je moet omgaan met gevaarlijke situaties is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Hierna lees je meer over beide rijcursussen.

Slipcursus

Tijdens deze cursus leer je niet alleen hoe je een slip kan voorkomen, maar ontdek je ook wat je moet doen als het te laat is en je auto in een slip raakt. De slipcursussen zijn voor automobilisten van elke leeftijd en elk niveau een aanrader, want het kan iedereen overkomen. Met de juiste kennis en ervaring kan je gevaarlijke situaties voorkomen, en misschien wel een leven redden.
 
De lessen bestaan uit een voorgaand gesprek, waarin besproken wordt wat er gaat gebeuren in de cursus, een theoretisch gedeelte waar je leert hoe je een slip voorkomt, corrigeert en obstakels ontwijkt, en een praktijkgedeelte waarin je je slipkunsten mag tonen. Iedere bestuurder rijdt onder leiding van professionele instructeurs
 
Wanneer je de slipcursus voltooid hebt, krijg je een certificaat waarop staat dat je dit gehaald hebt. Dit attest biedt voordelen, want je kan er een premieverlaging op je autoverzekering mee krijgen tot wel honderdvijftig euro per jaar. Daarnaast staat de cursus gerant voor een veiliger verkeersinzicht en nieuwe rij-ervaring die je opdoet.

Enkele tips bij het slippen:

  • Naast het dragen van een gordel, is het belangrijk om de juiste zit- en stuurhouding aan te nemen tijdens het rijden. Hiermee vergroot je je veiligheid in het verkeer. Pas op voor losse voorwerpen die in de auto rondslingeren. Dergelijke voorwerpen kunnen levensgevaarlijk zijn in noodsituaties. Zorg er dus voor deze te vermijden.
  • Wanneer je begint te slippen, moet je vooral niet beginnen panikeren. Blijf rustig en beheerst, zodat je de situatie beter onder controle kan krijgen.
  • Laat meteen je gaspedaal los, maar begin niet te remmen. Doordat je geen gas meer geeft en de koppeling loslaat, vergroot je de grip op de weg omdat er geen achterwielaandrijving meer is. Hierdoor zal de auto tot stilstand komen of tenminste uit zijn slipbeweging komen.
  • Het is belangrijk om zachtjes tegen te sturen, niet te bruusk, zodat je de auto terug onder controle krijgt. Stuur ook altijd met de bocht mee.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Controleer daarom regelmatig je auto op mankementen, zoals een ondiep profiel, een slechte bandenspanning, versleten remmen, enzovoort.

Driftcursus

Tijdens deze cursus leer je hoe je je auto in een vloeiende zijdelingse beweging door een bocht stuurt. Bij het driften breng je de auto opzettelijk in overstuur, om dit vervolgens zo lang mogelijk aan te houden. Deze cursus is niet bedoeld om het verkeer veiliger te maken, zoals de slipcursus, maar kan een leuke ervaring zijn.
 
De lessen bestaan uit een theoretisch gedeelte waar je leert hoe je moet driften, en een praktijkgedeelte waarin je je driftkunsten mag tonen. Beginners gaan eerst naar het driftplein om de basisbeginselen aan te leren. Wie deze beheerst, stroomt door naar het driftcircuit zelf. Iedere bestuurder rijdt onder leiding van professionele instructeurs en een veiligheidsteam.

Enkele tips bij het driften:

  • Drift nooit zomaar op de openbare weg. Driften is gevaarlijk en kan jou en andere bestuurders ernstige schade berokkenen.
  • Beginners starten best met een 'makkelijke' drifttechniek om de basis onder de knie te krijgen. In principe komt het erop neer om een evenwicht te vinden tussen afremmen en tegensturen. Dit kan door middel van de handrem of de koppeling in te drukken en tegelijkertijd tegen te sturen.
  • Opgepast voor schade aan je auto. Bij een te hoog toerental kan de motor van je auto beschadigd raken.

Welke drifttechnieken zijn er

Je hebt drie bekende technieken om te leren driften. Elke techniek heeft zo zijn eigen moeilijkheidsgraad. De simpelste techniek is de handremtechniek.

Handremtechniek

Deze techniek wordt vooral door beginnende drifters gebruikt omdat hij zo simpel is. Het komt er slechts op neer de handrem aan te trekken zodat de achterwielen geblokkeerd geraken. Daarbij geef je een draai aan het stuur zodat de achterkant van de wagen uitbreekt en dan geraak je in een drift. Om terug uit deze drift te geraken, laat je de handrem los en stuur je tegen zodat je terug in een rechte baan geraakt. Let wel op dat dit niet zo goed is voor je auto. Je kan je auto hier flink mee beschadigen omdat er veel druk op de rem komt te staan.

Koppelingstechniek

De koppelingstechniek is een veel betere techniek als het op driften aankomt. Voor je een bocht neemt, schakel je één of twee versnellingen terug. Let op dat je de koppeling niet te vroeg loslaat. Laat de koppeling op het juiste moment in de bocht los zodat de auto uit balans geraakt omdat je plots enorm gaat afremmen op de koppeling. Omdat dit in een bocht gebeurd, zal de wagen uitbreken en zal je zijdelings doorheen de bocht gaan. Je kan er nu nog voor kiezen om regelmatig wat gas bij te geven zodat je niet stilvalt en om de drift te behouden.

Om uit deze drift te geraken, schakel je één versnelling hoger en stuur je tegen om het uitbreken van de auto tegen te gaan. Het is een goede techniek maar deze vereist enige ervaring. Het is de kunst om de koppeling op het juiste moment in de bocht los te laten. Probeer dit tijdens een gemiddelde bocht, in een zwakke bocht zal deze techniek weinig effect hebben. In een te scherpe bocht is de kans groot dat je uit de bocht zal vliegen. Kies je bocht dus nauwkeurig voor deze drifttechniek.

Powerslide

De powerslide is een zeer moeilijke en ook gevaarlijke techniek. Je gaat de auto doen uitbreken door een bocht volle gas te nemen. Je gaat op deze manier overstuur uitlokken waardoor je wagen zijdelings door de bocht gaat gaan. Je achterwielen zullen dus spinnen. Dat maakt het net zo gevaarlijk. Je hebt geen controle meer over je achterwielen, plus je gaat nog eens met een te hoge snelheid doorheen de bocht. Deze techniek is dan ook enkel weggelegd voor getrainde drifters.

Wil je graag eens proeven van het driften, gebruik dan de handremtechniek aan een lage snelheid. Bouw stapje voor stapje op. Weet wel dat driften voor slijtage aan de banden zorgt. Controleer je banden regelmatig of ze niet vervangen moeten worden. De politie heeft hoge boetes staan op het rijden met gladde banden omdat het levensgevaarlijk is. Je grip met de weg vermindert dan drastisch waardoor je remafstand langer wordt. Drift nooit op de openbare weg! Er zijn voldoende oefenterreinen waar je je drifttechnieken kan aanscherpen. Vaak vind je bij een circuit ook een drifttrack waar je je helemaal kan laten gaan!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: michielmulders
Aantal keer gelezen: 5295x
Toegevoegd: 05-02-2016 16:54
Gewijzigd: 07-02-2016 18:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!